Σούπερ μάρκετ: Άνοδος 7,8% στο α’ τρίμηνο 2026 – Κερδίζουν μερίδιο και ενισχύονται τα private label

Στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερες επιλογές και πίεση στα μικρά καταστήματα γειτονιάς - Η στρατηγική των σούπερ μάρκετ

Σούπερ μάρκετ: Άνοδος 7,8% στο α’ τρίμηνο 2026 – Κερδίζουν μερίδιο και ενισχύονται τα private label

Με υψηλές επιδόσεις – εντυπωσιακές για τα τελευταία χρόνια – έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2026 για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αν και η … βοήθεια του πληθωρισμού στην προκειμένη περίπτωση είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο αυτό που παρατηρείται ως δυναμική τάση πλέον στην αγορά είναι πως το οργανωμένο λιανεμπόριο βρίσκεται σε έναν νέο κύκλο συγκέντρωσης – αυτή τη φορά τα «θύματα» είναι τα μικρά και μεμονωμένα καταστήματα της γειτονιάς.

Ειδικότερα στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 7,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen και ανήλθαν στα 4,011 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των σούπερ μάρκετ δεν υπερβαίνει περίπου το 2%, τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η κατανάλωση στο οργανωμένο λιανεμπόριο αυξήθηκε πάνω από 5%. Δεδομένου όμως του «καχεκτικού» καταναλωτικού εισοδήματος στο περίπου 50% των ελληνικών νοικοκυριών, αποδεικνύεται οι καταναλωτές μεταφέρουν τις αγορές τους όλο και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ, προφανώς λόγω ανταγωνιστικών τιμών.

Η δυναμική των μεγάλων σούπερ μάρκετ

Εξάλλου, αυτή η δυναμική επιβεβαιώθηκε και στη διάρκεια της πασχαλινής αγοράς, που σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η αύξηση των πωλήσεων των μεγάλων αλυσίδων ανήλθε στο 6%. Με βάση αυτή την προσέγγιση, έχει ιδιαίτερη σημασία ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Σύμφωνα με τη Nielsen το μερίδιο τους έχει ανέλθει στο 24,6% στο πρώτο τρίμηνο – δηλαδή πρόκειται για πωλήσεις ύψους 987 εκατ. ευρώ – από 24,3% που ήταν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ενώ σύμφωνα με τη Circana και με βάση τις πωλήσεις του πρώτου διμήνου του 2026 το μερίδιο τους ανέρχεται στο 27,5% και ο ρυθμός ανάπτυξης του κινείται στο 10,6% έναντι 7,1% του ρυθμού ανάπτυξης των επωνύμων προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η τάση συγκέντρωσης που παρατηρείται από τα μικρά καταστήματα προς τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δεν είναι άσχετη με το γεγονός του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας – τα οποία όπως είναι γνωστό πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα επώνυμα προϊόντα.

Ποια σούπερ μάρκετ και ποιες περιοχές… «καλπάζουν»

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την έρευνα της Nielsen στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου η κατηγορία των υπερμάρκετ «έτρεχε» με αύξηση πωλήσεων 11,6%, ακολουθούν τα μικρά σούπερ μάρκετ με 8,5%, στην τρίτη θέση βρίσκονται οι superettes με 8,3% και στην τέταρτη τα μεγάλα σούπερ μάρκετ με 5,8%.

Επίσης αναφορικά με τις επιδόσεις της κάθε γεωγραφικής περιοχής, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κρήτη βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς αύξηση των πωλήσεων με 9,6% – παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία περίοδο τουριστικά off season – ακολουθούν τα υπόλοιπα νησιά με 8,9%, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 8,6%, στην τέταρτη η Κεντρική Ελλάδα με 7,7%, ακολουθεί η Αττική με 7,5%, η Πελοπόννησος με 7,3% και στην τελευταία θέση βρίσκεται η περιοχή της Μακεδονίας – Θράκης με 6,6%. Και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αν και ακόμη βρίσκονται πολύ χαμηλά, ωστόσο αναπτύσσονται με 21,6%!

OT Originals
Περισσότερα από Business

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies