Μαχητικά αεροσκάφη Typhoon της RAF θα αναπτύξει για την υπεράσπιση της Σαουδικής Αραβίας η Βρετανία, ως απάντηση στις κλιμακούμενες επιθέσεις των Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η αμυντική αποστολή θα συμβάλει στην προστασία σαουδαραβικών πόλεων και υποδομών —μια κίνηση που εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Άντι Μπέρναμ— έναντι αεροπορικών επιθέσεων από την ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, αναφέρει το BBC.
Η απόφαση έρχεται στον απόηχο επιθέσεων των Χούθι κατά της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, καθώς και κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων στις ακτές της χώρας.
«Τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν με αμυντικό ρόλο και δεν θα διεξάγουν επιθετικά πλήγματα κατά των Χούθι», δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας, Γουές Στρίτινγκ, σε γραπτή του δήλωση.
Οι Χούθι εμπλέκονται σε εμφύλιο πόλεμο με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.
Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» του Ριάντ, στις 10 και 11 Οκτωβρίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα 14 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες.
Οι Χούθι προχωρούν σε αντίποινα για πλήγματα που δέχονται σε εδάφη που ελέγχουν στη δυτική Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

Η Βρετανία απέναντι στους Χούθι
Η Βρετανία θα αναπτύξει επίσης στρατιωτικούς συμβούλους, καθώς και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος A400M της RAF, για να υποστηρίξει τη μετακίνηση αμυντικού εξοπλισμού εντός της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει ήδη στη Σαουδική Αραβία αμυντικό εξοπλισμό για την προστασία από αεροπορικές επιθέσεις, καθώς και δυνατότητες ανεφοδιασμού καυσίμων στον αέρα για τις αμυντικές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας. Η παροχή αυτής της δυνατότητας ανεφοδιασμού παρατάθηκε τώρα για άλλες 90 ημέρες.
Σε ξεχωριστή δήλωσή του, ο κ. Στρίτινγκ ανέφερε ότι η στοχοποίηση του αεροδρομίου του Ριάντ «δείχνει μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι Χούθι για να κλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή».
«Γι’ αυτόν τον λόγο, σήμερα ενέκρινα την παροχή περαιτέρω στρατιωτικής υποστήριξης από το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας.
Ο κ. Στρίτινγκ επεσήμανε επίσης ότι η βία στον Κόλπο διαταράσσει τον ενεργειακό εφοδιασμό και αυξάνει το κόστος για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Ταξίαρχος Γιαχία Σαρί, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις «κλιμακούμενες επιθέσεις βαθιά εντός της Σαουδικής Αραβίας».
















![Ακίνητα: Τι αγοράζεις με 1 εκατ. ευρώ στην Αττική [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/07/riviera-1.jpg)
















