
Τεράστιο πρόβλημα στην εκκαθάριση των αιτήσεων COVID για τη λήψη των αποζημιώσεων λόγω των μειωμένων ενοικίων, προκαλεί η πολυιδιοκτησία. Συνέπεια είναι η καθυστέρηση της καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους που μείωσαν τα ενοίκια κατά, 40% ή τουλάχιστον κατά 30% ή και κατά 100%.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το πρόβλημα της πολυιδιοκτησίας αφορά σε περίπου 570.000 ακίνητα, για τα οποία εκκρεμεί η καταβολή των αποζημιώσεων ακόμη και από τον Μάρτιο του 2020.
Όπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η διαδικασία της τελικής εκκαθάρισης των αιτήσεων των ιδιοκτητών για τα μειωμένα ενοίκια, ολοκληρώνεται σύντομα, ενώ, όπως αναφέρει το πρόβλημα κυρίως αφορά σε περισσότερες από 570.000 δηλώσεις ιδιοκτητών, για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο μισθώσεις με περισσότερους του ενός εκμισθωτές, που έχουν υποβάλει όλοι δήλωση για το ίδιο ακίνητο. Παράλληλα, υπάρχουν και μισθώσεις με ελλείψεις στα προσδιοριστικά στοιχεία των ακινήτων.
Στις περιπτώσεις αυτές, το τμήμα ψηφιακών εφαρμογών της ΑΑΔΕ εφαρμόζει αλλεπάλληλα φίλτρα ταυτοποίησης των ακινήτων, με σκοπό να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην υπάρξουν λάθη και αδικίες, όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ.
Μάλιστα, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν και ήδη, από το βράδυ της Δευτέρας, έχει ξεκινήσει η επικαιροποίηση των στοιχείων στο aade.gr, και, συγκεκριμένα, στη σελίδα των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων.
Εκεί, υπάρχει ενημέρωση για τις μισθώσεις ακινήτων από περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, που έχουν υποβάλει ο καθένας ξεχωριστή δήλωση COVID για την ίδια μίσθωση, την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους συνιδιοκτήτες αυτούς ότι, στην περίπτωση αυτή, η αποζημίωση καταβάλλεται για όλους τους συνεκμισθωτές, με βάση τη δήλωση COVID ενός μόνο συνεκμισθωτή. Δηλαδή, μία δήλωση COVID εκ των συνεκμισθωτών γίνεται αποδεκτή, αλλά όλοι οι συνεκμισθωτές λαμβάνουν την αποζημίωση, που τους αναλογεί.
Στους ιδιοκτήτες αυτούς, αποστέλλεται mail για να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Δηλαδή, η αποζημίωση είναι μία και ενιαία για το ακίνητο, την οποία μοιράζονται οι συνιδιοκτήτες.
Άλλα προβλήματα
Από την επεξεργασία των δηλώσεων COVID ενοικίων, προκύπτουν ότι τα προβλήματα, που καθυστερούν την καταβολή των αποζημιώσεων είναι περισσότερα. Συκεκριμένα η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα προβλήματα:
- Ακίνητα που φαίνονται μισθωμένα ταυτόχρονα με διαφορετικές συμβάσεις μίσθωσης.
- Ακίνητα για τα οποία δεν υπάρχουν δηλωμένες στο Taxisnet ενεργές μισθώσεις.
Στη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» έχει δηλωθεί μισθωτής ο οποίος δεν ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις (με βάση τον ΚΑΔ που έχει δηλώσει) και δεν υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας/ναυτολόγησης του μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης. Εφόσον από τον επανέλεγχο επιβεβαιωθεί η εν λόγω εικόνα η «Δήλωση covid» δεν γίνεται δεκτή. - Σε δηλώσεις COVID που αφορούν σε ακίνητο που έχει δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη και ο μισθωτής δεν ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις με βάση τους Κ.Α.Δ. που έχει δηλώσει. Εφόσον από τον επανέλεγχο επιβεβαιωθεί η εν λόγω εικόνα η «Δήλωση covid» δεν γίνεται δεκτή.
Για την αποφυγή καθυστερήσεων ή λαθών στις πληρωμές, η ΑΑΔΕ έχει συστήσει στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο σύστημα τη λύση των μισθώσεων που δεν ισχύουν πλέον.
Στις περιπτώσεις που θα ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των ακινήτων και τυχόν δεν έχουν καταβληθεί ήδη αποζημιώσεις, αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σε όσες περιπτώσεις δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, λόγω έλλειψης προσδιοριστικών στοιχείων των ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα καλέσει τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες για να δώσουν τις αναγκαίες πληροφορίες.
Οι προθεσμίες για αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις
Για την υποβολή αρχικών ή διορθωτικών δηλώσεων για τη λήψη των αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια, τρέχουν οι ακόλουθες προθεσμίες:
- Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι την 12η Ιουνίου 2020.
- Από 12 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40%, μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
- Από 16 Μαρτίου και μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει σήμερα, 16 Μαρτίου.
- Από 12 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν «Δήλωση Covid» και «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.


Latest News

Μαζί η έκδοση κύριων, επικουρικών και εφάπαξ από το 2024
Αυτόματη εκκαθάριση ασφαλισμένων στο Δημόσιο και διαδικασίες fast track για έκδοση επικουρικών και εφάπαξ με ελάχιστο όριο τη 15ετία, ακόμα και στη διαδοχική ασφάλιση

Πότε μειώνονται τελικά οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών
Τι θα γίνει με το υπόλοιπο της περιόδου 2019 - 2023

Γεωργιάδης: Πώς θα γίνει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%
Τι αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις παρατείνονται έως τις 4/10
Η παράταση δίνεται εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών που διαμόρφωσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε επιχειρήσεις και ασφαλισμένους

Γεωργιάδης: Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2024
Τι είπε ο υπουργός Εργασίας για το «brain gain» και τους ψηφιακούς νομάδες

Πότε λήγουν οι αιτήσεις στις ΕΠΑΣ Μαθητείας για ειδικότητες τουρισμού - φιλοξενίας
Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης - Η διαδικασία βήμα βήμα

Ασανσέρ οι εκκρεμείς συντάξεις – Ποιοι πάνε πιο γρήγορα και ποιοι πιο αργά στο ταμείο
Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Γρηγορότερα αλλά... λιγότερο εφάπαξ - Τι αλλάζει στις συντάξεις
Αναλυτικά η διαδικασία για την ηλεκτρονική αίτηση μέσω του e-ΕΦΚΑ

Η ακτινογραφία των οφειλών - Ποιοι και πόσα χρωστάνε στο Δημόσιο
Απλήρωτους φόρους, τέλη και πρόστιμα έχουν αφήσει οι φορολογούμενοι

Κάθε ενδεχόμενο για αύξηση των φορολογικών συντελεστών αποκλείει η κυβέρνηση
«Μελετάμε ένα νέο σύστημα δικαιότερης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών»