Ο μεγαλύτερος φόβος των Ευρωπαίων ηγετών είναι ότι ο πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν θα τον οδηγήσει να εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση του Politico με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και του πολέμου ΗΠΑ-Ισραή κατά της Τεχεράνης.
Οι κυβερνήσεις ανησυχούν ότι ο πόλεμος στο Ιράν καταναλώνει πυραύλους και πυρομαχικά αεράμυνας που χρειάζεται το Κίεβο για να προστατευτεί από τη Ρωσία
Οι κυβερνήσεις τρέμουν στο ενδεχόμενο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ επειδή απέρριψαν τις εκκλήσεις του για βοήθεια στη Μέση Ανατολή, κυρίως διακόπτοντας ό,τι έχει απομείνει από την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο, σύμφωνα με τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ που γνωρίζουν τις συζητήσεις τους.
Καθώς αγωνίζονται να αποφύγουν μια μόνιμη διακοπή της διατλαντικής σχέσης, οι ηγέτες ελπίζουν ότι η προσφορά τους για περιορισμένη υποστήριξη στη δράση του κατά της Τεχεράνης θα είναι αρκετή για να πείσει τον Τραμπ να παραμείνει στην πορεία της στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο πόλεμος στο Ιράν «δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από την υποστήριξη που παρέχουμε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι ηγέτες της ΕΕ είναι τόσο ανήσυχοι, υπογραμμίζει το Pοlitico θυμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ τους έχει επανειλημμένα επικρίνει επειδή δεν έκαναν περισσότερα για να τον βοηθήσουν να ξεμπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ, την ναυτιλιακή οδό από την οποία διακινείται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου, και η οποία έχει ουσιαστικά κλείσει από το Ιράν. Έχει επίσης συνδέσει ρητά τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
«ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΤΙΝΗ ΤΙΓΡΗ!», διαμαρτυρήθηκε σε μια ανάρτησή του ο αμνερικανός πρόεδρος στο Truth Social το Σαββατοκύριακο. «Παραπονιούνται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου που αναγκάζονται να πληρώνουν, αλλά δεν θέλουν να βοηθήσουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ… ΔΕΙΛΟΙ», κατέληξε. «[Εμείς] θα θυμόμαστε».
Ταυτόχρονα, εντείνοντας περαιτέρω τους φόβους για τη διατλαντική συμμαχία, η Μόσχα προσέφερε στην Ουάσιγκτον ένα αντάλλαγμα, βάσει του οποίου το Κρεμλίνο θα σταματούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες με το Ιράν εάν η Ουάσιγκτον σταματούσε να παρέχει στην Ουκρανία πληροφορίες σχετικά με τη Ρωσία, αποκάλυψε το Politico την Παρασκευή .
Ενώ οι ΗΠΑ απέρριψαν την προσφορά, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, το γεγονός ότι υποβλήθηκε εξαρχής υποδηλώνει μια πιθανή ανταλλαγή μεταξύ της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
«Υπάρχει μια ρωγμή αυτή τη στιγμή που αναδύεται μεταξύ, ξέρετε, της Ευρώπης και των ΗΠΑ, την οποία, για άλλη μια φορά, ως ένθερμος φιλοαμερικανός και υπερατλαντικός υποστηρικτής, θρηνώ», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph . «Αλλά είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσω. Και προφανώς προσπαθώ να διασώσω ό,τι μπορώ».
Πύραυλοι σαν καραμέλες
Οι κυβερνήσεις ανησυχούν ότι ο πόλεμος στο Ιράν καταναλώνει πυραύλους και πυρομαχικά αεράμυνας που χρειάζεται το Κίεβο για να προστατευτεί από τη Ρωσία, δήλωσαν στο POLITICO οι τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ, στους οποίους δόθηκε η ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητες διπλωματικές ανταλλαγές.
«Όταν βλέπεις τι έκανε ο Τραμπ στη Γροιλανδία, πώς διέκοψε την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία αυθόρμητα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος [ο Τραμπ να αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία]», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.
