
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον βαθμό που θα επιστρέψει η προ-πανδημική κοινωνική ζωή και πόσο αυτό θα διαρκέσει.
Λίγα είναι γνωστά για τις παραχωρήσεις μεταξύ της δημόσιας υγείας και της οικονομικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της πανδημίας. Τα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ είναι παραπλανητικά. Η Ιταλία υπέστη μεγάλες απώλειες ζωών και πτώση ΑΕΠ πέρυσι όχι επειδή η πολιτική της απάντηση ήταν ανεπαρκής, αλλά επειδή ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη, και ως εκ τούτου έπρεπε να ανταποκριθεί στο απρόβλεπτο σοκ με οικονομικά δαπανηρά μέτρα.
Την άνοιξη του 2020, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να μειώσουν τον ρυθμό μόλυνσης μέσα σε λίγες εβδομάδες. Εδώ, η αντίστοιχη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κυμαινόταν από περίπου 15% στη Γερμανία (όπου το πρώτο κύμα ήταν ήπιο) έως σχεδόν 30% στη Γαλλία, όπου η βιομηχανία σταμάτησε εντελώς και το ένα τέταρτο των ιδιωτικών υπαλλήλων μπήκε σε αναστολή. Η θεραπεία ήταν αποτελεσματική, αλλά είχε πολύ υψηλό οικονομικό κόστος.
Αντίθετα, όταν η Ευρώπη προχώρησε σε νέους περιορισμούς το φθινόπωρο, το οικονομικό κόστος των μέτρων δημόσιας υγείας ήταν πολύ χαμηλότερο. Ο λόγος είναι ότι οι κυβερνήσεις είχαν μάθει από το πρώτο κύμα. Η απόκριση δεύτερου κύματος ήταν λιγότερο αυστηρή αλλά καλύτερα στοχευμένη. Μάσκες και προστατευτικός εξοπλισμός ήταν ευρύτερα διαθέσιμοι και οι εταιρείες είχαν μάθει να προσαρμόζονται στους περιορισμούς. Ορισμένες από αυτές τις προσαρμογές έχουν αποδειχθεί διαρκείς: οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν λάβει σημαντική ώθηση. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθεί.
Οσο για το μέλλον, η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση παραλλαγών θα έκανε πιο πιθανές τις περαιτέρω προσαρμογές. Αλλά αν αυτές οι παραλλαγές είναι πιο μεταδοτικές, το κόστος θα αυξηθεί. Οι εταιρείες που διατηρούνται σε ζωή με παροχές ρευστότητας και αναβολές καταβολής φόρου δεν θα επιβιώσουν και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται ακόμη σε αναστολή είτε θα χάσουν τις δεξιότητές τους είτε τη δουλειά τους. Θα απαιτηθούν σημαντικές προσπάθειες για να τους βοηθήσουν να αλλάξουν επαγγέλματα. Οσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία, τόσο πιο σοβαρή θα είναι η ζημιά και τόσο υψηλότερο είναι το κόστος. Επομένως, μια πραγματικά παγκόσμια κίνηση εμβολιασμού παραμένει ζωτικής σημασίας. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο περιοδικών επιδημιών επινοώντας νέες πολιτικές για τον περιορισμό του κοινωνικού, οικονομικού και φορολογικού κόστους τους.
Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Peterson Institute for International Economics.
Ο Ζαν Πιζανί Φερί είναι εταίρος της ομάδας σκέψης Bruegel και εταίρος του Peterson Institute for International Economics. Κατέχει την έδρα Tommaso Padoa-Schioppa στο European University Institute.


Latest News

Αναλογικός ή ψηφιακός χρυσός; Ποια είναι η εικόνα του πολύτιμου μετάλου και του bitcoin
Τα δύο φημισμένα αντιπληθωριστικά προϊόντα διανύουν διαφορετικές τροχιές. Ο παλιός είναι αλλιώς.

Ο ρόλος του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού στην κατανόηση του κινδύνου και στην γεφύρωση του χάσματος πλούτου των δύο φύλων
Αυτό το χάσμα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην διαχρονική συσσώρευση πλούτου, τον προγραμματισμό συνταξιοδότησης αλλά και την χρηματοοικονομική ανεξαρτησία και ασφάλεια των γυναικών

Άδεια διαμονής και σύστημα πληροφοριών Σένγκεν – Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ
Το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την απόρριψη αιτήματος αλλοδαπού, συζύγου Έλληνα πολίτη, για τη χορήγηση άδειας διαμονής λόγω της εγγραφής του στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν από άλλο κράτος μέλος

Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο
Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, πλέον θα ενδιαφερθούν για τα πολύ ελκυστικά ελληνικά ομόλογα. Το Χρηματιστήριο συνεχίζει να πρωταγωνιστεί.

Γιατί οι επενδυτές στην Ευρώπη είναι αισιόδοξοι παρά τον τυφώνα Τραμπ
Μια σπάνια απόκλιση παρατηρείται αυτό το διάστημα στις μετοχικές αγορές: Οι αμερικανικές καταρρέουν, οι ευρωπαϊκές υπεραποδίδουν. Ποιός έχει δίκιο;
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [ΣΤ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/timologia1-7-600x397.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [ΣΤ’ Μέρος]
Οι περιπτώσεις

Η Βόρεια Αμερική στα χνάρια της... ευρωζώνης
Για να επιλύσουν τις τρέχουσες εντάσεις, Καναδάς, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αρχίσουν να συντάσσουν σχέδια για μια Οικονομική Ένωση της Βόρειας Αμερικής

Μέχρι 31 Μαρτίου 2025, υποχρεωτική η χορήγηση των κανονικών αδειών έτους 2024
Ο εργοδότης πρέπει να μεριμνήσει οι εργαζόμενοι του να λάβουν το σύνολο της ετήσιας (κανονικής) άδειας έως 31.3.2025 και σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί, τότε να την αποζημιώσει
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Α Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/akinita-888-efimerida-600x400.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ 2025
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Προσαύξηση και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για εργασία Κυριακής αργία νύκτα υπερεργασία και υπερωρία
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι