H μεγάλη "χαμένη" του 25άρη με -26% ετήσια απόδοση και μια εκ των ελάχιστων με αρνητικό πρόσημο στο εξάμηνο (ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ) βαραίνει εν μέρει το ταμπλό μην αφήνοντας τον Γενικό Δείκτη να εκραγεί. Σε κάθε περίπτωση, όσο πάνω από 21 ευρώ δεν ανησυχεί, με τον ανοιχτό στόχο να είναι στα 27,10. Αντίσταση, τα 24,90.

Πρέπει να διευκρινιστεί η εν μέρει απόκλιση της απόφασης της Fed (+0,25%) και του λεκτικού του Προέδρου στην καθιερωμένη ομιλία. Διότι η ηπιότερη προσέγγιση της Fed δεν σημαίνει απαραίτητα και αποφυγή νέων επιτοκιακών στοχεύσεων, ιδιαίτερα αν ο πληθωρισμός δεν "υπακούσει" στα έως τώρα μέτρα. Προς το παρόν, οι αγορές μοιάζουν καθησυχασμένες, και θα αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις ΔΤΚ στο επόμενο δίμηνο για να αποφανθούν.
Άλλη μια πτωτική ημέρα για τον δείκτη ναύλων ξηρού Baltic, που μετά από τη διήμερη ανάπαυλα συνέχισε σε νέα χαμηλά 30 μηνών, στα πλαίσια της καταρράκωσης της σχετικής ζήτησης. Το επίπεδο των 500 μοιάζει η μακροπρόθεσμη στήριξη, πράγμα που σημαίνει ότι η ναυλαγορά έχει προεξοφλήσει μια ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα το επόμενο διάστημα.

Ο Ιταλός συνεχίζει έντονα ανοδικά μετά την ανοδική διάσπαση των 24800 μονάδων, χωρίς καν να διορθώσει, πράγμα που επιβεβαιώνει τη δυναμική των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η στήριξη παραμένει στις 26200, με τον Δείκτη να δείχνει προς τις 27400, εν όψει και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ.

Κοντά στη βραχυπρόθεσμη στήριξη βρέθηκε και πάλι η τιμή του αργού, πέριξ των 76 δολαρίων, εν αναμονή των αποφάσεων του OPEC. Οι αγορές εδώ έχουν ενδιαφέρον για μια άμεση επαναφορά στα 85, εν μέσω πολύμηνης ανοδικότητας με άξονα περιστρογφής τη ζώνη των 70.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Προέδρου της Fed για σημαντική άμβλυνση των επιθετικών επιτοκιακών στοχεύσεων (μέχρι νεωτέρας), το δολάριο ΗΠΑ δεν κατάφερε να ανατιμηθεί καθώς οι μεγάλοι παίκτες ποντάρουν σε ευρύτερη επέλαση της ΕΚΤ προς την ίδια κατεύθυνση. Έτσι, το ευρώ είδε τα 1,10 δολάρια, κινούμενο σε ισχυρό ανοδικό μοτίβο με πρώτη ζώνη υποδοχής τα 1,11 και στήριξη τα 1,07.
