Σχέδια για επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ανακοίνωσε η Toyota Motor με σκοπό την αύξηση της παραγωγής οχημάτων στα εργοστάσιά της σε δύο αμερικανικές πολιτείες, στο πλαίσιο της τελευταίας δόσης μιας ευρύτερης δέσμευσης για επενδύσεις ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιό του στο Georgetown του Κεντάκι, προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή του best-seller RAV4, ενός compact SUV και του sedan Camry, καθώς και για την κατασκευή ενός νέου ηλεκτρικού οχήματος. Θα διαθέσει επίσης επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια για τις εγκαταστάσεις της στο Princeton της Ιντιάνα, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα για το δημοφιλές μεσαίου μεγέθους SUV Grand Highlander.
Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη της Ιαπωνίδας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι στον Λευκό Οίκο, σε συνέχεια της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Τόκιο τον Οκτώβριο, όπου έγινε για πρώτη φορά δημόσια γνωστή η δέσμευση της Toyota για μεγαλύτερες επενδύσεις
Ο Tραμπ πιέζει την Ιαπωνία και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων της να μεταφέρουν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ και έχει επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων.
Τοyοta: «Κατασκευάζουμε εκεί που πουλάμε»
«Η επένδυση της Toyota στις ΗΠΑ είναι μακροπρόθεσμη και συνδέεται με τη φιλοσοφία μας να κατασκευάζουμε εκεί όπου πουλάμε και να αγοράζουμε εκεί όπου κατασκευάζουμε», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Μαρκ Τέμπλιν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για τη Βόρεια Αμερική.
Η Toyota αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσα επιπλέον οχήματα θα παραχθούν στα δύο εργοστάσια, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από την επένδυση. Η πρόσθετη παραγωγική ικανότητα θα συμβάλει στην κάλυψη της ζήτησης για τα δημοφιλή υβριδικά οχήματα βενζίνης-ηλεκτρικού ρεύματος της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε μια περίοδο που οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται λόγω του πολέμου στο Ιράν. Τόσο τα μοντέλα Camry όσο και RAV4 διατίθενται μόνο ως υβριδικά, ενώ πάνω από το ήμισυ των πωλήσεων του Grand Highlander αφορά υβριδικά οχήματα.












![Ελβετικό φράγκο: «Σωσίβιο» η νέα ρύθμιση μπροστά στο ράλι της ισοτιμίας [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/03/ot_swiss_Francs25-1024x668-1-1.jpg)




















