Παραμένουν μέλος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) οι ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τον θεσμικό του ρόλο, πάρα το γεγονός ότι έχουν αποχωρήσει από μία σειρά φορέων του ΟΗΕ, αλλά ζητούν από τα κράτη μέλη του Οργανισμού να αεγκαταλείψουν το σχέδιο «ΙΜΟ Net Zero Framework» για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας.
Την αμερικάνικη στρατηγική σε θέματα απανθρακοποίησης ξεκαθάρισε ο Marco M. Sylvester, Deputy Assistant Secretary του U.S. Department of State, μιλώντας σε «στρογγυλο τραπέζι» στο 16th Annual Capital Link Greek Shipping Forum, που διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία ο Νίκος και η Όλγα Μπορνόζη, στην Αθήνα την προηγούμενη Πέμπτη 5 Οκτωβρίου.Το συνέδριο ανέδειξε με σαφήνεια ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον του κλάδου, αλλά και την καθημερινότητα των κοινωνιών. Η παγκόσμια ναυτιλία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη φιλοδοξία της απανθρακοποίησης, την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική αστάθεια.
Οι ΗΠΑ τόνισαν την ανάγκη για ενιαία διεθνή νομοθεσία, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται να έχουμε περιφερειακές νομοθεσίες εδώ κι εκεί»
«Να αφήσουμε τα zombie την άκρη»
Ο Marco M. Sylvester, Deputy Assistant Secretary του U.S. Department of State, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη στήριξη του IMO, επισημαίνοντας πως, παρά τις αποχωρήσεις από άλλους διεθνείς οργανισμούς, ο IMO θεωρείται θεσμός με ουσιαστική αξία.
Μιλώντας στο Keynote Ministerial Roundtable του Forum, με συντονιστή τον Γιώργο Τεριακίδη, Regional Manager for Southeast Europe – DNV Maritime, ο Marco M. Sylvester υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη να «αφήσουμε επιτέλους στην άκρη αυτό που ονομάζουμε κοινώς Net Zero Zombie Framework». Κάλεσε, μάλιστα, τις χώρες της ΕΕ να απεγκλωβιστούν από τον υφιστάμενο στόχο του IMO Net Zero Framework, σημειώνοντας ότι μπορούν να απευθυνθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να βρουν έναν σύμμαχο πρόθυμο να συζητήσει ανοιχτά το ζήτημα.
Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η επιμονή σε ένα σχέδιο που έχει εκπονηθεί χωρίς τη συγκατάθεση των ΗΠΑ –όπως προέκυψε και από τις εξελίξεις του περασμένου Οκτωβρίου, με την αναβολή της σχετικής συζήτησης– μετατρέπει τον IMO από ρυθμιστή θεμάτων ασφάλειας σε ένα είδος παγκόσμιας τράπεζας, απομακρύνοντάς τον από τη βασική του αποστολή και τις αρχές του. Κατά την άποψη του Αμερικανού αξιωματούχου, η ιδέα ότι η ίδια η ναυτιλία δεν συμμετέχει ουσιαστικά στη διαβούλευση για ζητήματα που την αφορούν άμεσα είναι λανθασμένη.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία διεθνή νομοθεσία, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται να έχουμε περιφερειακές νομοθεσίες εδώ κι εκεί». Πριν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν εκ νέου, τόνισε, πρέπει να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις κατά των κανονιστικών πλαισίων τοπικού χαρακτήρα.
Ο Marco M. Sylvester αμφισβήτησε επίσης την ικανότητα των εναλλακτικών καυσίμων να συμβάλουν ουσιαστικά στην απανθρακοποίηση, επισημαίνοντας ότι κοινό χαρακτηριστικό της αμμωνίας, του υδρογόνου και της μεθανόλης είναι πως, για την παραγωγή τους, απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, και τα τρία καύσιμα παρουσιάζουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. «Δεν γίνεται να επιβάλλουμε μια επιλογή που θα θέσει σε κίνδυνο τους ναυτικούς, όπως στην περίπτωση της αμμωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η δουλειά μας δεν είναι η μελλοντολογία, αλλά η εργασία –με ταπεινότητα– πάνω σε βιώσιμες λύσεις».
«Η ναυτιλία οφείλει να γίνει πιο εξωστρεφής και να επικοινωνήσει στην κοινωνία τη στρατηγική της σημασία»
Βασίλης Κικίλιας: «Η ναυτιλία πρέπει να παράγει ευημερία για την κοινωνία»
