Το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, των φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής αναμένεται να εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών, για τις 26 Απριλίου, η κυβέρνηση. Παράλληλα σχεδιάζει το επόμενο διάστημα εφαρμογή των self-tests και για επιχειρηματίες και εργαζομένους στους κλάδους του λιανεμπορίου, των μεταφορών αλλά και του ντελίβερι δύο φορές την εβδομάδα με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της διασποράς του ιού.

Χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξουν τα ΑΜΚΑ και των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους ώστε να κάνουν και αυτοί τεστ προτού μεταβούν στην εργασία τους, δύο φορές την εβδομάδα. «Τότε θα έχουμε μεγαλύτερη επάρκεια στα τεστ. Αρα με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε πάλι μεγαλύτερο έλεγχο της διασποράς του ιού. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε όλοι οι Ελληνες να κάνουμε από δύο self-tests την εβδομάδα. Αλλά αυτό έχει ακόμα κάποια δυσκολία λογιστικού τύπου» είπε ο υπουργός.

CLICK INSIDE ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Παραδέχθηκε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το click inside μειώνει την αγοραστική κίνηση. «Το αίτημα του εμπορικού κόσμου είναι να μην υπάρχει ραντεβού. Εμένα αν με ρωτάτε, ως υπουργός Ανάπτυξης το υποστηρίζω» είπε υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν προαναγγέλλει κατάργηση των ραντεβού και πως αυτό θα συζητηθεί πρώτα με την επιτροπή των ειδικών. «Θα συνεχίσουμε άλλη μία εβδομάδα με το click inside να δούμε πως πηγαίνει ο ιός. Θα δούμε τα στοιχεία κυρίως της Τετάρτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής που πια θα είναι αρκετές μέρες και θα θέσουμε το ζήτημα στην επιτροπή». Οσο για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων το υπουργείο Ανάπτυξης θα θέσει και πάλι στην επιτροπή το άνοιγμά τους εάν αποδειχθεί ότι τις επόμενες ημέρες ο δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να έχει αυτή την πτωτική τάση.

ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Παράλληλα με δεδομένο ότι ξεκίνησαν τα λύκεια και τα παιδιά ήδη ελέγχονται με τα self test δυο φορές εβδομαδιαίως αλλά και καθώς χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια για τα μαθήματά τους λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων, η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται ότι θα είναι να συμπεριληφθούν στο άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα και τα φροντιστήρια.

Πάντως την καθιέρωση υποχρεωτικής διενέργειας των self-tests και στους εργαζομένους του λιανεμπορίου έχουν ζητήσει και οι εκπρόσωποι της αγοράς. «Μέχρι σήμερα τα όποια μέτρα προστασίας προτάθηκαν από τους λοιμωξιολόγους και υιοθετήθηκαν από την πολιτεία ακολουθήθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια από το λιανεμπόριο που αναμένει την δική του “ανάσταση” ενόψει της πασχαλινής αγοράς. Θέλουμε το λιανεμπόριο να λειτουργήσει με ασφάλεια ενώ παράλληλα ευελπιστούμε στη σταδιακή αλλά γρηγορότερη χαλάρωση των μέτρων με παράλληλη επιτάχυνση των εμβολιασμών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΕΣΑ Αττικής και πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΕΣΤΙΑΣΗ

Αναφορικά με την εστίαση πάντως όπως όλα δείχνουν αυτή θα ανοίξει μετα το Πάσχα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης θα ήταν καλό να ανοίξει μαζί με τον τουρισμό στις 14 Μαΐου. «Εχουμε έναν μήνα ακόμα. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι μέχρι τότε στην Ελλάδα μάλλον θα έχουμε πάει πολύ καλύτερα. Μένει να αποδειχθεί στην πραγματικότητα». Πάντως έως τις 10 Μαΐου εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της εστίασης μέσω του οποίου αναμένεται ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις θα είναι δικαιούχος της ενίσχυσης για την αγορά πρώτων υλών (τροφίμων και ποτών) που είναι αναγκαίες για την επαναλειτουργία των καταστημάτων. Η κυβέρνηση έχει στείλει χρηματοδοτικό πρόγραμμα για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένει την απάντηση εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για την εστίαση έχει ως μοναδικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου της επιχείρησης το 2020 κατά 30% σε σχέση με το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα