array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
    [1]=>
    string(22) "Technology & Computing"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(7) "Economy"
    [1]=>
    string(23) "Artificial Intelligence"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(22) "Technology & Computing"
}

Πληθωρισμός: Η άλλη όψη της ΑΙ στην Ευρώπη 

Η ζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να ενισχύει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, λέει η Société Générale

Πληθωρισμός: Η άλλη όψη της ΑΙ στην Ευρώπη 

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Η έκρηξη της ζήτησης που συνδέεται με την τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να αφήνει πιο έντονο αποτύπωμα στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, καθώς οι ανάγκες των data centers για κρίσιμα εξαρτήματα, όπως οι μνήμες RAM, τα memory chips και οι κάρτες γραφικών υψηλών επιδόσεων, πιέζουν ανοδικά τις τιμές, σύμφωνα με ανάλυση της Société Générale.

Όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της AI στην παραγωγικότητα και, κατ’ επέκταση, για τις αποπληθωριστικές της επιδράσεις παραμένει ανοιχτή, όμως προς το παρόν το αποτύπωμα είναι πληθωριστικό. Οι επιπτώσεις έχουν ήδη περάσει στις τιμές παραγωγού και εισαγωγών ηλεκτρονικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ευρωζώνη, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, τα κινητά τηλέφωνα και ο εξοπλισμός πληροφορικής έχουν προσθέσει 0,35 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών από τα τέλη του 2025 και 0,1 ποσοστιαία μονάδα στον συνολικό πληθωρισμό, παρότι αντιστοιχούν μόλις στο 0,8% του καλαθιού.

Τα τρία “κανάλια”

Η Société Générale εντοπίζει τρεις βασικούς διαύλους μέσω των οποίων η ζήτηση για chips από τον κλάδο της AI μεταφέρεται στις τιμές καταναλωτή.

Πρώτον, η αυξημένη ζήτηση για μνήμες οδηγεί τους παραγωγούς να μεταφέρουν προσφορά από τις καταναλωτικές συσκευές προς τα data centers. Οι τιμές συμβολαίων για μνήμες PC DRAM έχουν αυξηθεί περίπου 1.000% από τα τέλη του 2025, ενώ εκείνες των NAND flash έχουν ενισχυθεί περίπου 500%, με τις ελλείψεις να εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν έως το 2027.

Δεύτερον, οι κατασκευαστές ενδέχεται να περιορίζουν το κόστος χρησιμοποιώντας χαμηλότερης ποιότητας εξαρτήματα, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των τιμών όταν λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα του προϊόντος.

Τρίτον, η άνοδος των τιμών δύσκολα θα εξουδετερωθεί από τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης, καθώς η επιπλέον ζήτηση προέρχεται κυρίως από τον κλάδο της AI και όχι από τα νοικοκυριά. Μάλιστα, η μετακύλιση του αυξημένου κόστους των εξαρτημάτων στις τελικές τιμές χρειάζεται συνήθως ένα έως δύο τρίμηνα, κάτι που σημαίνει ότι μέρος των μέχρι τώρα αυξήσεων στις τιμές των memory chips δεν έχει ακόμη περάσει στους καταναλωτές.

Οι έμμεσες επιπτώσεις

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται, ωστόσο, στα ηλεκτρονικά. Με βάση τους πίνακες εισροών-εκροών του ΟΟΣΑ, η έμμεση έκθεση της οικονομίας της Ευρωζώνης στα προϊόντα πληροφορικής, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων είναι σχεδόν διπλάσια από την άμεση. Ιδιαίτερα εκτεθειμένη εμφανίζεται η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ σημαντική είναι και η έκθεση των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών πληροφορικής.

Η Société Générale υπολογίζει ότι η αύξηση κατά περίπου 15% των τιμών παραγωγού για προϊόντα πληροφορικής, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων από τα τέλη του 2025 θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές παραγωγής στο σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά περίπου 0,35 ποσοστιαία μονάδα, με περίπου 0,2 μονάδα να προέρχεται από τις επιδράσεις σε κλάδους εκτός του ίδιου του τομέα.

Από αυτή την άποψη, οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας βλέπουν πρόσθετους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα εάν οι ελλείψεις chips παραταθούν έως το 2027 και διατηρήσουν την ανοδική πίεση στις τιμές.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies