Αν έπρεπε κανείς να επιλέξει να κρατήσει στη σκέψη του δύο μόνο πράγματα για την νέα χρηματοδότηση των 3 εκατομμυρίων δολαρίων που εξασφάλισε η Better Origin, η startup που ανέπτυξε «το πρώτο σύστημα καλλιέργειας εντόμων μικρής κλίμακας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη» και της οποίας συνιδρυτής είναι νέος σε ηλικία Έλληνας επιστήμονας, ο Φώτης Φωτιάδης αυτά θα ήταν:
α) Η συμμετοχή στον νέο γύρο χρηματοδότησης ενός απόλυτα εξειδικευμένου fund που προέρχεται από ένα από τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα καινοτομίας στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για το Fly Ventures με έδρα το Βερολίνο και επενδύσεις σε startup εταιρείες deep tech και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑI) και
β) το γεγονός ότι η startup που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταφέρει να σχεδιάζει και να κατασκευάζει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα το πρωτότυπο και απολύτως τεχνολογικά καινοτομικό compact factory – εργαστήριο της. Αυτό το ιδιότυπο container εγκαθίσταται σε φάρμες κατά κύριο λόγο της Αγγλικής υπαίθρου φτιάχνεται από ελληνικά μυαλά και χέρια στην χώρα μας. Μάλιστα, αποτελεί δίχως άλλο ένα εξαγώγιμο προϊόν πολλαπλής προστιθέμενης αξίας.
Η Μυρτώ Παπαθάνου από την πλευρά της Metavallon VC – ο αρχικός επενδυτής που συνεχίζει- έκανε μια σύντομη δήλωσή: «Η Better Origin κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με σκληρή και συστηματική δουλειά, να εφαρμόσει χρόνια έρευνας στο χώρο της βιοτεχνολογίας, εισάγοντας στην αγορά το πρώτο εμπορεύσιμο προϊόν της, το Χ1. Το Χ1 είναι ένα μίνι εργοστάσιο βιομετατροπής που εγκαθίσταται on site σε φάρμες και μετατρέπει τα φυσικά απόβλητα σε ζωοτροφή χρησιμοποιώντας εντόμα. Πρόκειται για μια αποκεντρωμένη και πλήρως επεκτάσιμη λύση, η οποία εκτός από περιβαλλοντολογικά βιώσιμη έχει επίσης σημαντικά οικονομικά πλεοντεκτήματα. Είμαστε με την εταιρεία από τα πρώτα της βήματα και θεωρούμε οτι οι λύσεις της αποτελούν ουσιαστική και πρακτική πρόταση αντιμετώπισης της σπατάλης φαγητού και φυσικών πόρων. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης θα την βοηθήσει να ενισχύσει την ομάδα της, να βελτιώσει τις λύσεις και την τεχνολογία της και να επεκτείνει άμεσα το πελατολόγιο της».
Καλλιέργεια εντόμων
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η Better Origin είναι μια startup βιοτεχνολογίας με έδρα το Κέιμπριτζ, με αποστολή την ανάπτυξη της καλλιέργειας εντόμων τοπικά αλλά σε μεγάλη κλίμακα μέσω της αυτοματοποίησης και της τεχνολογίας μηχανικής μάθησης.
Το προϊόν της εταιρείας – το X1 – είναι το πρώτο μίνι αγρόκτημα εντόμων στον κόσμο που μετατρέπει τα τοπικά απόβλητα τροφίμων σε ζωοτροφές υψηλής ποιότητας μέσω βιομετατροπής τους μέσω προνύμφων εντόμων. Η ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών που συμβαίνει μέσα στο X1, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την κυκλική οικονομία και ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.
Σε ενημερωτικό σημείωμα της Metavallon VC – αρχικός επενδυτής που συνέχισε και συμμετείχε και σε αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης- διαβάζω: «Η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τη γη το 2020, έφερε στην επιφάνεια το πόσο ευάλωτη είναι η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Το αποκεντρωμένο μοντέλο της Better Origin παρέχει μια βιώσιμη λύση για τη διασφάλιση της επισίτισης και την αυτάρκεια και αυτονομία σε τοπικό επίπεδο.
