Στο οικονομικό κομμάτι, δηλαδή το κόστος που θα επωμισθούν οι ασφαλισμένοι, επικεντρώνουν μεγάλο μέρος της κριτικής τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υπαλλήλων και των συνταξιούχων, γύρω από την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας με την οποία επιχειρείται η επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, με την ανάμειξη «ιδιωτών εκκαθαριστών», δικηγόρων και λογιστών.

Το επιχείρημα της οικονομικής επιβάρυνσης επαναλαμβάνει συνεχώς στις επιστολές της προς τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τους βουλευτές το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι «πλήρωσαν τρείς φορές εκατομμύρια ευρώ, σε ιδιώτες για τον ίδιο σκοπό».

Και επισημαίνει: «την πρώτη φορά χρηματοδότησαν με πολλά εκατομμύρια ευρώ την ψηφιοποίηση της καταγραφής του ασφαλιστικού χρόνου από σε ιδιωτικές εταιρίες.
Ακολούθως – όπως προβλέπεται στην τροπολογία – μέσω του e-ΕΦΚΑ θα πληρωθούν – εκ νέου – οι πιστοποιημένοι ιδιώτες, για το ίδιο έργο.

Και πέραν αυτών οι ασφαλισμένοι-υποψήφιοι συνταξιούχοι, θα αναγκαστούν να πληρώνουν – από την τσέπη τους – ιδιώτες για την αυτονόητη υποχρέωση του κράτους, να εκδώσει τις συντάξεις τους».

Η κριτική γύρω από την οικονομική επιβάρυνση, που ενδέχεται να προκύψει για τους υποψήφιους συνταξιούχους, μέσω της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από την κυβέρνηση, γεγονός που ανάγκασε τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη να την συμπεριλάβει στην απάντησή του κατά την χθεσινή ομιλία του στη Βουλή.

Απαντώντας στις αιτιάσεις και βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι τους δικηγόρους και τους λογιστές, ο υπουργός τόνισε ότι η τροπολογία προβλέπει ότι «το ποσό θα καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ».

«Θεσπίζουμε μια διαφανή και γρήγορη διαδικασία, με χρήματα από τον ΕΦΚΑ» πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το σημερινό σύστημα λειτουργεί υπέρ αυτών που έχουν κάμποσα λεφτά παραπάνω στην τσέπη τους για να πληρώσουν ανεπισήμως δικηγόρους και λογιστές για να τους διευκολύνουν να βγάλουν τις συντάξεις τους.

«Απόδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν αποτελεί το γεγονός ότι τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένα με αυτή τη ρύθμιση», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πράγματι σύμφωνα με την τροπολογία, ο e-ΕΦΚΑ θα καταβάλλει – κατ’ αποκοπήν – αποζημιώσεις στους πιστοποιημένους επαγγελματίες για κάθε επιμέρους πράξη, με ποσό που θα ορισθεί με υπουργική απόφαση. Ωστόσο στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να απευθυνθεί σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, θα πρέπει να πληρώσει το επιπλέον ποσό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax