Η οικονομική δραστηριότητα (ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση) έχει ανακάμψει ελαφρά από τις αρχές Απριλίου. Αυτό φαίνεται και στον δείκτη ανάκαμψης στην Ελλάδα σε σχέση με τον δείκτη οικονομικής κλίμακας.

Ενώ, δηλαδή, ο δείκτης ανάκαμψης στην Ελλάδα που περιλαμβάνει μία σειρά από τομείς όπως η υγεία και οι μετακινήσεις οι οποίοι υποφέρουν, αλλά και την ζήτηση και την κατανάλωση και συνεπώς επιδεινώνεται, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται.

Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός δείκτης (ERT) παρακολουθείται από τους Oxford Economics κάθε εβδομάδα αλλά, έχει συνήθως δύο εβδομάδες καθυστέρηση.

«Από την σύγκριση της εποχιακά διορθωμένης μεταβολής (για να μπορούν να συγκρίνονται) των δύο δεικτών (Ελληνικού και Ευρωπαϊκού), βλέπουμε ότι από τις αρχές Ιανουαρίου οι δύο δείκτες αρχίζουν να αποκλίνουν με τον Ελληνικό να υστερεί του Ευρωπαϊκού γεγονός που είναι αρκετά ανησυχητικό. Η υστέρηση σχετίζεται με τις υγειονομικές εξελίξεις. Φαίνεται ότι οι βελτιωμένοι οικονομικοί δείκτες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την πτώση των υγειονομικών. Η εξέλιξη αυτή στην Ελλάδα ενδεχομένως θα επηρεάσει και τους οικονομικούς δείκτες στην συνέχεια, χωρίς πάντως να είναι απαραίτητο» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Οι παρατηρήσεις αυτές θα πρέπει να συνδυάζονται με τις εξελίξεις σε ένα επίσης ευαίσθητο δείκτη που είναι ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτός ο δείκτης απηχεί τις απόψεις των ιδιωτών και των επιχειρηματιών αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας και συγκεντρώνεται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα, δηλαδή για το διάγραμμά μας την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Ο δείκτης αυτός, που είναι καθαρά οικονομικός στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα και την Ευρώπη δείχνει σημάδια ανάκαμψης τον Μάρτιο. Η ανάκαμψή του στην Ευρωπαϊκή οικονομία είναι εντονότερη» σχολίαζουν οι ερευνητές του e-learning του ΕΚΠΑ.

Συμπερασματικά, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώθηκε τον Μάρτιο αλλά, οι υγειονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι είναι αρκετά εύθραυστο.

Αντιθέτως στην Ευρωπαϊκή οικονομία η τάση βελτίωσης είναι σαφής και ενδεχομένως λαμβάνει ισχυρά χαρακτηριστικά.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Οι δείκτες παρακολούθησης της Ελληνικής ανάκαμψης (GRT) παρακολουθούνται εβδομαδιαίως και δημοσιεύονται με μόλις μιας εβδομάδας καθυστέρηση. Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός δείκτης (ERT) παρακολουθείται από τους Oxford Economics κάθε εβδομάδα αλλά έχει συνήθως δύο εβδομάδες καθυστέρηση. Οι δείκτες αυτοί είναι σύνθετοι και περιλαμβάνουν υγειονομικά στοιχεία, στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας και της παραγωγής. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι δείκτες και θα πρέπει να εξετάζονται με προσοχή.

Η μεθοδολογία της έρευνας εδώ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia