Δεν χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη, παραδέχτηκε ο καρδινάλιος του Πάπα Λέοντα XIV, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής του Βατικανού για την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του, τα οποία αποσκοπούν στην εμπλοκή της Εκκλησίας στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο καρδινάλιος Μάικλ Τσέρνι μιλούσε με την παρουσιάστρια Άννα ΜακΈλβοϊ στο podcast «Brussels Playbook Week Ender» και, όταν ρωτήθηκε αν χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία του, απάντησε: «Όχι, όχι ακόμα. Απλώς δεν είχα τον χρόνο».
Ο Πάπας Λέων διόρισε , τον γεννημένο στην Τσεχία Καναδό καρδινάλιο , τον Μάιο ως πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής του Βατικανού για την Τεχνητή Νοημοσύνη, συντονίζοντας τις διάφορες διοικητικές υπηρεσίες του Βατικανού για τη μελέτη του αντίκτυπου της μηχανικής μάθησης στην ανθρωπότητα.
Όταν ρωτήθηκε αν είχε κάποια αντίρρηση αρχής ως προς την τεχνολογία αυτή, δήλωσε: «Είμαι απολύτως πρόθυμος και χαίρομαι να μάθω», πρόσθεσε. «Θεωρώ ότι είναι και ηθικό μου καθήκον να τη χρησιμοποιήσω, ώστε να αποκτήσω προσωπική εμπειρία, και ελπίζω ότι θα με βοηθήσει στη δουλειά μου».

O καρδινάλιος Μάικλ Τσέρνι
Μιλώντας στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής WELT AI της Axel Springer στο Βερολίνο, ο Τσέρνι κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τους επισκόπους να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια στις προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν τα πρωτοποριακά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία ξεφεύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο και την εποπτεία.
«Θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των επισκόπων και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ώστε να εκφραστεί η ανησυχία του πληθυσμού και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό με ανοιχτό πνεύμα και δημιουργικότητα… Διαφορετικά, σε πέντε μήνες ή πέντε χρόνια από τώρα, θα πούμε: “Ω, ένιωθα ότι ερχόταν μια καταστροφή, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα.”»
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, υπογραμμίζει το Politico, εντείνει τη συμμετοχή της στις πρόσφατες συζητήσεις για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Πάολο Μπενάτι , σύμβουλος του Βατικανού για θέματα τεχνητής νοημοσύνης, συμμετείχε σε συνάντηση στελεχών του τεχνολογικού κλάδου που συγκάλεσε ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ στη Σκωτία την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό τη συζήτηση των ευκαιριών και των κινδύνων που περιβάλλουν την τεχνολογία αυτή.















![Θέρμανση: Μόλις 1 στα 2 νοικοκυριά χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/09/close-up-hands-warming-up-near-heater.jpg)



















