
Η πιθανότητα μιας συντονισμένης παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωναϊού έχει περιοριστεί, καθώς οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς σε συνδυασμό με νέο κύμα μολύνσεων σε αρκετές χώρες οδηγούν σε «αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον δείκτη παρακολούθησης Brookings-FT που δόθηκε στη δημοσιότητα, η ικανότητα ελέγχου της διασποράς του ιού, ενδέχεται να αποτελέσει κύριο μοχλό ανάπτυξης για το 2021. Προβλέπεται επίσης, ότι οι προηγμένες οικονομίες θα ξεπεράσουν τις αναδυόμενες αγορές σε ανάπτυξη, χρηματοοικονομικούς δείκτες και εμπιστοσύνη των επενδυτών τους επόμενους μήνες.
Τηλεδιάσκεψη ΔΝΤ -Παγκόσμιας Τράπεζας
Η έρευνα αυτή δημοσιοποιείται την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες προετοιμάζονται για τις τελευταίες διαδικτυακές συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτήν την εβδομάδα. Οι αποκλίνουσες οικονομικές προοπτικές θα εντείνουν τις παγκόσμιες διαμάχες σχετικά με την παραγωγή και τη διανομή εμβολίων.
«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης σε διάφορες περιοχές, καθώς οι προοπτικές μιας ομοιόμορφης ταχείας επιστροφής από ένα θλιβερό 2020 έχουν γίνει θολές», δήλωσε στους FT ο καθηγητής Eswar Prasad του Brookings Institution.
Ο δείκτης παρακολούθησης Brookings-FT για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη (Tiger) συγκρίνει δείκτες πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας, χρηματοπιστωτικών αγορών και εμπιστοσύνης με τους ιστορικούς μέσους όρους για την παγκόσμια οικονομία και για μεμονωμένες χώρες, καταγράφοντας το βαθμό στον οποίο τα δεδομένα κατά την τρέχουσα περίοδο κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αναδυόμενες VS Προηγμένων Οικονομιών
Σύμφωνα με τα τελευταία εξαμηνιαία στοιχεία, τα δεδομένα για τις αναδυόμενες οικονομίες παραμένουν πολύ χειρότερα από τον μέσο όρο, από την έναρξη μέτρησης του εν λόγω δείκτη το 2012, ενώ η απόδοση των προηγμένων οικονομιών βελτιώθηκε παράλληλα με την ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ και ο ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι οι φτωχότερες χώρες, που επλήγησαν από τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μια κρίση χρέους, εκτός εάν ληφθούν πιο φιλόδοξα μέτρα από διεθνείς και τις πλουσιότερες οικονομίες του κόσμου.
«Η συνταγή για μια ισχυρή και ανθεκτική ανάκαμψη παραμένει η ίδια με εκείνη του περασμένου έτους – αποφασιστικά μέτρα για τον έλεγχο του ιού σε συνδυασμό με ισορροπημένα νομισματικά και φορολογικά κίνητρα με έμφαση στις πολιτικές που υποστηρίζουν τη ζήτηση και βελτιώνουν την παραγωγικότητα», πρόσθεσε ο κ. Prasas.
Ανάπτυξη με διαφορετικό μείγμα πολιτικής
Σύμφωνα με τον δείκτη, οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ηγούνται της παγκόσμιας ανάκαμψης αλλά με διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να αγγίξει νέο ρεκόρ με τιμές που θα φθάσουν σε επίπεδα προ πανδημίας, στον απόηχο του πακέτου σταθερότητας του Τζο Μπάιντεν, το οποίο έδωσε σημαντική ενίσχυση στα περισσότερα αμερικανικά νοικοκυριά.
Η οικονομία της Κίνας παρέμεινε ανθεκτική με μικρές εξάρσεις κοροναϊού και η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της σε μακροπρόθεσμα φιλόδοξα σχέδια για ενίσχυση της κατανάλωσης και του τομέα των υπηρεσιών.
Ακολουθεί η Ευρώπη
Ωστόσο, στην Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες και οι προβλέψεις του ΔΝΤ που πρόκειται να δημοσιευτούν αυτήν την εβδομάδα είναι πιθανό να δείξουν ότι η ανάπτυξή του έχει μικρή προοπτική να φτάσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία έως το 2022. Η βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο έχουν διατηρηθεί σε καλά επίπεδα παγκοσμίως από τους πρώτους μήνες της πανδημίας πέρυσι, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στους κλάδους των υπηρεσιών, οι οποίοι επηρεάζονται ευρέως από τους περιορισμούς για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας.
«Οι μη αποφάσιστες πολιτικές επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στις πιο αδύναμες οικονομίες, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις», δήλωσε ο Prasad.
Με την αύξηση των αποδόσεων στο δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα, οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες με σημαντική έκθεση σε ξένο νόμισμα θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.


Latest News

Δύσκολο το «τελευταίο μίλι» για την ΕΚΤ - Κίνδυνοι για νέες πληθωριστικές πιέσεις
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τονίζει ότι είναι πρόωρες οι συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων

Διερευνητικές επενδυτικές επαφές Βόρειας Μακεδονίας με Blackstone
Στο επίκεντρο, ενέργεια, ψηφιοποίηση, τηλεπικοινωνίες και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Τέλος οι «χρυσές μέρες» για τα διαμάντια - Επιστροφή σε πιο πεζές... αγορές
Η επιστροφή των καταναλωτών σε άλλες δαπάνες αποτυπώνεται και στην πτώση των τιμών για τα ακατέργαστα διαμάντια

Ο αγώνας... επιβίωσης του 3ου μεγαλύτερου κατασκευασή ημιαγωγών στον κόσμο
Η τολμηρή κίνηση που έκανε πριν από πέντε χρόνια και καθόρισε την πορεία της

Η Ιαπωνία... φρέναρε την μπίζνα με τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στη Ρωσία
Η Ρωσία αγόραζε περισσότερο από το 25% των εξαγωγών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της Ιαπωνίας με μια μέση τιμή σχεδόν 8.200 δολαρίων

Aλμα στη διακίνηση κοντέινερ μέσω των κινεζικών λιμανιών
Το πρώτο οκτάμηνο του 2023 διακινήθηκαν κοντέινερ 203,7 εκατομμύρια TEUs

Evergrande: Νέες αποκαλύψεις για τον πάλαι ποτέ αυτοκράτορα του real estate
O Χουί Κα Γιαν βρίσκεται σε κατ'οίκον περιορισμό

«Καμπανάκι» Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη της Αν. Ασίας
Βαρίδι το χρέος και η υποτονική Κίνα

Fed και ΕΚΤ στην τελική ευθεία του 2023
Πρόοδος στην καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων

«Διαιρεμένη» βλέπουν τη Γερμανία οι 6 στους 10
Αν και έχουν περάσει 33 ολόκληρα χρόνια από την Επανένωση της Γερμανίας, φαίνεται ότι παραμένει το χάσμα ανάμεσα στα ανατολικά και τα δυτικά κρατίδια της χώρας