array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(22) "Technology & Computing"
    [1]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(23) "Artificial Intelligence"
    [1]=>
    string(25) "Power and Energy Industry"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(8) "negative"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(22) "Technology & Computing"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(32) "Negative News: Tech and Telecom2"
}

Data centers: Η ώθηση για ενέργεια εκτός δικτύου από τους hyperscalers συνεπάγεται κινδύνους

Η τεράστια, κυμαινόμενη ζήτηση ενέργειας των data centers δοκιμάζει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας εκτός δικτύου

Data centers: Η ώθηση για ενέργεια εκτός δικτύου από τους hyperscalers συνεπάγεται κινδύνους

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Ένα νέο πρόβλημα έχει δημιουργήσει για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης: πώς θα εξασφαλίσουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τα τεράστια data centers τους, και μάλιστα αρκετά γρήγορα ώστε να μη μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό. Η λύση που κερδίζει έδαφος είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτός δικτύου, με εταιρείες όπως η xAI του Ίλον Μασκ και η Crusoe να εγκαθιστούν δικές τους μονάδες παραγωγής δίπλα στα κέντρα υπολογιστών. Όμως η επιλογή αυτή αποδεικνύεται πολύ πιο σύνθετη και ριψοκίνδυνη από όσο αρχικά φαινόταν.

Στις ΗΠΑ λειτουργούν σήμερα μόλις λίγα data centers με πλήρως ή μερικώς αυτόνομη ηλεκτροδότηση, μεταξύ των οποίων τα  Colossus και Colossus II της xAI, Stargate Abilene της Crusoe και  εγκαταστάσεις της Vantage Data Centers. Ωστόσο, αρκετά από αυτά έχουν ήδη αντιμετωπίσει σοβαρά τεχνικά προβλήματα, σημειώνει η Wall Street Journal. Σε ορισμένες εγκαταστάσεις έχουν αναφερθεί βλάβες σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ στον Colossus της xAI στο Μέμφις έχουν αναφερθεί ρωγμές σε αεριοστρόβιλους. Η εταιρεία  Solaris Energy Infrastructure, η οποία διαχειρίζεται μέρος του εξοπλισμού παραγωγής, έχει δηλώσει ότι δεν έχει διαπιστώσει ασυνήθιστα προβλήματα λειτουργίας ή ποσοστά αστοχιών.

Το πρόβλημα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στη φύση των φορτίων που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη. Τα AI data centers δεν καταναλώνουν απλώς τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας· η κατανάλωσή τους μπορεί να μεταβάλλεται απότομα. Όταν οι επεξεργαστές εκτελούν απαιτητικούς υπολογισμούς, η ζήτηση εκτοξεύεται, ενώ μπορεί να μειωθεί γρήγορα όταν ολοκληρωθεί μια υπολογιστική εργασία. Αυτές οι συνεχείς διακυμάνσεις επιβαρύνουν τους κινητήρες και τους στροβίλους, οι οποίοι δεν έχουν σχεδιαστεί για να αλλάζουν τόσο γρήγορα επίπεδα παραγωγής. Σε πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις, οι μεταβολές μπορεί να φτάνουν ακόμη και σε εκατοντάδες μεγαβάτ ή περισσότερα.

Data centers και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι

Η xAI αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της νέας πραγματικότητας. Για να λειτουργήσει γρήγορα το Colossus στο Μέμφις, η εταιρεία στράφηκε σε δεκάδες κινητούς αεριοστρόβιλους, αντί να περιμένει τις αναγκαίες αναβαθμίσεις του ηλεκτρικού δικτύου. Η εγκατάσταση εξελίχθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, όμως η επιλογή αυτή δημιούργησε και περιβαλλοντικές και ρυθμιστικές αντιδράσεις. Η xAI έχει δεχθεί προσφυγές σχετικά με τη λειτουργία των στροβίλων, ενώ οι αμερικανικές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι τέτοιες μονάδες δεν μπορούν απλώς να αντιμετωπίζονται ως προσωρινός εξοπλισμός ώστε να παρακάμπτονται οι κανόνες περί ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η εταιρεία, πάντως, συνεχίζει να επενδύει στην αυτόνομη παραγωγή. Τον Μάρτιο έλαβε άδεια στο Μισισίπι για την εγκατάσταση 41 αεριοστροβίλων συνολικής ισχύος περίπου 1,2 γιγαβάτ, οι οποίοι προορίζονται να τροφοδοτήσουν το Colossus II και μελλοντικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, η xAI έχει αναπτύξει δεκάδες προσωρινούς στροβίλους, ενώ εξετάζει και άλλες λύσεις, όπως ηλιακή ενέργεια και μπαταρίες, προκειμένου να περιορίσει τις διακυμάνσεις της κατανάλωσης.

Το οικονομικό ρίσκο είναι εξίσου σημαντικό. Μια διακοπή λειτουργίας ενός μεγάλου AI data center μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία ημέρα, καθώς σταματά η αξιοποίηση πανάκριβου υπολογιστικού εξοπλισμού και διαταράσσονται συμβόλαια παροχής υπολογιστικής ισχύος. Παράλληλα, οι εταιρείες που παρέχουν την ενέργεια μπορεί να χρειαστεί να καλύψουν το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης εξοπλισμού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπονται και οικονομικές ποινές για τη μη παροχή της συμφωνημένης ισχύος.

xAI, tenesi

Εγκατάσταση στροβίλων της xAI στο Τενεσί

Μεγαλύτερα έργα, μεγαλύτερα προβλήματα

Το πρόβλημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς τα έργα μεγαλώνουν. Η Amazon, για παράδειγμα, σχεδιάζει στην κομητεία Πέκος του Τέξας ένα AI data center που θα μπορούσε να διαθέτει έως και 7,65 γιγαβάτ ισχύος από μονάδες φυσικού αερίου. Πρόκειται για μέγεθος αντίστοιχο με την παραγωγή επτά ή οκτώ πυρηνικών σταθμών. Αντίστοιχα, εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, όπως η  Liberty Energy, Williams Companies, Atlas Energy Solutions και Kodiak Gas Services, δημιουργούν νέες δραστηριότητες για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας σε data centers.

Οι επενδυτές δείχνουν προς το παρόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτές τις εταιρείες, επειδή τα συμβόλαια με τους τεχνολογικούς κολοσσούς προσφέρουν την προοπτική υψηλών και σταθερών εσόδων. Όμως η αγορά παραμένει ουσιαστικά ένα μεγάλο πείραμα. Οι πρώτες βλάβες δείχνουν ότι ο εξοπλισμός δοκιμάζεται σε συνθήκες για τις οποίες δεν είχε σχεδιαστεί.

Το μεγάλο στοίχημα για τις υπερκλίμακες τεχνολογικές εταιρείες είναι επομένως διπλό: να κατασκευάσουν τα data centers αρκετά γρήγορα ώστε να εκμεταλλευτούν την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και να εξασφαλίσουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια που τα τροφοδοτεί είναι αξιόπιστη. Η παραγωγή εκτός δικτύου προσφέρει το μεγάλο πλεονέκτημα της ταχύτητας, όμως μέχρι στιγμής δείχνει ότι η ταχύτητα αυτή έχει κόστος. Και όσο αυξάνεται το μέγεθος των εγκαταστάσεων, τόσο μεγαλύτερο γίνεται και το οικονομικό ρίσκο μιας τεχνικής αστοχίας.

OT Originals
Περισσότερα από Tεχνητή νοημοσύνη

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies