Υπό την επίδραση σημαντικών μεταβατικών και έκτακτων παραγόντων διαμορφώθηκε η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2025 για την ΕΥΔΑΠ, γεγονός που – όπως εξήγησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του προηγούμενου έτους, – δεν επιτρέπει την πλήρη αποτύπωση της πραγματικής λειτουργικής δυναμικής της εταιρείας.
EYΔΑΠ: Ποια είναι η πραγματική δυναμική της επιχείρησης
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά από το 2025, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταθερότητα και προβλεψιμότητα, ωστόσο τα οφέλη του δεν εμφανίζονται στα δημοσιευμένα μεγέθη του 2025. Αυτό οφείλεται στο ότι τα έσοδα από τα νέα τιμολόγια θα καταγραφούν λογιστικά τα επόμενα χρόνια, την περίοδο 2026–2029, ενώ τα αποτελέσματα του 2025 επιβαρύνονται από έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις. Έτσι, οι ζημιές ύψους 21 εκατ. ευρώ δεν αντικατοπτρίζουν –όπως υπογράμμισε– την υποκείμενη δυναμική της επιχείρησης.
Όπως εξήγησε, «τα ρυθμιστικά έσοδα, δηλαδή τα νέα τιμολόγια, δεν αποτυπώνονται στο 2025, παρότι η ρυθμιστική περίοδος αρχίζει από το 2025 και είναι πενταετής. Αλλά τα έσοδα του 2025 θα τα πάρουμε στα τέσσερα επόμενα χρόνια, από το 2026 έως το 2029. Αυτά τα έσοδα που είναι περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ δεν αποτυπώνονται».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο για το 2019 που βρήκε κάποιες μικρές διαφορές που είχαν να κάνουν με την αυτοτέλεια της χρήσης (π.χ. τιμολόγια εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία που έπρεπε να αναγνωριστούν μέσα στην ίδια χρονιά κλπ).
«Έτσι στα φετινά αποτελέσματα είδαμε την επιβάρυνση για το 2019, καθώς και όλες τις επιβαρύνσεις έως και το 2024. Όλες αυτές οι επιβαρύνσεις είναι μέσα στα αποτελέσματά μας. Είναι μία άπαξ σημαντική επιβάρυνση γύρω στα 15 εκατομμύρια, αλλά τελειώνουμε όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις από το 2019 μέχρι και σήμερα», σημείωσε, επισημαίνοντας και τις προβλέψεις για επίδικες υποθέσεις.
Προβλέψιμη και αυξανόμενη κερδοφορία
Έτσι, όπως τόνισε, στα προσαρμοσμένα αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών είναι στα 406,6 εκατομμύρια ευρώ, το EBITDA στα 78,6 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους στα καθαρά μας αποτελέσματα 36,1 εκατομμύρια ευρώ αν και στα δημοσιευμένα αποτελέσματα τα αντίστοιχα νούμερα είναι 364,7 εκατ. ευρώ για τον κύκλος εργασιών, 32,1 ευρώ για τα EBITDA και 21,3 εκατ. ευρώ. «Αυτά τα νούμερα δίνουν μια ένδειξη για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή από το 2026 οπότε θα ισχύει το νέο κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα μας οδηγεί σε προβλέψιμη και αυξανόμενη κερδοφορία», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Σαχίνης, βάσει του κανονιστικού πλαισίου, ο μέσος όρος αυξήσεων σε σχέση με το 2024 των εσόδων είναι 78,3 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, έως και το 2029.
Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στις εκκρεμείς αξιώσεις προηγούμενων χρήσεων της ΕΥΔΑΠ ύψους 323 εκατομμυρίων ευρώ από τον ρυθμιστή (ΡΑΑΕΥ), οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί αλλά η εταιρεία συνεχίζει να τις διεκδικεί.
«Μέσα σε όλα αυτά, καθώς πρώτη φορά προσαρμοζόμαστε και εμείς στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο με τα καινούργια τιμολόγια, αξιολογούμε και την κεφαλαιακή μας διάρθρωση για να την βελτιστοποιήσουμε. Με βάση και το επενδυτικό μας σχέδιο θα αξιολογήσουμε και την μακροπρόθεσμη μερισματική μας πολιτική. Κάνουμε αυτή την ισορροπία να μεγιστοποιήσουμε την αξία και για τους μετόχους μας αλλά και για τους πελάτες», σημείωσε ο ίδιος.
Στα 77,5 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις
Για το επιταχυνόμενο επενδυτικό πρόγραμμα ανέφερε ότι οι επενδύσεις έως το 2019-2020 ήταν στα επίπεδα των 15 εκατομμυρίων τον χρόνο και φέτος έφτασαν τα 77,5 εκατομμύρια, δηλαδή πάνω από το πενταπλάσιο. «Η αύξηση από πέρσι ήταν 27,6%. Στα 77,5 εκατομμύρια το 56% ήταν από ΕΣΠΑ και προχωράμε αυξανόμενα το επενδυτικό πρόγραμμα για να φτάσουμε στη δεκαετία τα 2,5 δισεκατομμύρια», επεσήμανε, με το 32% των επενδύσεων να αφορά έργα ύδρευσης και το 60% τα έργα στην Ανατολική Αττική και εκείνα της αποχέτευσης.
Σε σχέση με τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου, σημείωσε ότι από το ΕΣΠΑ έχει εγκριθεί περίπου το 37% των 2,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει επίσης μία γραμμή χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 250 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου.
Σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή τα αποθέματα για την Αττική είναι βελτιωμένα συγκριτικά με πέρυσι, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει οι οποίες αφορούν γεωτρήσεις, ενίσχυση αποθεμάτων και δράσεις μείωσης διαρροών.
Για το μεγάλο έργο της εκτροπής των ποταμών Κρικελιώτη και Καρπενησιώτη προς τον Εύηνο («Εύρυτος») προϋπολογισμού περίπου 750 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζεται να θωρακίσει την Αττική για τα επόμενα 30 χρόνια, θα μπορούσε να προσφέρει νερό με κόστος 8 σεντς ή και χαμηλότερα ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις που θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν.
Αναφορικά με την ανάπτυξη της εταιρείας σε άλλες περιοχές, επεσήμανε ότι με την επικείμενη επέκταση της ΕΥΔΑΠ σε τρεις νέες περιοχές Εύβοια, Βοιωτία και Φωκίδα η εταιρεία θα επεκταθεί και στον τομέα της άρδευσης, προσθέτοντας περίπου 10% στην πελατειακή της βάση.

































