Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Super League βρίσκεται στην εντατική. Εξι Αγγλικές ομάδες αποχώρησαν από τη λίγκα αργά την Τρίτη, 48 ώρες μετά την ένταξή τους, αναγκάζοντας τον αρχιτέκτονα και ιδιοκτήτη της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, να παραδεχθεί ότι το σχέδιο δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει. Κι όμως, η οικονομική ελκυστικότητα του αμερικανικού μοντέλου στο αθλητικό καρτέλ παραμένει ακαταμάχητη για ιδιοκτήτες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εάν αποκλειστεί μια ρυθμιστική παρέμβαση, είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι αυτή η ιδέα να επιστρέψει.

Το σχέδιο δεν είχε πλήρη κάλυψη. Στελέχη όπως ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, έφτιαξαν ένα σχέδιο πίσω από την πλάτη των ευρωπαϊκών συλλόγων και των ποδοσφαιρικών αρχών. Παρά την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την JPMorgan, δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ή να επικοινωνήσουν τα όποια οφέλη για τους φιλάθλους. H αντίδραση εναντίον του σχεδίου αποδείχθηκε μοιραία.

Κι όμως, η οικονομική λογική του σχεδίου παραμένει άθικτη. Η δημιουργία μιας κλειστής διοργάνωσης θα απομάκρυνε την αβεβαιότητα της πρόκρισης, εξασφαλίζοντας στα μεγάλα ευρωπαϊκά σωματεία περισσότερα προβλέψιμα τηλεοπτικά έσοδα, ενώ παράλληλα θα ενίσχυε την ελκυστικότητά τους σε νέους φιλάθλους στην Ασία. Εν τω μεταξύ, οι ιδιοκτήτες των σωματείων θα κρατούσαν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη αντί να τα μοιράζονται με τους ποδοσφαιριστές και τους μάνατζερς μέσω μισθών και προμηθειών.  Τα μέλη της Super League θα μείωναν αυτό το κόστος στο 55% του τζίρου, όπως μετέδωσαν οι FT. Την τελευταία τριετία, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξόδεψε 76% του μέσου τζίρου της σε πληρωμές υπαλλήλων και σε αποσβέσεις χρεών για μεταγραφές του παρελθόντος.

Αυτή η προσέγγιση, που αντανακλά τη δομή των αμερικανικών αθλημάτων όπως το NFL, θα άφηνε τους ιδιοκτήτες σε καλύτερη κατάσταση ακόμη κι αν τους έδιωχναν από τις εθνικές διοργανώσεις.

Για παράδειγμα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία είχε τζίρο 627 εκατ. στερλίνες το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2019, το τελευταίο οικονομικό έτος πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Εάν το εισόδημά της από τα τηλεοπτικά δικαιώματα περιορίζονταν στα 216 εκατ. στερλίνες (250 εκατ. ευρώ) ετησίως που θα κέρδιζε από την υποθετική Super League και οι πωλήσεις εισιτηρίων μειώνονταν λόγω των λιγότερων παιχνιδιών, ο συνολικός τζίρος της θα ήταν 15% χαμηλότερος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Breakingviews. Όμως, αν οι μισθοί και η απόσβεση του κόστους ποδοσφαιριστών περιορίζονταν στο 55% του τζίρου και οι υπόλοιπες δαπάνες παρέμεναν ίδιες, το λειτουργικό κέρδος του σωματείου θα ήταν της τάξης των 100 εκατ. στερλινών –τρείς φορές περισσότερα απ΄ όσα κέρδισε εκείνη τη χρονιά.

Οι ευρωπαϊκές αρχές και οι πολιτικοί ίσως λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν μελλοντικά σχίσματα στο ποδόσφαιρο. Όμως, για τους ιδιοκτήτες των σωματείων, το δελεαστικό οικονομικό τρόπαιο της Super League θα συνεχίσει να ζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport