Ιράν: Η διακοπή του διαδικτύου συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα

Το NetBlocks αναφέρει ότι το Ιράν παραμένει σε «εθνική διακοπή του διαδικτύου που επιβλήθηκε από το καθεστώς»

Ιράν: Η διακοπή του διαδικτύου συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα

Σε σχεδόν πλήρη διακοπή του διαδικτύου παραμένει το Ιράν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης δεδομένων NetBlocks, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο.

Αναλυτές λένε ότι η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Ιράν είναι πιθανό να ενισχύει την αβεβαιότητα του πολέμου

«Έχει περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα από τότε που το Ιράν βυθίστηκε στο ψηφιακό σκοτάδι λόγω της εθνικής διακοπής του διαδικτύου που επέβαλε το καθεστώς», ανέφερε η NetBlocks σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το μέτρο παραμένει σε ισχύ για 168 ώρες, αφήνοντας το κοινό απομονωμένο χωρίς ζωτικές ενημερώσεις και ειδοποιήσεις, ενώ οι αξιωματούχοι και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης διατηρούν την πρόσβαση», ανέφερε η NetBlocks.

Ένα διάγραμμα στην ανάρτηση έδειξε ότι η κίνηση στο διαδίκτυο ήταν περίπου στο 1% των κανονικών επιπέδων.

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν συνεχίστηκαν το Σάββατο, μία εβδομάδα μετά την έναρξη των κοινών αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεών τους για την εξάλειψη των υποτιθέμενων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραυλικών δυνατοτήτων της Τεχεράνης, καθώς και για την προώθηση της αλλαγής του καθεστώτος.

Το Ιράν έχει εφαρμόσει διακοπές λειτουργίας του διαδικτύου κατά τη διάρκεια περιόδων κοινωνικών αναταραχών στο παρελθόν. Μια παρόμοια σχεδόν πλήρης διακοπή επιβλήθηκε για αρκετές εβδομάδες τον Ιανουάριο, εν μέσω εκτεταμένων διαδηλώσεων στη χώρα.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη διακοπή της λειτουργίας του διαδικτύου.

«Αν και η πραγματική αιτία παραμένει ασαφής, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για συνδυασμό κρατικής καταστολής και εξωτερικής διακοπής του διαδικτύου», δήλωσε η Kathryn Raines, επικεφαλής της ομάδας πληροφοριών για τις απειλές στον κυβερνοχώρο της πλατφόρμας πληροφοριών Flashpoint, στο CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Ιράν δεν έχει σχολιάσει επίσημα τη διακοπή λειτουργίας.

Αναλυτές λένε ότι η έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Ιράν είναι πιθανό να ενισχύει την αβεβαιότητα του πολέμου, με τους πολίτες να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, να καταγράψουν τα γεγονότα ή να λάβουν ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για τη σύγκρουση.

Εταιρείες κυβερνοασφάλειας προειδοποίησαν ότι το Ιράν είναι επίσης πιθανό να απαντήσει και με κυβερνοεπιθέσεις, είτε αυτές πραγματοποιηθούν απευθείας από την κυβέρνηση είτε από συνδεδεμένες ομάδες.

Σε δήλωσή του στο CNBC, ο Adam Meyers, επικεφαλής των αντιεπιχειρησιακών δραστηριοτήτων της CrowdStrike, είπε ότι η εταιρεία «έχει ήδη παρατηρήσει δραστηριότητα που συνάδει με ιρανικούς παράγοντες απειλής και ομάδες χάκερ που διεξάγουν αναγνώριση και ξεκινάνε επιθέσεις [άρνησης υπηρεσίας]».

OT Originals
Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο