Ο Ιλον Μάσκ έγραψε στο Twitter στις 10 Απριλίου: «…πηγαίνουμε στο φεγγάρι πολύ σύντομα». Αποδεικνύεται ότι εννοούσε πολύ, πολύ, σύντομα.

Την Παρασκευή, η NASA επέλεξε την εταιρεία του, SpaceX, για την επόμενη προσεδάφιση Αμερικανών στη σελήνη. Μόλις έξι ημέρες μετά το tweet του Μάσκ.

«Η υπηρεσία επέλεξε την SpaceX για να συνεχίσει την ανάπτυξη του πρώτου εμπορικού οχήματος που θα μεταφέρει με ασφάλεια τους επόμενους δύο Αμερικανούς αστροναύτες στην επιφάνεια της σελήνης,» ανέφερε η NASA σε δελτίο τύπου. «Τουλάχιστον ένας από τους αστροναύτες θα γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι. Άλλος ένας στόχος του προγράμματος Αρτεμις περιλαμβάνει την προσεδάφιση του πρώτου έγχρωμου ανθρώπου στην επιφάνεια της σελήνης.»

Το συμβόλαιο έχει αξία 2,9 δις δολάρια. Η NASA χρησιμοποιεί το όνομα Αρτεμις επειδή, κατά την ελληνική μυθολογία, η Αρτεμις ήταν η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και φυσικά Απόλλων ήταν το όνομα του διαστημικού προγράμματος που πρωτοπήγε τους Αμερικανούς στο φεγγάρι.

Το πρόγραμμα Αρτεμις αναμένεται να ξεκινήσει για το φεγγάρι γύρω στο 2024. Το συμβόλαιο προσθέτει φτερά στο καπέλο του Μάσκ, ο οποίος παίρνει δουλειές από παραδοσιακές εταιρείες διαστημικής, όπως η κοινοπραξία των Boeing και Locckheed Martin, ULA, ή της United Launch Alliance.

H SpaceX, που είναι η τελευταία επιτυχία του, πιστώνεται τη δημιουργία της έκρηξης στα εμπορικά διαστημικά ταξίδια. Η εταιρεία ελέγχεται ιδιωτικά, όμως τώρα οι επενδυτές έχουν αρκετές διαστημικές μετοχές αφιερωμένες στην παροχή υπηρεσιών όπως εκτόξευση στο διάστημα, κατασκευή και διαχείριση δορυφόρων καθώς επίσης παρατήρηση της Γης.

Το Barron’s πρόσφατα έγραψε θετικά για το Rocket Lab USA, που συγχωνεύεται με την Vector Acquisition, αποκαλώντας τη μίνι-SpaceX. Εκτοτε, η μετοχή της Vector υποχωρεί 13% υποαποδίδοντας έναντι των δεικτών S&P 500 και Dow Jones Industrial Average.

Η περιστροφή από τις κερδοσκοπικές μετοχές υψηλής ανάπτυξης αποτελεί έναν παράγοντα που πιέζει χαμηλότερα τις εταιρείες διαστημικής οικονομίας. Οι μετοχές του δείκτη Defiance Next Get SPAC Derived ETF, για παράδειγμα, βρίσκονται περισσότερο από 30% κάτω από τα υψηλά 52 εβδομάδων κατά μέσον όρο. Και αυτό το ΕTF περιλαμβάνει περισσότερες από 200 μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street