Με διαδικασίες εξπρές θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια να αποφύγουν τη φορολόγηση. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι τι θα κάνουν με ανείσπρακτα ενοίκια, τα οποία θα πρέπει να δηλωθούν στην φορολογική δήλωση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει απλούστερη διαδικασία προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να απαλλαγούν από το φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2020.

Η ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα ισχύει ειδικά για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος και πατάει πάνω στην πρόταση που έχει υποβάλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σύμφωνα με την οποία για την απαλλαγή των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα αρκεί μία απλή εξώδικη δήλωση η οποία θα κοινοποιείται στους ενοικιαστές χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ.

Το πρόβλημα με τα ανείσπρακτα ενοίκια «καίει» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι κινδυνεύουν να φορολογηθούν για αυτά με συντελεστές από 15% έως 45% καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Για τον λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 η αναβολή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων να επιτυγχάνεται με την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης προς τον ενοικιαστή με δικαστικό επιμελητή.

Η ρύθμιση αυτή, που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων. Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Τι ισχύει σήμερα για τα ανείσπρακτα ενοίκια

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα αλλά δεν εισπράττουν για να μην φορολογηθούν για αυτά θα πρέπει πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης:

  • Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή. Από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.

Τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 αλλά και ενοίκια που είχαν δηλωθεί ως ανείσπρακτα προηγούμενο φορολογικό έτος και εισπράχθηκαν το 2020 θα δηλωθούν πρώτα στο έντυπο Ε2 και αυτομάτως θα μεταφερθούν στο Ε1.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax