Kατά 700 μονάδες υποχωρεί ο Dow, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση καθώς δεν φαίνεται να αποδίδει το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον περιορισμό των αποδόσεων.
Οι μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου συνέχισαν την ανοδική τους πορεία παρά την έκτακτη πράξη επαναγοράς χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα ανατρέψει την ανοδική πορεία της αγοράς.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έχασε περίπου 700 μονάδες, ή 1,32%, επηρεασμένος αρνητικά από την πτώση κατά 9% των μετοχών της Walmart. Ο S&P 500 έχασε 0,87%, ενώ ο Nasdaq κατά 1%.
Τα ομόλογα και η επαναγορά
Οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου να ανακάμπτει πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν ακριβώς πριν το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώσει την Τετάρτη το πρωί ότι θα διπλασιάσει τουλάχιστον τις επαναγορές ομολόγων διάρκειας 10, 20 και 30 ετών τους επόμενους μήνες.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι η επιχείρηση επαναγοράς ομολόγων θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι μεγαλύτερη από τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν ανακοινωθεί.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά περισσότερες από 5 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 4,706%. Η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου σημείωσε άνοδο άνω των 5 μονάδων βάσης, φτάνοντας στο 5,251%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η απόδοση του 30ετούς ομολόγου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια.
Ο Άνταμ Φίλιπς, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην EP Wealth Advisors, εκφράζει ωστόσο στο CNBC σκεπτικισμό ως προς το αν το πρόγραμμα επαναγοράς θα είναι αρκετό για να προσφέρει οποιαδήποτε ανακούφιση.
«Αυτό δεν είναι η λύση για τα προβλήματα της αγοράς ομολόγων. Υπάρχουν διαρθρωτικές δυνάμεις που διαδραματίζουν ρόλο εδώ και οι οποίες πραγματικά ξεπερνούν τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης», είπε, προσθέτοντας ότι η ανακούφιση που παρατηρήθηκε μετά από προηγούμενες παρεμβάσεις ήταν γενικά βραχύβια. «Θα χρειαστεί να το αντιμετωπίσετε με λίγο περισσότερη δύναμη αν θέλετε να έχει διαρκή αποτέλεσμα».
Το πετρέλαιο και ο Τραμπ
Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέα άνοδο εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, γεγονός που επηρέασε αρνητικά τις μετοχές.
Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή του στο Truth Social ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν την «ΠΙΟ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΑΣ!»
«Θα πρόκειται για οικονομικό πόλεμο και απομόνωση σε άνευ προηγουμένου κλίμακα», έγραψε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπέσεντ δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη στο CNBC ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλουν τις «σκληρότερες κυρώσεις στην ιστορία» εναντίον του Ιράν.
Το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate με παράδοση τον Οκτώβριο σημείωσε άνοδο 2% και διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 86 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent αυξήθηκαν κατά 2% και ξεπέρασαν τα 93 δολάρια ανά βαρέλι.
Η πτώση των μετοχών της Walmart επηρέασε και την ευρύτερη αγορά. Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του σε διάστημα άνω των τεσσάρων ετών, αφού οι συγκρίσιμες πωλήσεις του στις ΗΠΑ υστέρησαν των προσδοκιών των αναλυτών, όπως και οι προσαρμοσμένες προβλέψεις κερδών τόσο για το τρίτο τρίμηνο όσο και για ολόκληρο το έτος.
Η Wall Street προέρχεται από μια θετική συνεδρίαση, με τον S&P 500 να διακόπτει μια σειρά τριών συνεχόμενων ημερών πτώσης, καθώς οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ανακούφιση της πίεσης που προκάλεσε η πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς ομολόγων.




































