Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέτεινε την εύθραυστη εκεχειρία με την Τεχεράνη, αλλά έδειξε ότι οι εντάσεις εξακολουθούν να μην έχουν επιλυθεί.
Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Brent και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate υποχώρησαν, με το Brent να υποχωρεί κατά 0,59% στα 97,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI έχασε 0,95% στα 88,82 δολάρια το βαρέλι.
Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκαν περίπου 3% την Τρίτη.
Το πετρέλαιο «όμηρος» στα Στενά του Ορμούζ
Η εκεχειρία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οι Ιρανοί ηγέτες παρουσιάσουν μια ενιαία πρόταση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών με την Ουάσινγκτον και το Ισραήλ, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Truth Social. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον αποκλεισμό των λιμανιών του Ιράν.
Η κίνηση φαίνεται μονομερής και δεν ήταν άμεσα σαφές εάν το Ιράν ή ο σύμμαχος των ΗΠΑ, το Ισραήλ, θα συμφωνούσαν να παρατείνουν την εκεχειρία, η οποία ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες.
«Με το αποτέλεσμα των συνομιλιών να είναι ακόμη ασαφές και τα Στενά του Ορμούζ κλειστό, η αγορά δεν έχει σαφή κατεύθυνση» εξηγεί στο Reuters ο Χιρογιούκι Κικούκαβα, επικεφαλής στρατηγικής της Nissan Securities Investment, μιας μονάδας της Nissan Securities.
«Εκτός αν ξαναρχίσουν οι μάχες, οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα προς το παρόν» καταλήγει.
Η ναυτιλιακή κυκλοφορία μέσω του Ορμούζ, από όπου περνάει περίπου το 20% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταματημένη την Τρίτη, με μόνο τρία πλοία να διέρχονται από την πλωτή οδό τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία ναυτιλίας.
Αλλού, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους στα στρατεύματά της στο νότιο Λίβανο, κατηγορώντας την ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν ότι παραβίασε την εκεχειρία ενόψει των συνομιλιών με τον Λίβανο που διεξάγονται υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.
Τα αμερικανικά αποθέματα
Αργότερα την Τετάρτη, η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τα αποθέματα.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, μετά από τρεις εβδομάδες αύξησης, ενώ τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων επίσης μειώθηκαν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι οποίες επικαλέστηκαν τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει μείωση των αποθεμάτων αργού κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Απριλίου.


![Ακίνητα: Τι πρέπει να δηλωθεί στο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) [Μέρος 2ο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/akinita-3.jpg)


































