Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και προετοιμάζονται για τα μέτρα που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν, τα οποία έχει χαρακτηρίσει ως τα «πιο συντριπτικά οικονομικά» που θα έχουν επιβληθεί στη χώρα.
Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε έναν «ολοκληρωτικό οικονομικό και στρατιωτικό πόλεμο», ενώ ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Μοχσέν Ρεζάεϊ, προειδοποίησε ότι «ούτε μία σταγόνα πετρελαίου» δεν θα περάσει από τα Στενά του Ορμούζ εάν συνεχιστεί ο «οικονομικός πόλεμος».
Οι δείκτες
Στο ταμπλό, ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 2,8%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε απώλειες 1,9%.
Ο Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 0,7%, ενώ αντίθετα ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά 0,5%.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shenzhen Composite υποχώρησε 2,40% και ο Shanghai Composite κατά 0,9%.
Μετοχές
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η SoftBank Group, η μετοχή της οποίας υποχώρησε 3,8%, μετά την ανακοίνωση του ιαπωνικού επενδυτικού ομίλου ότι σχεδιάζει την έκδοση εταιρικών ομολόγων ύψους 1 τρισ. γεν (6,29 δισ. δολάρια). Τα επταετή ομόλογα χωρίς εξασφαλίσεις θα απευθυνθούν κυρίως σε ιδιώτες επενδυτές στην Ιαπωνία, με το αρχικό ετήσιο επιτόκιο να διαμορφώνεται μεταξύ 4,30% και 4,90%.
Στο Χονγκ Κονγκ, η Alibaba κατέγραψε απώλειες έως και 10%, μετά την τιμολόγηση placement ύψους 80 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (10,2 δισ. δολάρια), μέσω έκδοσης νέων μετοχών προς επενδυτές εκτός ΗΠΑ. Η κινεζική τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κατευθύνει το σύνολο των καθαρών εσόδων στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης και αναβάθμισης των υποδομών AI.
«Βαραίνουν» τα ομόλογα
Το κλίμα στις αγορές παραμένει επιβαρυμένο από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διεθνώς. Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα το 5,3%, αγγίζοντας επίπεδα που είχαν να καταγραφούν σχεδόν 20 χρόνια, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων σε Ιαπωνία, Γαλλία και Γερμανία επίσης κινήθηκαν σε υψηλά πολλών ετών.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι η σύγκρουση ΗΠΑ–Ιράν θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν, διατηρώντας τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα και εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Παρότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ανακοίνωσε μέτρα με στόχο τη σταθεροποίηση του μακροπρόθεσμου τμήματος της καμπύλης των αμερικανικών επιτοκίων, η ανακούφιση που προσέφεραν στις αγορές αποδείχθηκε βραχύβια.

































