Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άλλοι αντίπαλοι θα έχουν το ελεύθερο. Τα εύσημα λοιπόν στον Πρόεδρο Μπάιντεν για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για ένα ευρύ φάσμα ατοπημάτων.

Οι κυρώσεις είναι συχνά ημίμετρα, αλλά ορισμένες από τις αντεκδικητικές ενέργειες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν την Πέμπτη θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Η πιο σημαντική είναι η απαγόρευση σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν νέα ομόλογα από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, την κεντρική τράπεζα ή το ταμείο κρατικού πλούτου μετά τις 14 Ιουνίου. Η εκτελεστική εντολή επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε κλάδο της ρωσικής οικονομίας, κάτι που θα κάνει τις αμερικανικές εταιρείες να σκέφτονται δύο φορές πριν να κάνουν επιχειρήσεις στη Ρωσία. Η αδυναμία του σχεδίου είναι ότι οι Αμερικανοί χρηματιστές θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στο ρωσικό χρέος σε δευτερεύουσες αγορές ομολόγων.

Η Ρωσία κάλεσε τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα και μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε: «Η Ουάσιγκτον πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να πληρώσει για την υποβάθμιση των διμερών σχέσεων. Η ευθύνη για ό, τι συμβαίνει βαρύνει εξ ολοκλήρου τις Ηνωμένες Πολιτείες. ” Αυτή είναι μια προβλέψιμη τακτική: Επίθεση στις ΗΠΑ – και στη συνέχεια κατηγορίες εναντίον του θύματος για τα αντίποινα.

Στην πραγματικότητα αυτό είναι δίκαιο και έχει καθυστερήσει πολύ. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις αποτελούν απάντηση στην παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, τη διακρατική διαφθορά, τη στόχευση αντιφρονούντων στο εξωτερικό και την παραβίαση της κυριαρχίας άλλων χωρών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης την απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών – μια πιο ευγενής λέξη για να αποκαλείς τους κατασκόπους. Δεκάδες οντότητες, πρόσωπα και εταιρείες τιμωρήθηκαν για τις εκλογικές τους παρεμβάσεις και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε επισήμως την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικών της Ρωσίας για την παραβίαση των ηλεκτρονικών συστημάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της εταιρείας SolarWinds και υπαινίχθηκε ότι έγιναν και άλλες ενέργειες ιδιωτικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εξέδωσαν δηλώσεις που εκφράζουν αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ, αλλά η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει περισσότερα. Ο κ. Μπάιντεν αντιτίθεται στον αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας Nord Stream 2, αλλά δεν έχει πείσει το Βερολίνο να εγκαταλείψει το έργο. Η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια ήταν πάντα μια κακή ιδέα, αλλά η πρόσφατη συμπεριφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν καθιστά δύσκολη την ερμηνεία της αδιαλλαξίας του Βερολίνου.

Ο κ. Μπάιντεν είπε σε σχόλια την Πέμπτη το απόγευμα ότι υπήρξε αντίθετος στο Nord Stream 2 «για μεγάλο χρονικό διάστημα», όπως και ο Πρόεδρος Τραμπ και ότι το ζήτημα παραμένει «στο παιχνίδι».

Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος συνελήφθη με χαλκευμένες κατηγορίες κατά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο, είδε την υγεία του να επιδεινώνεται σε ένα ρωσικό σωφρονιστικό ίδρυμα. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα και βαριά όπλα κοντά στην Ουκρανία, και οι προθέσεις της παραμένουν ασαφείς.

 Σε συνομιλία την Τρίτη με τον κ. Πούτιν, ο Πρόεδρος πρότεινε συνάντηση κορυφής σε τρίτη χώρα, τους επόμενους μήνες. Το Κρεμλίνο είπε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να ακυρώσουν την πρόταση του κ. Μπάιντεν, αλλά δεν βασίζεστε σε αυτήν. Καθώς η οικονομία της Ρωσίας καταρρέει, ο κ. Πούτιν χρειάζεται μια σύνοδο κορυφής περισσότερο από ό, τι η Ουάσιγκτον. Ο κ. Μπάιντεν δεν πρέπει να δεχτεί μια συνάντηση χωρίς να υπάρχει αλλαγή συμπεριφοράς από τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο κόσμος θα ήταν ένα ασφαλέστερο μέρος εάν είχαν καλές σχέσεις η Ουάσιγκτον και η Μόσχα. Ένα φυσικό εφαλτήριο θα ήταν η συνεργασία ενάντια στον ισλαμικό εξτρεμισμό ή στις προκλήσεις της Κίνας. Αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο απαιτείται η Ρωσία να ενεργήσει σαν υπεύθυνη χώρα.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα