Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το σχέδιο για να αντιμετωπίσει τη δεύτερη ενεργειακή κρίση

Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Στο τραπέζι μειώσεις φόρων στο ρεύμα και η μάχη για γεμάτες αποθήκες αερίου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Το σχέδιο για να αντιμετωπίσει τη δεύτερη ενεργειακή κρίση

Σχέδια για τη μείωση των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας και τον συντονισμό της καλοκαιρινής αναπλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου των χωρών θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επιδιώκει να μετριάσει τις ενεργειακές επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράν.

Τα σχέδια προτάσεων που είδε το Reuters δείχνουν ότι η ΕΕ θα αποφύγει, προς το παρόν, σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά, όπως το ανώτατο όριο των τιμών φυσικού αερίου ή τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των ενεργειακών εταιρειών – μέτρα που χρησιμοποίησε το 2022, όταν η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου και οι τιμές έφτασαν σε ιστορικά υψηλά.

Τα μέτρα της Κομισιόν

Αντ’ αυτού, η Επιτροπή σχεδιάζει να περιορίσει τους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ ​ώστε να ευνοήσει την ηλεκτρική ενέργεια έναντι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και να διευκολύνει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τους φόρους ηλεκτρικής ενέργειας των βιομηχανιών στο μηδέν, σύμφωνα με τα προσχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν από τη δημοσίευσή τους.

Η ΕΕ θα παρέμβει επίσης για να συντονίσει τις προσπάθειες των χωρών για την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες και να παράσχει ​καθοδήγηση σχετικά με το πώς οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χειριστούν πιθανές ελλείψεις καυσίμων αεροσκαφών.

Οι ελλείψεις καυσίμων

Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου την έχει αφήσει εκτεθειμένη σε αυξανόμενες τιμές, από τότε που τα Στενά του Ορμούζ έκλεισαν ουσιαστικά και το Ιράν άρχισε να επιτίθεται σε ενεργειακές υποδομές στη Μέση Ανατολή.

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Τρίτη ήταν περίπου κατά ένα τρίτο υψηλότερη από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΕΕ – οι ΗΠΑ και η Νορβηγία – βρίσκονται εκτός της Μέσης Ανατολής και η κρίση στο Ιράν δεν έχει ακόμη προκαλέσει ελλείψεις καυσίμων στην Ευρώπη. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει, ωστόσο, ότι οι ελλείψεις καυσίμων για αεροσκάφη θα μπορούσαν να προκύψουν σε εβδομάδες.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters ότι η σχετικά συγκρατημένη αντίδραση του μπλοκ αντανακλά το γεγονός ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, και όχι οι Βρυξέλλες, ελέγχουν πολλούς μοχλούς διαχείρισης κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων και της μείωσης των εθνικών φόρων και εισφορών.

Τα σχέδια της Επιτροπής περιγράφουν μη δεσμευτικούς τρόπους για τις κυβερνήσεις να παρέχουν «άμεση ανακούφιση», συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τις επιχειρήσεις να αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια όπου είναι δυνατόν.

Ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αντίδραση αντανακλά επίσης μια εκτίμηση ότι το ενεργειακό σοκ που προκλήθηκε από τον πόλεμο θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, καθιστώντας συνετό να ανασταλούν προς το παρόν πιο ακραία μέτρα.

Οι ΑΠΕ

Η Elisabetta Cornago, βοηθός διευθύντρια στο think tank Centre for European Reform, εκτιμά ότι το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ «μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα χειρότερο σοκ όσον αφορά το πετρέλαιο από ό,τι το 2022, ένα παρόμοιο σοκ φυσικού αερίου, αλλά νομίζω ένα μικρότερο σοκ στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».

Αυτό συμβαίνει επειδή οι χώρες έχουν επεκτείνει σημαντικά την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από το 2022, είπε.

Η ΕΕ παρήγαγε το 71% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας, πέρυσι, από περίπου 60% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του think tank Ember.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies