array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
    [1]=>
    string(17) "News and Politics"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(7) "Economy"
    [1]=>
    string(16) "Political Issues"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(8) "negative"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(24) "Negative News: Financial"
}

Γαλλία: Δύσκολο να μειωθεί ο «έκτακτος» φόρος στις μεγάλες εταιρείες

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ρολάν Λεσκίρ δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο σκηνικό

Γαλλία: Δύσκολο να μειωθεί ο «έκτακτος» φόρος στις μεγάλες εταιρείες

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ρολάν Λεσκίρ, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να μειωθεί o φόρος στις μεγάλες εταιρείες που υποτίθεται ότι ήταν ένα εφάπαξ μέτρο.

Ο «έκτακτος» φόρος τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2025 και παρατάθηκε για φέτος, καθώς η Γαλλία προσπαθεί να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Καθώς η διασπασμένη Εθνοσυνέλευση προετοιμάζεται να διαπραγματευτεί ένα νέο νομοσχέδιο για τα οικονομικά, ο Λεσκίρ δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο σκηνικό με τον πόλεμο στο Ιράν, τα διαδοχικά κύματα καύσωνα και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

«Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που τείνει να διαρκέσει», δήλωσε ο Λεσκίρ, σχολιάζοντας στο BFMTV τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό και τον φόρο στις εταιρείες. «Αν μπορούμε να τον μειώσουμε, θα το κάνουμε, αλλά δεν είναι εύκολο σήμερα».

Ωστόσο, ο Λεσκίρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εισαγάγει νέους φόρους στις διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο για τα οικονομικά του 2027 τις επόμενες εβδομάδες.

«Αυτή είναι η μαγική λύση στη Γαλλία τα τελευταία 40 χρόνια, όταν έχουμε πρόβλημα αυξάνουμε τους φόρους», είπε ο Λεσκίρ. «Είναι μια φόρμουλα που δεν λειτουργεί πλέον, κάτι άλλο πρέπει να σκεφτούμε».

Η «γκιλοτίνα» του ελλείμματος

Την περασμένη Πέμπτη η αρμόδια για τον οικονομικό έλεγχο αρχή του κράτους, η Γενική Επιθεώρηση Οικονομικών προειδοποίησε, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα διευρυνθεί κατά τουλάχιστον 0,5% του οικονομικού ΑΕΠ εάν οι πολιτικές διαιρέσεις εμποδίσουν την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2027 πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σημείωσε, ότι η παράταση των μέτρων που ψηφίστηκαν προηγουμένως θα εμπόδιζε την κυβέρνηση να ελέγξει τις κοινωνικές δαπάνες και να αυξήσει νέους φόρους.

Προειδοποίησε επίσης ότι η αβεβαιότητα της λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς πλήρη χρηματοοικονομική νομοθεσία θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα αύξανε το κόστος δανεισμού, ενώ παράλληλα θα επιβάρυνε τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες.

«Σίγουρα θα εξέθετε τη χώρα σε δυσκολίες και, από ορισμένες απόψεις, σε σημαντικούς κινδύνους», δήλωσε η επιθεώρηση. «Θα ήταν ιδιαίτερα προτιμότερο να παρέχεται στη χώρα ένας κατάλληλος προϋπολογισμός για το 2027, όπως και να εγκριθεί».

Η προειδοποίηση αυτή προσθέτει στα αυξανόμενα ερωτηματικά σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας ενόψει των επικίνδυνων διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό και των προεδρικών εκλογών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δηλώσει ότι η απογοητευτική οικονομική ανάπτυξη σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί η υποσχεθείσα μείωση του φετινού ελλείμματος στο 5% από 5,1% το 2025.

Πολιτικός «κόμπος»

Η ικανότητα της Γαλλίας να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό για το 2027 δεν είναι σίγουρη, καθώς οι πολιτικές ομάδες σε ένα διασπασμένο κοινοβούλιο είναι απρόθυμες να συμβιβαστούν με μια κυβέρνηση μειοψηφίας πριν από τις εκλογές.

Ενώ οι κυβερνήσεις βασίστηκαν στον μηχανισμό του ειδικού νόμου, ή Loi Speciale, για να διατηρήσουν τη λειτουργία του κράτους το 2025 και το 2026, τα πλήρη νομοσχέδια του προϋπολογισμού εγκρίθηκαν μέχρι τα μέσα έως τα τέλη Φεβρουαρίου αυτών των ετών.

Η Γενική Επιθεώρηση δήλωσε, ωστόσο, ότι το κοινοβούλιο συνήθως αναστέλλεται δύο μήνες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών του Απριλίου και ενδέχεται να μην ξεκινήσει ξανά εργασίες μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου, μετά από πιθανές βουλευτικές εκλογές.

Ανέφερε ότι η εξάρτηση από έναν Ειδικό Νόμο για εννέα έως έντεκα μήνες θα έθετε τη Γαλλία σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση που θα διέφερε από άλλες χώρες που λειτουργούν χωρίς προϋπολογισμούς συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της οποίας η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση διαταγμάτων.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies