Καθώς πλησιάζει η μέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει τον διάδοχο του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, τα στοιχήματα των επενδυτών ομολόγων για τον επόμενο πρόεδρο περνούν stress test. Αν και με αποκλειστικό ρεπορτάζ το Bloomberg επικαλείται πηγές από το Λευκό Οίκο ότι η υποψηφιότητα του Ρικ Ρίντερ έχουν ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα.
Ο διευθυντής της BlackRock θεωρείται κατάλληλος για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη και επίσης τράβηξε την προσοχή του Προέδρου Τράμπ με τις πολυάριθμες ιδέες του για την αναμόρφωση της Fed, αναφέρουν οι πηγές.Επίσης, υπέρ του λειτουργεί το γεγονός ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ στη Fed — σε αντίθεση με τους άλλους τρεις φιναλίστ για τη θέση — και θεωρείται ότι δεν είναι υπόχρεος προς την κεντρική τράπεζα.
«Όλοι διαβάζουμε τα φύλλα τσαγιού»
Το σίγουρο είναι ότι οι traders αναμένουν ότι θα είναι περιστέρι και θα επιδιώξει να μειώσει τα επιτόκια και η εκτίμηση τους αντανακλάται στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με αυτές των βραχυπρόθεσμων να ξεπερνούν σταθερά τις αντίστοιχες των μακροπρόθεσμων, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η απότομη κλίση της καμπύλης αναδεικνύει την εκτίμηση ότι αν μειωθούν τα επιτόκια τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα γίνονται πιο ελκυστικά αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα μακροπρόθεσμα, καθώς αναζωπυρώνονται οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Οι πιέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω σε περίπτωση που η επιλογή Τραμπ θα θεωρηθεί ότι διαβρώσει την ανεξαρτησία της Fed
Οι πιέσεις στις τιμές ενδέχεται επίσης να αυξηθούν εάν οι επενδυτές ανησυχούν ότι η επιλογή του Τραμπ θα διαβρώσει την ανεξαρτησία της Fed, με τις αγορές να αντισταθμίζουν ενδεχομένως την οικονομική ώθηση από τα φθηνότερα επίσημα επιτόκια, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού .
«Όλοι διαβάζουμε τα φύλλα τσαγιού» εξηγεί ο Gennadiy Goldberg, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην TD Securities USA. «Φαίνεται ότι το προσόν για την υποψηφιότητα είναι ότι ο υποψήφιος πρέπει να είναι αρκετά ήπιος. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος του.»
Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πόσο περιστέρι είναι κάθε υποψήφιος.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι η νομισματική πολιτική καθορίζεται από δώδεκα κεντρικούς τραπεζίτες στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) και όχι μόνο από τον πρόεδρο. Και παρόλο που έχει αυξηθεί η ανησυχία γύρω από την ικανότητα της Fed να παραμείνει ανεξάρτητη από την πολιτική, κανένας από τους τέσσερις υποψηφίους δεν θεωρείται από μόνος του ότι θέτει σημαντικό κίνδυνο για την αγορά.
«Όλοι έχουν σχετικό υπόβαθρο» εξηγεί ο Michael Krautzberger, επικεφαλής επενδύσεων για τις δημόσιες αγορές στην Allianz Global Investors. «Δεν βρίσκονται σε επικράτεια σοκ».
Η διαδικασία διορισμού ενδέχεται να περιπλεχθεί από την αντίδραση του Πάουελ στην έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης και την απειλή Ρεμπουπλικανών Γερουσιαστών να μπλοκάρουν την διαδικασία διαδοχής. Ο Πάουελ θα μπορούσε ακόμη και να παραμείνει στην Fed ως διοικητής, περιορίζοντας την ικανότητα του Τραμπ να αναδιαμορφώσει την FOMC.
Η λίστα των υποψηφίων έχει περιοριστεί σε τέσσερις υποψήφιους. Το Bloomberg κατέγραψε εκτιμήσεις για το πώς θα αντιδράσει η αγορά ομολόγων στην επιλογή του διαδόχου της Fed.
Κέβιν Γουόρς
(44% πιθανότητες να διοριστεί στην πλατφόρμα προβλέψεων Polymarket)
Ο διορισμός του Γουόρς – που θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους πιο γερακίσιους υποψηφίους – πιθανότατα θα ωθήσει τις αποδόσεις υψηλότερα. Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει έναν συνδυασμό πολιτικής που θα περιλαμβάνει την πώληση του χαρτοφυλακίου ομολόγων της Fed με παράλληλη μείωση των επιτοκίων, ένα μείγμα που θα οδηγούσε επίσης σε υποαπόδοση των μακροπρόθεσμων ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό, έγραψαν σε πρόσφατο σημείωμα οι οικονομολόγοι της Evercore ISI.

