
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουάσιγκτον αλλά και αρκετές άλλες χώρες έχουν αρχίσει να βλέπουν με πολύ καλό μάτι την επιβολή ενός παγκόσμιου κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ΤΖάνετ Γέλλεν υπογράμμισε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν και αποκάλυψε ότι συνεργάζεται με τους ομολόγους της στην G20 σε μια προσπάθεια, που -όπως υποστηρίζει- θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας «30ετούς πτώσης των εταιρικών φορολογικών συντελεστών».
Το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του, επιχειρεί να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η προσπάθεια και πώς μπορεί να επηρεάσει τόσο τις χώρες όσο και τις εταιρείες.
Γιατί χρειάζεται ένας κατώτατος φορολογικός συντελεστής
Οι μεγάλες οικονομίες στοχεύουν να αποθαρρύνουν τις πολυεθνικές εταιρείες από τη μετατόπιση των κερδών τους σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση ανεξάρτητα από το πού πραγματοποιούνται οι πωλήσεις τους. Όλο και περισσότερο, το εισόδημα από άυλες πηγές όπως είναι οι φαρμακευτικές πατέντες , λογισμικά αλλά και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχει μεταφερθεί σε αυτές τις χώρες, επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να αποφύγουν την καταβολή υψηλότερων φόρων στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Με έναν ευρέως συμφωνημένο παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, η διοίκηση του Μπάιντεν ελπίζει να μειώσει αυτή τη διάβρωση της φορολογικής βάσης χωρίς να υποβάλει τις αμερικανικές εταιρείες σε μειονεκτική θέση, επιτρέποντάς τους να ανταγωνίζονται σε καινοτομία, υποδομές και άλλα χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε ένα πρώτο βήμα, καταγράφοντας τα έσοδα που χάθηκαν από τους φορολογικούς παραδείσους.
Που βρίσκονται οι παγκόσμιες συνομιλίες για τη φορολόγηση
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με έδρα το Παρίσι συντονίζει τις φορολογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ 140 χωρών εδώ και χρόνια για δύο σημαντικές προσπάθειες: τη θέσπιση κανόνων για τη φορολόγηση διασυνοριακών ψηφιακών υπηρεσιών και τον περιορισμό της διάβρωσης της φορολογικής βάσης.
Οι χώρες του ΟΟΣΑ και της G20 στοχεύουν στην επίτευξη συναίνεσης και στα δύο μέτωπα έως τα μέσα του έτους, αλλά οι συνομιλίες για ένα παγκόσμιο ελάχιστον εταιρικό συντελεστή είναι τεχνικά απλούστερες και πολιτικά λιγότερο αμφιλεγόμενες.
Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής;
Εάν οι χώρες συμφωνήσουν σε μία κατώτατη φορολόγηση, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ορίσουν όποιο εγχώριο φορολογικό συντελεστή επιθυμούν. Αλλά εάν οι εταιρείες πληρώνουν χαμηλότερα ποσοστά σε μια συγκεκριμένη χώρα, οι κυβερνήσεις τους θα μπορούσαν να «αναπληρώσουν» τους φόρους τους στο συμφωνημένο ελάχιστο ποσοστό, εξαλείφοντας έτσι το πλεονέκτημα της μετατόπισης των κερδών σε ένα φορολογικό καταφύγιο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θέλει να αρνηθεί απαλλαγές από φόρους, που καταβάλλονται σε χώρες που δεν συμφωνούν με ένα ελάχιστο ποσοστό.
Ο ΟΟΣΑ είπε τον περασμένο μήνα ότι οι κυβερνήσεις συμφώνησαν ήδη σε μεγάλο βαθμό σχετικά με τον βασικό σχεδιασμό του ελάχιστου φόρου, αν και ο συντελεστής δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι το πιο ακανθώδες ζήτημα.
Άλλα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης περιλαμβάνουν το κατά πόσον βιομηχανίες, όπως επενδυτικά ταμεία και επενδυτικά καταπιστεύματα ακινήτων πρέπει να καλύπτονται, πότε πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος συντελεστής και να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατός με τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις των ΗΠΑ του 2017 που αποσκοπούν στην αποτροπή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης.
Τι είναι ο κατώτατος συντελεστής;
Η διοίκηση του Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τον αμερικανικό συντελεστή φόρου στο 28%, οπότε έχει προτείνει ως κατώτατο παγκόσμιο όριο το 21%. Επιθυμεί επίσης, αυτό το κατώτατο ποσοστό να ισχύει για τις αμερικανικές εταιρείες, ανεξάρτητα από το πού κερδίζεται το φορολογητέο εισόδημα.
Αυτή η πρόταση υπερβαίνει κατά πολύ τον ελάχιστο φόρο 12,5% που είχε προηγουμένως συζητηθεί στις συνομιλίες του ΟΟΣΑ – ένα επίπεδο που ταιριάζει με τον φορολογικό συντελεστή της Ιρλανδίας.
Η ιρλανδική οικονομία έχει ακμάσει τα τελευταία χρόνια από την εισροή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις από ξένες πολυεθνικές, οπότε το Δουβλίνο, το οποίο έχει αντισταθεί στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εναρμονίσει τους φορολογικούς του κανόνες για περισσότερο από μια δεκαετία, είναι απίθανο να δεχτεί υψηλότερο ελάχιστο επιτόκιο να δώσει μάχη.
Πηγή: Reuters.com


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα