Σε επτά στρατηγικές προτεραιότητες εστιάζει η Deloitte στην ειδική έκδοση «Emerging Stronger» τις οποίες καλεί να ακολουθήσουν οι διευθυντικές ομάδες των επιχειρήσεων προκειμένου να τις καθοδηγήσουν στην ανάπτυξη, να βγουν πιο δυνατές και ανταγωνιστικές μετά την πανδημία και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, οι επτά στρατηγικές προτεραιότητες στις οποίες εστιάζει, είναι οι εξής:

-«Ολοκληρωμένη στρατηγική, βάσει του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με στόχο την ανάκαμψη»

-«Διαθέσιμο κεφάλαιο για τη λειτουργία της επιχείρησης και την υλοποίηση νέων project»

-«Επιχειρηματική ανάπτυξη υπό το πρίσμα των αλλαγών στη συμπεριφορά του καταναλωτή και της αγοράς»

-«Αναβάθμιση του λειτουργικού πλαισίου»

-Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού»

-«Καινοτομία στον τρόπο εργασίας» και

-«Προσαρμογή στα νέα κοινωνικά δεδομένα»

Περίοδος «Δυναμικής Ανάκαμψης»

Η έκδοση αναφέρεται στην τρέχουσα χρονική περίοδο την οποία η Deloitte αποκαλεί «Δυναμική Ανάκαμψη» (“Emerging Stronger”). Είναι το χρονικό σημείο πριν την επάνοδο της οικονομικής ανάπτυξης, που αποτελεί μία κρίσιμη και μεταβατική φάση κατά την οποία οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμάσουν νέες στρατηγικές και λειτουργικά μοντέλα ώστε να αναπτυχθούν στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ των φάσεων «Ανάκαμψη» και «Ανάπτυξη», οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να ακολουθήσουν μια στρατηγική αναμονής (wait-and-see approach), αλλά να αναλάβουν άμεσα δράση. Η δράση δεν αφορά μόνο επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων, αλλά περιλαμβάνει όλους τους λειτουργικούς τομείς και τα οργανωτικά επίπεδα της εταιρείας, αναλαμβάνοντας το κάθε ένα από αυτά διαφορετικά καθήκοντα και αρμοδιότητες.

Ευκαιρίες με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με την Deloitte, μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η παρεχόμενη υπερεθνική χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Η επίτευξη οικονομικής ευημερίας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις της ΕΕ που συμπληρώνουν τις εθνικές προσπάθειες και στοχεύουν στη στήριξη μιας βιώσιμης, συνεπούς, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης ανάκαμψης για όλα τα κράτη μέλη, επενδύοντας στο μέλλον κάθε χώρας.

Για το σκοπό αυτό η ΕΕ εισήγαγε το Πρόγραμμα «NextGeneration EU», το οποίο αποτελεί ένα πρόσθετο πακέτο βοήθειας, ύψους 750 δισ. ευρώ, (εκ των οποίων, κεφάλαια έως 31 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα) και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση και ανάκαμψη από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό, στις 31 Μαρτίου 2021, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επικαιροποιημένη έκδοση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) με τον τίτλο «Ελλάδα 2.0».

Η έγκαιρη δράση με τη βοήθεια της χάραξης των επτά στρατηγικών προτεραιοτήτων του οδικού χάρτη «Emerging Stronger» σε συνδυασμό με την ουσιαστική αρωγή του προγράμματος «Next Generation EU» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί για τις επιχειρήσεις, ειδικά στην Ελλάδα, μία πολύ σημαντική ευκαιρία για οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με την Deloitte.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive