Με εντατικούς ρυθμούς προχωρεί η υλοποίηση της επένδυσης της Dimand στη Θεσσαλονίκη, που αφορά στη δημιουργία δυο ξενοδοχείων, κατοικιών και εγκαταστάσεων εστίασης και πολυχώρου πολιτισμού στο ακίνητο του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ.
Η ανάπτυξη υλοποιείται μέσω της 100% θυγατρικής της Filma Estate, η οποία έχει αναλάβει την αξιοποίηση του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος, συνδυάζοντας διατηρητέα κτίρια με σύγχρονες νέες κατασκευές, με έντονο αποτύπωμα βιωσιμότητας.
Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια – Τι περιλαμβάνει το έργο της Dimand
Ειδικότερα, χθες δόθηκε προέγκριση άδεια δόμησης από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) Θεσσαλονίκης η οποία περιλαμβάνει:
-την ανέγερση νέου οκταώροφου ξενοδοχείου 5 αστέρων (Ν1), δυναμικότητας 280 κλινών, με πισίνα στο δώμα
-Την αΑνέγερση δεκαώροφου κτιρίου κατοικιών και καταστημάτων (Ν2), με δώμα, φυτεμένα δώματα και δύο υπόγεια
-Την αποκατάσταση διατηρητέου συγκροτήματος Σ1 με στατικές ενισχύσεις, αποκατάσταση και ανακατασκευή στεγών και επιπέδων, ενεργειακή αναβάθμιση, αλλαγή χρήσης από βιομηχανία σε ξενοδοχείο 4 αστέρων 53 κλινών, μικρή ζυθοποιία, εκθεσιακούς χώρους και χώρους εστίασης, και
-την αποκατάσταση διατηρητέου συγκροτήματος Σ3, με στατικές ενισχύσεις, νέα στέγη και εσωτερικό πατάρι, ενεργειακή αναβάθμιση, .αλλαγή χρήσης από βιομηχανία σε γραφεία
Πρόκειται για μια επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ, που συνδυάζει φιλοξενία, κατοικία, γραφεία, πολιτισμό και εστίαση, μετατρέποντας ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό τοπόσημο σε σύγχρονο αστικό προορισμό.

Πώς απέκτησε το ακίνητο η Filma – Το deal με την Εθνική Τράπεζα
Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις χρήσης 2024, η Filma υπέγραψε εντός της χρονιάς το οριστικό συμβόλαιο με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την απόκτηση του επενδυτικού ακινήτου «ΧΥΜΟΦΙΞ» στη θέση Σελλάδες, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου.
Παράλληλα, στις 8 Απριλίου 2024, απέκτησε και όμορο οικόπεδο περίπου 2.699 τ.μ., ενισχύοντας το συνολικό αποτύπωμα της ανάπτυξης.
Το συνολικό ακίνητο – πρώην συγκρότημα ΦΙΞ – έχει επιφάνεια περίπου 25.211 τ.μ., ενώ η επένδυση περιλαμβάνει τόσο την πλήρη αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων όσο και την ανέγερση δύο νέων σύγχρονων κτιρίων.
Η Filma ανήκει 100% έμμεσα στη Dimand A.E., μέσω της Arcela Investment Ltd στην Κύπρο, και οι οικονομικές της καταστάσεις ενοποιούνται πλήρως στον όμιλο Dimand.
Ουσιαστικά αποτελεί το επενδυτικό όχημα μέσα από το οποίο «τρέχει» η μεγάλη ανάπλαση του πρώην ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης.
Πράσινη ανάπτυξη διεθνών προδιαγραφών
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη βιωσιμότητα, καθώς το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει ότι τα νέα κτίρια θα πιστοποιηθούν με το διεθνές σύστημα LEED στη βαθμίδα Gold, ενισχύοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ανάπλασης.
«Με το FIX, λοιπόν, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια νέα, πολυλειτουργική γειτονιά που θα συνδυάζει τον σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά με την καινοτομία και τις σύγχρονες ανάγκες της αστικής ζωής. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού, τους θεσμούς της πόλης και τους Foster + Partners που υπογράφουν το masterplan και σχεδιάζουν για πρώτη φορά για τη Θεσσαλονίκη, εγγυάται ότι το αποτέλεσμα θα έχει διάρκεια, ταυτότητα και προστιθέμενη αξία για όλους» έχει δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου DIMAND, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος.







































