Συμφωνίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανές επενδύσεις υπέγραψε το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ στην πρωτεύουσα Μπακού, δήλωσε βοηθός του προέδρου το Σάββατο, καθώς η χώρα ανακοίνωσε επίσης μια σειρά απο ενεργειακές συμφωνίες.
Κρατική πετρελαϊκή εταιρεία SOCAR, γαλλική TotalEnergies και η XRG του Άμπου Ντάμπι κατέληξαν σε τελική επενδυτική απόφαση για την πλήρη ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων Absheron.
Ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε ότι η δεύτερη φάση του Absheron, ενός από τα μεγαλύτερα υπεράκτια πεδία στην Κασπία Θάλασσα, θα αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εντός τριών έως τεσσάρων ετών.
«Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στην οικονομία μας και να παράγουν πλούτο που θα επανεπενδυθεί», δήλωσε ο Αλίγιεφ στο Διεθνές Φόρουμ Επενδύσεων του Αζερμπαϊτζάν. Είπε ότι ο μη πετρελαϊκός τομέας αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 70% του ΑΕΠ, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξακολουθούν να αποτελούν περισσότερο από το 90% των εξαγωγών.
Ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν στον εφοδιασμό της Ευρώπης
Το Αζερμπαϊτζάν εξάγει φυσικό αέριο κυρίως στην Ευρώπη και την Τουρκία, με περίπου τα μισά από τα 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγωγών του πέρυσι να κατευθύνονται σε χώρες της ΕΕ.
Η επέκταση έρχεται καθώς οι διαταραχές στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού, αν και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη θα απαιτούσε πρόσθετη χωρητικότητα αγωγών.
Οπως αναφέρει το Reuters, η αζέρικη SOCAR και η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία ExxonMobil υπέγραψαν συμφωνία κατανομής παραγωγής για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή μη συμβατικών υδρογονανθράκων στη λεκάνη Middle Kura του Αζερμπαϊτζάν, με κάθε εταιρεία να κατέχει 50% μερίδιο και την ExxonMobil να λειτουργεί ως διαχειριστής.
Ο πρόεδρος Αλίγιεφ δήλωσε επίσης ότι ο όγκος των διαμετακομιζόμενων εμπορευμάτων μέσω της χώρας αναμένεται να φτάσει τα 16 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φέτος, με στόχο τα 25 εκατομμύρια τόνους ή περισσότερους έως το 2030, ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με διεθνείς εταιρείες, τις οποίες δεν κατονόμασε, για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στο Αζερμπαϊτζάν.

