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε, στην ίδια συζήτηση, ότι η ισχυρή ελληνική ναυτιλία δεν μπορεί να λειτουργεί αποκομμένη από την κοινωνία. Όπως τόνισε, το παγκόσμιο εμπόριο –και κατ’ επέκταση το κόστος ζωής– εξαρτάται άμεσα από τη ναυτιλία, γεγονός που καθιστά τις πολιτικές αποφάσεις του κλάδου κρίσιμες για τον πληθωρισμό και τις τιμές των αγαθών.
Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα του μέλλοντος, εμφανίστηκε ρεαλιστής: αναγνώρισε την αξία της έρευνας στα βιοκαύσιμα, χαρακτήρισε το LNG ως το μοναδικό διαθέσιμο μεταβατικό καύσιμο σήμερα και άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο συζήτησης για την πυρηνική ενέργεια. Κλείνοντας, τόνισε ότι η ναυτιλία οφείλει να γίνει πιο εξωστρεφής και να επικοινωνήσει στην κοινωνία τη στρατηγική της σημασία.
Κύπρος: Ρεαλισμός και «παύση» στη νομοθέτηση
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, άσκησε κριτική στη βιασύνη με την οποία λαμβάνονται κανονιστικές αποφάσεις στην Ευρώπη, προτείνοντας μια «παύση» ώστε να ακουστούν περισσότερες φωνές. Όπως τόνισε, οι λύσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και των 27 κρατών-μελών και να διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού, με έμφαση στη διαθεσιμότητα καυσίμων.
Μάλτα: Υποδομές, ασφάλεια και παγκόσμια προσέγγιση
Ο Υπουργός Μεταφορών της Μάλτας, Chris Bonett, εστίασε στον ρόλο των υποδομών, υπογραμμίζοντας ότι τα λιμάνια οφείλουν να μπορούν να εξυπηρετούν πλοία με διαφορετικά συστήματα πρόωσης στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η ναυτιλία δεν μπορεί να ρυθμίζεται με τοπικιστικούς όρους, καθώς το εμπόριο είναι παγκόσμιο. Ο IMO, κατά τον ίδιο, πρέπει να ανακτήσει τον ρόλο του ως χώρος συνεννόησης και χάραξης κοινής πορείας.
Ελλάδα ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης
Στο πάνελ “Greece as Europe’s Energy Gateway” του Capital Link Forum, ο Chargé d’Affaires της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Joshua Huck, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, με κρίσιμο ρόλο στις εισαγωγές και μεταφορές LNG. Οι συμφωνίες με Exxon και Chevron, καθώς και η ανάπτυξη υποδομών LNG, ενισχύουν –όπως ανέφερε– τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–ΗΠΑ.
Την ανάγκη ρεαλιστικών λύσεων υπογράμμισε και ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του AKTOR Group of Companies, επισημαίνοντας ότι οι υφιστάμενες υποδομές FSRU και αγωγών στην Ελλάδα δεν επαρκούν για τις μελλοντικές ανάγκες. Από την πλευρά του, ο Φραγκίσκος Κανελλάκης, Executive Director των Alpha Bulkers, Pantheon Tankers και Alpha Gas, ανέδειξε το LNG ως την πιο πρακτική λύση απανθρακοποίησης σήμερα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από τον στόλο του.
Ανθρώπινος παράγοντας και ασφάλεια στο επίκεντρο
Το Industry Leadership Roundtable, με τη συμμετοχή του Ιωάννη Ξυλά, προέδρου της INTERCARGO, ανέδειξε ότι, πέρα από καύσιμα και κανονισμούς, ο κρίσιμος παράγοντας παραμένουν οι ναυτικοί. Η ασφάλεια στη θάλασσα, η εκπαίδευση, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και η αυξανόμενη ποινικοποίηση των πληρωμάτων συνθέτουν ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων.
Τέλος, στο συνέδριο, με πρωτοβουλία της Capital Link, τιμήθηκε ο εφοπλιστής Παντελής (Ελευθέριος Lou) Κολλάκης, Chairman της Chartworld Group of Companies, για την προσφορά του στη ναυτιλία και την κοινωνία.









![Ελβετικό φράγκο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των δανείων [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/ot_swiss_Francs25-1024x668-1-1-300x300.jpg)








![Ακίνητα: Πόσα τ.μ. αγοράζεις με 250.000 ευρώ [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-1-1.jpg)








![Ελβετικό φράγκο: Ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των δανείων [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/ot_swiss_Francs25-1024x668-1-1.jpg)









