Μια ιστορική απόκλιση στις τιμές των εμπορευμάτων έχει οδηγήσει σε αποσύνδεση των ευρωπαϊκών εταιρειών πρώτων υλών, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America.
Οι αποτιμήσεις στον κλάδο των resources δείχνουν «τεντωμένες» και προς τις δύο κατευθύνσεις: υποβαθμίζουμε τις εξορυκτικές εταιρείες σε underweight και αναβαθμίζουμε την ενέργεια σε marketweight.
Για αυτό και η BofA μειώνει περαιτέρω το underweight στις χρηματοοικονομικές μετοχές, ανεβάζοντας τις ασφαλιστικές σε marketweight μετά την πρόσφατη υποαπόδοσή τους.
Πλήρης ανάλυση
Ιστορική απόκλιση στις τιμές των εμπορευμάτων και αποσύνδεση των ευρωπαϊκών resources
Μια έντονη και ιστορική απόκλιση στις τιμές των εμπορευμάτων έχει προκαλέσει σημαντική διαφοροποίηση εντός του ευρωπαϊκού κλάδου πρώτων υλών. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ισχυρή άνοδος στα μέταλλα, με τον χαλκό να ενισχύεται πάνω από 50%, την ίδια στιγμή που οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν, με το πετρέλαιο να καταγράφει πτώση περίπου 30% και να αγγίζει χαμηλά τετραετίας.
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι ο λόγος χαλκού προς πετρέλαιο να πλησιάζει υψηλά 40ετίας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε έντονη απόκλιση μεταξύ των επιμέρους κλάδων: οι εξορυκτικές εταιρείες έχουν υπεραποδώσει κατά περίπου 40% από τον Απρίλιο, ενώ ο ενεργειακός κλάδος έχει υποαποδώσει σχεδόν κατά 15%.
Υποβάθμιση εξορυκτικών – Αναβάθμιση ενέργειας
Οι αποτιμήσεις στον κλάδο των resources εμφανίζονται πλέον υπερβολικές και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μετά την έντονη άνοδο των εξορυκτικών εταιρειών, οι καθοδικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τους μακροοικονομικούς παράγοντες γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
Συγκεκριμένα:
Υπάρχει περιθώριο διόρθωσης στον χαλκό, βάσει των προβλέψεων των στρατηγικών μας αναλυτών για το τέλος του 2026.
Ενδεχόμενες αρνητικές εκπλήξεις στην παγκόσμια οικονομία τείνουν να πλήττουν τους κυκλικούς κλάδους υψηλού beta, όπως οι εξορυκτικές εταιρείες.
Η θετική προοπτική για τη στερλίνα, σύμφωνα με τους FX strategists, λειτουργεί αρνητικά για τον κλάδο, καθώς πολλές εξορυκτικές εταιρείες είναι εισηγμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συνολικά, οι μακροοικονομικές μας προβλέψεις δείχνουν πιθανή υποαπόδοση περίπου 15% για τις εξορυκτικές εταιρείες έως το τέλος του έτους. Για τον λόγο αυτό, υποβαθμίζουμε τον κλάδο από marketweight σε underweight.
Αντίθετα, στον ενεργειακό κλάδο, μετά από υποαπόδοση σχεδόν 10% από τις αρχές Δεκεμβρίου, η υπερβολική απόκλιση σε σχέση με την πορεία που υποδηλώνουν οι τιμές του πετρελαίου έχει σε μεγάλο βαθμό διορθωθεί. Οι εκτιμήσεις για σταδιακή υποχώρηση του πετρελαίου προς τα 60 δολάρια το βαρέλι αφήνουν περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω υποαπόδοση μέσα στη χρονιά. Έτσι, αναβαθμίζουμε τον κλάδο της ενέργειας από underweight σε marketweight.
Χρηματοοικονομικός κλάδος: παραμένουμε επιφυλακτικοί στις τράπεζες
Διατηρούμε αρνητική στάση απέναντι στις τράπεζες, οι οποίες παραμένουν αγαπημένη επιλογή της αγοράς, καθώς αναμένουμε διεύρυνση των πιστωτικών spreads και χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων. Ωστόσο, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε marketweight, προχωράμε και σε αναβάθμιση του ασφαλιστικού κλάδου σε marketweight, έπειτα από την πρόσφατη υποαπόδοσή του. Οι μακροοικονομικές και αγοραίες προβλέψεις μας δεν δείχνουν περαιτέρω πιέσεις για τον κλάδο το επόμενο διάστημα.
Αρνητική στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές – Προτίμηση σε αμυντικούς κλάδους
Παραμένουμε αρνητικοί συνολικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές και διατηρούμε underweight τους κυκλικούς κλάδους έναντι των αμυντικών.
Με τα ασφάλιστρα κινδύνου να βρίσκονται κοντά σε χαμηλά 20ετίας και τις προσδοκίες για περιθώρια κερδοφορίας σε ιστορικά υψηλά, θεωρούμε ότι η αγορά υποτιμά τους κινδύνους που απορρέουν από την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.
Οι προβλέψεις μας δείχνουν πιθανή πτώση σχεδόν 15% για τον δείκτη Stoxx 600 και υποαπόδοση περίπου 10% για τους κυκλικούς κλάδους το επόμενο διάστημα.








