«Η ανησυχία είναι προφανώς ότι η Μέση Ανατολή αποσπά την προσοχή από την Ουκρανία», πρόσθεσε ένας δεύτερος διπλωμάτης από μια μεσαίου μεγέθους χώρα της ΕΕ. «Τα Εμιράτα εκτοξεύουν Patriot [πυραύλους αεράμυνας] σαν καραμέλες, ενώ η Ουκρανία τους χρειάζεται απεγνωσμένα. Δεν μπορεί να γίνει μια κατάσταση «είτε-είτε» στην οποία οι ΗΠΑ έχουν αρκετό εύρος ζώνης μόνο για μία σύγκρουση και εγκαταλείπουν την Ουκρανία, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν σαφής σχετικά με τον κίνδυνο ενός τέτοιου συμβιβασμού, δηλώνοντας στο BBC την Πέμπτη ότι είχε ένα «πολύ κακό προαίσθημα» για τον αντίκτυπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή στην Ουκρανία. Θρήνησε το γεγονός ότι καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας «αναβάλλονται συνεχώς» σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «καταστατική παύση».
Ουκρανοί διαπραγματευτές ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τους απεσταλμένους του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ. Ο τελευταίος επαίνεσε τις συνομιλίες ως «εποικοδομητικές» σε μια ανάρτηση στο X , αλλά δεν έδωσε καμία υπόνοια για το πότε θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Διαχείριση καταστροφής
Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, του Κιρ Στάρμερ της Βρετανίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να δείξουν ότι υποστηρίζουν τον στόχο του Αμερικανού προέδρου να απελευθερώσει τα Στενά του Ορμούζ.
Σε έναν πλέον γνώριμο ρόλο, ο Ρούτε έχει επαινέσει απερίφραστα τις προσπάθειες του Τραμπ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα την καταστροφή της στρατιωτικής ικανότητας του Ιράν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ «πολύ σημαντική», συνδέοντάς την με την «ευρωπαϊκή ασφάλεια» σε μια εποχή που ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες, έχουν επικρίνει τον πόλεμο ως «παράνομο».
Ο Μακρόν ήταν πιο επιφυλακτικός δημόσια, αλλά ενεργός στο παρασκήνιο. Σε δύο ξεχωριστές τηλεφωνικές κλήσεις με τον Τραμπ πριν από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η Γαλλία θα βοηθήσει στην ασφάλεια των Στενών όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, σύμφωνα με σχόλια του ίδιου του Τραμπ και ενός τρίτου διπλωμάτη της ΕΕ που ενημερώθηκε για τις τηλεφωνικές κλήσεις.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Μακρόν – ο οποίος έχει δεσμευτεί να στείλει ναυτικό απόσπασμα στα Στενά του Ορμούζ μετά την κατάπαυση της έντονης φάσης του πολέμου – δήλωσε ότι η Γαλλία επιδιώκει τον στόχο της απελευθέρωσής του μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Απαντώντας σε ερώτηση του POLITICO στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη, ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε ότι το Παρίσι σκοπεύει να «εξερευνήσει τους κύριους εταίρους του» σχετικά με την κατάθεση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην ζωτικής σημασίας πλωτή οδό.
Ο Τραμπ δεν είναι οπαδός των Ηνωμένων Εθνών, αλλά θα μπορούσε να δει ένα πλεονέκτημα σε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα αποτελέσει τη βάση για έναν ευρύτερο συνασπισμό για το ασφαλές άνοιγμα του θαλάσσσιου περάσματος, δήλωσε ένας τέταρτος διπλωμάτης της ΕΕ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κάνει επίσης περισσότερα για να βοηθήσει τον Τραμπ στη Μέση Ανατολή. Μετά από αναφορές ότι το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη βάση ΗΠΑ-Βρετανίας στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, ο Στάρμερ έδωσε στις ΗΠΑ το πράσινο φως να χρησιμοποιήσουν βρετανικές βάσεις για να εξαπολύσουν επιθέσεις σε ιρανικές θέσεις που στοχεύουν στα Στενά του Ορμούζ.
Προηγουμένως είχε δώσει άδεια μόνο για χρήση των βάσεων για αμυντικές επιθέσεις.













![Ελβετικό φράγκο: «Σωσίβιο» η νέα ρύθμιση μπροστά στο ράλι της ισοτιμίας [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/03/ot_swiss_Francs25-1024x668-1-1.jpg)






