Ως διοικητής της Fed από το 2006 έως το 2011 υποστήριξε μερικές φορές την αύξηση των επιτοκίων ακόμη και όταν άλλοι αξιωματούχοι επικεντρώνονταν στις οικονομικές επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Προειδοποίησε συχνά για επικείμενο πληθωρισμό, όπως και πέρυσι.
Στη συνέχεια, ωστόσο, έγινε υποστηρικτής του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, εν μέρει επειδή πιστεύει ότι οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα. Έχει επίσης υποστηρίξει έντονα τους ουσιαστικά μικρότερους ισολογισμούς και την πιο επιθετική ποσοτική σύσφιγξη. Το σχόλιό του υποδηλώνει μια προθυμία να κινηθεί προς ένα λιγότερο κυρίαρχο αποτύπωμα της κεντρικής τράπεζας στις αγορές, μια άποψη που συμμερίζεται ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Για να αντισταθμίσει την επίδραση σύσφιγξης της μείωσης του ισολογισμού, ο Γουόρς θα μπορούσε να ευνοήσει πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων λόγω των προσδοκιών για αύξηση της παραγωγικότητας, έγραψε η Evercore.
Ρικ Ρίντερ
(32% πιθανότητες να διοριστεί στην πλατφόρμα προβλέψεων Polymarket)
Οι επενδυτές μπορεί να τείνουν να τοποθετήσουν τον Ρίντερ στο στρατόπεδο των περιστεριών, τουλάχιστον αρχικά, εν μέρει επειδή η προσέγγισή του στην πολιτική της Fed είναι λιγότερο γνωστή, σύμφωνα με τον Ρέι Άτριλ, στρατηγικό αναλυτή στην National Australia Bank. Η άμεση αντίδραση μπορεί να είναι ένα πιο μαλακό δολάριο και μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ, είπε.
Είναι ένας υποψήφιος που δεν ήταν φαβορί, αλλά κέρδισε έδαφος προς το τέλος, εν μέρει επειδή η Γερουσία φαίνεται πιο πρόθυμη να τον εγκρίνει. Υποστήριξε πρόσφατα ότι δύο μειώσεις των επιτοκίων φέτος που θα οδηγήσουν τα επιτόκια κοντά στο 3% είναι «κατάλληλες» για το τρέχον περιβάλλον «σταθερής» ανάπτυξης αλλά αδύναμης αγοράς εργασίας.

Έχει χαρακτηρίσει την ανεξαρτησία της Fed «κρίσιμη», αλλά συμφωνεί με τον Μπέσεντ ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είναι πιο «καινοτόμος» στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τον ισολογισμό της.
Ως βετεράνος της BlackRock, βοηθώντας στην επίβλεψη 2,4 τρισ. δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, θα φέρει μια προοπτική που επικεντρώνεται στην αγορά, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με την ανεξαρτησία της Fed, εκτιμά ο Stephen Miller, σύμβουλος της GSFM και πρώην επικεφαλής των αυστραλιανών αγορών σταθερού εισοδήματος για την BlackRock.
Ωστόσο οι θέσεις του δεν είναι πολλοί γνωστές όποτε οι traders μπορεί να επιλέξουν να ακολουθήσουν μια προσέγγιση αναμονής.
«Ο Ρίντερ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αξιοπιστίας» εξηγεί ο Τζέιμς Άθεϊ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Marlborough Investment Management, «αλλά δεν έχουμε ακούσει πολλά από αυτόν».
Κρίστοφερ Γουόλερ
(13% πιθανότητες να διοριστεί στην πλατφόρμα προβλέψεων Polymarket)
Ο Γουόλερ, ο οποίος εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Fed το 2020, έχει ένα ιστορικό νομισματικής πολιτικής που περιλαμβάνει την πρόβλεψη ότι ο κύκλος σύσφιγξης της Fed μετά την πανδημία θα μπορούσε να περιορίσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση. Πέρυσι εξέφρασε διαφορετική άποψη υποστηρίζοντας τη μείωση των επιτοκίων καθώς η αγορά εργασίας έχει χάσει τη δυναμική της, άποψη που αργότερα δικαιώθηκε.

Ο Γουόλερ περιγράφοντας το σενάριο όπου ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνεται έως το 2026, εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις της νομισματικής πολιτικής είναι έως και 100 μονάδες βάσης πάνω από το ουδέτερο επίπεδο, το επίπεδο όπου η Fed ούτε περιορίζει την ανάπτυξη ούτε τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις.
Θεωρούμενος από την αγορά ως «ένα ασφαλές στοίχημα», ο διορισμός του θα άφηνε λίγα για αναπροσαρμογή, εξηγεί ο Ed Al-Hussainy, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Columbia Threadneedle Investments.
Αν μη τι άλλο, ως ορθόδοξη επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελαφρώς χαμηλότερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις και μια πιο επίπεδη καμπύλη αποδόσεων, πρόσθεσε.
Κέβιν Χάσετ
(5% πιθανότητες να διοριστεί στην πλατφόρμα προβλέψεων Polymarket)
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και οι μετοχές έσβησαν τα κέρδη τους την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Τραμπ είπε ότι θα προτιμούσε να κρατήσει τον Χάσετ στον Λευκό Οίκο. Η αντίδραση της αγοράς υποδηλώνει ότι οι επενδυτές τον θεωρούν ως τον πιο ευθυγραμμισμένο με τον Αμερικανό πρόεδρο και την επιθυμία του για χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
«Ο Χάσετ θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πιο πιστός, επομένως πιθανώς χαμηλότερα αρχικά επιτόκια και υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια (σ.σ. αποδόσεις ομολόγων)», η Πρίγια Μίσρα, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην JPMorgan Investment Management.

Οι πιθανότητές του να εξασφαλίσει τη θέση, ωστόσο, μειώθηκαν μετά την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Πάουελ που προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, περιπλέκοντας τις προοπτικές επικύρωσης για έναν πιστό στον Τραμπ. Ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμα να αλλάξει πορεία και να προτείνει τον οικονομολόγο.
Εάν συμβεί αυτό, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των διετών και των 30ετών αμερικανικών ομολόγων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 15 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την Athey του Marlborough.
«Ο Χάσετ θεωρείται από την αγορά ως ο λιγότερο ανεξάρτητος» είπε.










![Χρυσός: Η καλύτερη εβδομάδα από το 2020 – Στον αντίποδα το δολάριο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/01/ot_dol_gold2-300x300.png)







![Ακίνητα: Ράλι τιμών στα διαμερίσματα της Αττικής [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/05/evakinita6045-1024x682-1.jpg)



![Χρυσός: Η καλύτερη εβδομάδα από το 2020 – Στον αντίποδα το δολάριο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/01/ot_dol_gold2.png)