Η γεωργική βιομηχανία βασίζεται παραδοσιακά σε μη βιώσιμες ζωοτροφές όπως η σόγια, η χρήση της οποίας αποτελεί το βασικό παράγοντα αποψίλωσης δασών σε όλο τον κόσμο, όπως ο Αμαζόνιος, και ταξιδεύει χιλιάδες μίλια, δημιουργώντας υψηλές ποσότητες εκπομπών άνθρακα. Η κατασπατάληση των πόρων δε σταματά όμως εκεί – εκτιμάται ότι το 33% της καλλιεργήσιμης γης στον πλανήτη χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών. Τα έντομα είναι μια νέα εναλλακτική που προσφέρει βιώσιμες και φυσικές ζωοτροφές για εκτρεφόμενα ζώα, όπως τα πτηνά και τα ψάρια. Η Cargill, παγκόσμιος ηγέτης των αγροτικών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι τα έντομα βρίσκονται στην κορυφαία θέση σχετικά με τις δυνατότητες τους ως νέο συστατικό τροφής από πλευράς Ερευνας&Ανάπτυξης, διατροφής και επεκτασιμότητας. Στα ζώα στων οποίων τη διατροφή προστίθενται έντομα, παρατηρούνται άμεσες και σημαντικές θετικές επιδράσεις όπως αυξημένη παραγωγικότητα, καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ευημερία.
Η τεχνολογική προσέγγιση της εταιρείας είναι μοναδική στην βιομηχανία καλλιέργειας εντόμων, καθώς αυτή βασίζεται κυρίως σε λύσεις με κεντρικές μονάδες παραγωγής που απαιτούν υψηλά αρχικά κεφάλαια και είναι περίπλοκες στη λειτουργία.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Better Origin, Φώτης Φωτιάδης, υποστηρίζει ότι η αποκεντρωμένη και επεκτάσιμη προσέγγιση θα επιταχύνει την υιοθέτηση και θα εξαλείψει τα εμπόδια εισόδου για εκατομμύρια αγρότες σε όλο τον κόσμο: “Η τεχνολογία μας επιτρέπει την καλλιέργεια εντόμων σε μεγάλη κλίμακα και δίνει τη δυνατότητα στο σημερινό αγρότη να αποτελέσει μέρος στην λύση του αύριο. Η πανδημία τον τελευταίο χρόνο μας δίδαξε τη σημασία των τοπικών εφοδιαστικών αλυσίδων. Οι αποκεντρωμένες λύσεις είναι πλέον πιο επίκαιρες και αναγκαίες από ποτέ”.
Ο τρέχον γύρος χρηματοδότησης θα επιταχύνει την ανάπτυξη της εταιρείας σε τεχνολογικό και εμπορικό επίπεδο και θα της επιτρέψει την εγκατάσταση περισσότερων συστημάτων, τα οποία κατασκευάζονται εξολοκλήρου στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το όραμά της Better Origin ξεπερνά τη γεωργία, καθώς σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα να εισαγάγει έντομα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού».
Ο Matt Wichrowski, ο οποίος ηγήθηκε της επένδυσης του Fly Venture στην Better Origin, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρόοδο που έχει σημειώσει έως τώρα ο Φώτης, ο Μiha και η ομάδα τους και πιστεύουμε οτι ο κλάδος κυριολεκτικά να μεταμορφώσει τη βιομηχανία τροφίμων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα υποστηρίξουμε την ομάδα σε αυτήν την επόμενη φάση ανάπτυξης». Από την πλευρά του, ο Nick Boyle, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lightsource BP – παγκόσμιος πάροχος φωτοβολταϊκών – σχολιάζει για την επένδυσή του στην Better Origin: «Η τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη και καινοτομία σε αυτό τον κλαδο, μου θυμίζει το πού βρισκόταν η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας πριν 10 χρόνια και πού βρίσκεται τώρα, καθώς βλέπω σημαντικές ομοιότητες στους δύο χώρους. Είμαι ενθουσιασμένος που συμμετέχω στο ταξίδι της Better Origin. Η εξασφάλιση του μέλλοντος της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του πλανήτη μας. Αν γίνει σωστά, η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στo να βοηθήσει τον τομέα των ζωοτροφών να απεξαρτηθεί από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».