Ιδιοκτήτες πολυτελών εμπορικών σημάτων όπως η LVMH και η Kering, με brands όπως η Gucci, η Fendi και η Bulgari, άνοιξαν περισσότερα καταστήματα στην Ευρώπη πέρυσι, παρά την επιβράδυνση στον ευρύτερο τομέα.
Αυτό έδειξαν τα στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Cushman & Wakefield Ltd, που επισήμαναν πως οι κορυφαίοι δρόμοι πολυτελών λιανικών πωλήσεων της ηπείρου κατέγραψαν αύξηση 13% στα νέα καταστήματα. Και οι μάρκες που ανήκουν στην LVMH, Kering SA και Cie Financiere Richemont SA, αποτελούσαν σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των καταστημάτων.
Περισσότερα καταστήματα από LVMH, Kering
Στη συγκεκριμένη περιοχή, καταγράφηκαν 96 ανοίγματα το 2025, αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά λιγότερα από τα 107 που είχαν καταγραφεί το 2023.
Το Παρίσι, το οποίο σημείωσε πτώση το 2024, καθώς η πόλη φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποτελούσε λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των νέων καταστημάτων.
Η πληθώρα των openings έρχεται καθώς οι λιανοπωλητές επικεντρώνονται στην προσέλκυση πελατών που γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικοί σχετικά με το τι θα αγοράσουν, αφού οι επιδεινούμενες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μειώνουν τις δαπάνες σε είδη πολυτελείας μετά την άνθηση μετά την πανδημία.
Τα φυσικά καταστήματα έχουν γίνει το κλειδί για την προσέλκυση αγοραστών, σύμφωνα με την Cushman & Wakefield.
Η στρατηγική των φυσικών σημείων
«Τα φυσικά καταστήματα έχουν μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, όχι μικρότερη», τόνισε η Sally Bruer, επικεφαλής της έρευνας λιανικής για την περιοχή EMEA στην εν λόγω χρηματιστηριακή εταιρεία.
Τον Ιανουάριο, η LVMH ανακοίνωσε χαμηλές πωλήσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και έδωσε να εννοηθεί ότι το 2026 δεν θα είναι πολύ καλύτερο, μειώνοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη του κλάδου των ειδών πολυτελείας.
Τρία από τα πέντε τμήματα του κολοσσού της μόδας δεν πέτυχαν τους στόχους για το τέταρτο τρίμηνο του 2025, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Bernard Arnault να διευκρινίζει στους επενδυτές ότι ο όμιλος θα περιορίσει τις δαπάνες ως αποτέλεσμα. Οι πωλήσεις της Gucci, η οποία ανήκει στην Kering, μειώθηκαν κατά 10% την ίδια περίοδο, αν και αυτή ήταν η μικρότερη πτώση των τελευταίων δύο ετών.

Όχι μόνο μόδα
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το Bloomberg, η υψηλή μόδα και τα αξεσουάρ αντιπροσώπευαν περίπου τα μισά από τα ανοίγματα καταστημάτων πέρυσι, ενώ τα πολυτελή αρωματοπωλεία είδαν επέκταση.
«Έχουμε δει έξι καταστήματα πολυτελών αρωμάτων να ανοίγουν φέτος, και όλα βρίσκονται στο Παρίσι», επισήμανε η Bruer. Τα αρώματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω της χαμηλότερης τιμής τους σε σύγκριση με είδη όπως κοσμήματα και ρολόγια.
Η LVMH, ιδιοκτήτρια εμπορικών σημάτων όπως η Louis Vuitton και η Dior, ήταν ο πιο δραστήριος λιανοπωλητής, ακολουθούμενη από την Kering, της οποίας τα εγκαίνια καταστημάτων περιλάμβαναν από δύο για τις μάρκες Saint Laurent και Bottega Veneta. Η Richemont, ιδιοκτήτρια των Cartier και Montblanc, είδε λιγότερα ανοίγματα μετά από μερικά χρόνια έντονης δραστηριότητας, πρόσθεσε η έκθεση.
Τα μισθωτήρια
Τα χαμηλά επίπεδα κενών κατοικιών σε δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους έχουν ασκήσει πίεση στα ενοίκια υψηλής ποιότητας, τα οποία αυξήθηκαν κατά 3,5% πέρυσι.
Δεν έχουν μειωθεί ή παγώσει ακόμη οι αναζητήσεις για το κατάλληλο και συμφέρον ακίνητο, σημείωσε και ο Duncan Gilliard, επικεφαλής του λιανικού εμπορίου στο κεντρικό Λονδίνο στην Cushman & Wakefield. Εάν ο όγκος των συμφωνιών μειωθεί, αυτό θα οφείλεται «στην ιστορικά χαμηλή διαθεσιμότητα τοποθεσιών και όχι απαραίτητα στη ζήτηση», πρόσθεσε.











![Ξενοδοχειακές επενδύσεις: Ελλάδα και Αθήνα στους πρωταθλητές της Ευρώπης το 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/03/Hotel_Reception-768x402-1.jpg)




![Ελβετικό φράγκο: «Σωσίβιο» η νέα ρύθμιση μπροστά στο ράλι της ισοτιμίας [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/03/ot_swiss_Francs25-1024x668-1-1.jpg)


















