Κατατέθηκε επισήμως στη Βουλή προς ψήφιση η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με την οποία επιχειρείται η επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων και ταυτοχρόνως καταργούνται οι εξαιρέσεις με στόχο να  χορηγείται υποχρεωτικά σε όλους τους ασφαλισμένους, η προσωρινή σύνταξη ανεξαρτήτως αν έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα ή όχι.

Πρόκειται για τροπολογία που θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων» και με την οποία επιλύονται μια σειρά ζητημάτων ρύθμισης οφειλών προς τα ταμεία που αποτελούσαν τροχοπέδη για την απονομή της σύνταξης.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης όταν τα οφειλόμενα ποσά προς τον e-ΕΦΚΑ από εισφορές των ασφαλισμένων φθάνουν τα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ

Επίσης με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα  χορηγείται – πλέον –  υποχρεωτικά η προσωρινή σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως αν έχει υποβληθεί αίτημα από τον ασφαλισμένο ή όχι, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή έξοδος από την εργασία και το εισόδημά τους ως συνταξιούχων.

Ως προς την επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων, τη τροπολογία – που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη – δίνει τη δυνατότητα  επεξεργασίας του φακέλου του ασφαλισμένου από  πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι με το νέο τρόπο απονομής των εκκρεμών συντάξεων να περιορισθεί η γραφειοκρατία και να διασφαλισθεί η ταχεία χορήγηση της σύνταξης και η διασφάλιση του επίπεδου διαβίωσης των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς απονομής που εισαγάγει η τροπολογία δικηγόροι (μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή δικηγορία) και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου λογιστές-φοροτεχνικοί Α’ τάξης, αφού παρακολουθήσουν σεμινάριο επιμόρφωσης και πιστοποιηθούν από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους τους θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας απονομής σύνταξης.

Για την εκτέλεση του έργου τους θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και δεδομένα που τηρούνται σε ηλεκτρονικά και έγχαρτα αρχεία του e-ΕΦΚΑ.

Τα βήματα

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα εκδίδουν συντάξεις ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Πρώτον, διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης (σε έναν ή περισσότερους φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης) και εκδίδουν σχετική βεβαίωση.

Δεύτερον, διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη φειλομένων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία και εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση.

Τρίτον, υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση.

Τέταρτον, εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.

Πέμπτον, συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών.

Έκτον, εκδίδουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Αντιδράσεις

Ωστόσο η τροπολογία που δίδει το δικαίωμα απονομής συντάξεων – εκτός των ασφαλιστικών ταμείων –  σε ιδιώτες επαγγελματίες, προκαλεί τις οξείες αντιδράσεις τόσο των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων όσο και των συνταξιούχων.

Σήμερα για το θέμα αυτό πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22) οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων (ΠΟΠΟΚΠ).

Οξύτατη είναι η αντίδραση και του ενιαίου δικτύου συνταξιούχων, το οποίο σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές μιλάει για απαξίωση του e-EFKA και για κατάργηση του συστήματος ΑΤΛΑΣ που δημιούργησε η ίδια κυβέρνηση.

Το δίκτυο σημειώνει ότι πως σύμφωνα με το Σύνταγμα «η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί αποκλειστική μέριμνα του Κράτους» και προσθέτει πως με την τροπολογία «δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα καθώς δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες , να έχουν πρόσβαση και να επεξεργάζονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, γεγονός που θίγει τον πυρήνα θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά