Η εξασθένηση του δολαρίου, λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του “χρησμού” της Fed προς τις αγορές, προκάλεσε σήμερα την προσωρινή υποχώρηση αρχικά των blue chip εταιριών με εξαγωγική δραστηριότητα στην αγορά του Λονδίνου, λόγω της αύξησης της λίρας γιατί αυτές συναλλάσσονται σε δολάρια. Παράλληλα το ευρώ εμφανίζει τάση ισχυροποίησης φέρνοντας επίσης πιέσεις σε μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Τα πρόσφατα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία προδιέθεσαν τους διαχειριστές κεφαλαίων υπέρ της προσδοκίας ότι τα ομόλογα θεωρητικά θα είχαν δεχθεί πιέσεις, αν και οι αποδόσεις για το 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ δεν απέχουν πολύ από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα έξι εβδομάδων. Είναι διαμορφωμένα σε αυτά τα επίπεδα από τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφασίσει να διατηρήσει την ευνοϊκή της νομισματική πολιτική στη συνάντησή της αυτή την εβδομάδα. Έτσι σήμερα το πρωί το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε στο χαμηλό των δύο μηνών.
Στα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, η λίρα της Τουρκίας κινήθηκε χαμηλότερα συνεχίζοντας την πτώση της και πλησιάζοντας σε ένα ιστορικό χαμηλό λόγω του ψυχρού κλίματος στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επειδή ο νέος επικεφαλής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έδειξε ότι θεωρεί ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα βλάψουν την οικονομία.

Πτωτικά ο δείκτης δολαρίου

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε στα 90,739 έναντι ενός καλαθιού σημαντικών νομισμάτων, σε ένα επίπεδο που είχε να φανεί από τις 3 Μαρτίου. Το δολάριο ήταν πιο αδύναμο έναντι του ιαπωνικού γιεν αγοράζοντας 107,76. Το ευρώ αυξήθηκε +0, 2% στα 1,2100 $ αλλά στις 11:45 ήταν στα 1,2097. Το ευαίσθητο σε κίνδυνο δολάριο Αυστραλίας παρέμεινε το πρωί παγιδευμένο σε μια στενή ζώνη 0,7746 $ με απώλειες 0,52% αλλά είναι τελευταία στα 0,7775 με μεταβολή +0,39%.
Μέσα στη μέρα δεν αναμένονται ανακοινώσεις δεδομένων για τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το νόμισμά τους. Αντιθέτως ο δείκτης IFO για το φρόνημα και το κλίμα των επιχειρήσεων στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα παίξει ένα ρόλο σήμερα που οι αγορές σταθερού εισοδήματος δέχθηκαν πιέσεις και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν. (Η αξία των ομολόγων κινείται αντίθετα από την πορεία των αποδόσεών τους).
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν ήταν σε θέση να κινηθεί «παράλληλα» με την Fed, καθώς απείχαν πολύ στις προοπτικές του πληθωρισμού που αντιμετώπισαν. Σε κάποιο βαθμό, η δήλωσή της περιέγραψε επίσης την ανισότητα στις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία: ποικίλες τάσεις στις μολύνσεις και εμβολιασμούς COVID και συνεχιζόμενη απόκλιση στην ταχύτητα της ανάκαμψης στην ανάπτυξη.
Από την Barclays σημείωναν: Η ανάκαμψη δεν ξεδιπλώνεται παράλληλα. Παρόλο που όλοι οι δείκτες δραστηριότητας κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση – πάνω δηλαδή – το κάνουν με διαφορετικές ταχύτητες. Ηγούνται οι ΗΠΑ, όπου η οικονομική ζωντάνια φαίνεται να διευρύνεται, όπως αντανακλάται στις πολύ ισχυρές μετρήσεις του PMI στις υπηρεσίες και στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που δείχνουν σταθερά κέρδη στην απασχόληση τον Απρίλιο. Η ανακοίνωση του ΑΕΠ της τρέχουσας εβδομάδας θα ενισχύσει αυτήν την ορμή – αναμένουμε ότι το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου θα έχει αύξηση 5,0% από τρίμηνο σε τρίμηνο, με τα δεδομένα να παραμένουν μονίμως ισχυρά. Με παρόμοιο τρόπο, η πρόσφατη επανέναρξη λιανικών και υπαίθριων χώρων αναψυχής στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει επίσης τους δείκτες δραστηριότητας, υποδηλώνοντας μια συνεχιζόμενη ανάκαμψη.

Άνοδος στα κρυπτονομίσματα

Στα κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι μια σοβαρή διόρθωση είναι προ των πυλών. Ωστόσο οι εξελίξεις στο χώρο των ψηφιακών νομισμάτων είναι ενθαρρυντικές. Στην Σαγκάη -το εμπορικό κέντρο της Κίνας – έξι μεγάλες κρατικές τράπεζες προωθούν διακριτικά το ψηφιακό γιουάν πριν από το φεστιβάλ αγορών της 5ης Μαΐου, εκτελώντας πολιτική εντολή για να παρέχουν στους καταναλωτές μια εναλλακτική δίοδο πληρωμών έναντι των Alipay και WeChat Pay. Οι τράπεζες πείθουν εμπόρους και τους πελάτες της λιανικής να κατεβάσουν στα κινητά τους τηλέφωνα ψηφιακά πορτοφόλια, έτσι ώστε οι συναλλαγές κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος να μπορούν να γίνουν απευθείας σε ψηφιακό γιουάν, παρακάμπτοντας τα πανταχού παρόντα μέσα ηλεκτρονικών πληρωμών που δημιούργησαν οι τεχνολογικοί γίγαντες Ant Group, θυγατρική της Alibaba, και Tencent.

Η εικόνα στις αγορές των crypto currencies

Σήμερα στις 12:00 δική μας ώρα
• το Bitcoin BTC ήταν στα 52.643,22 δολάρια επίπεδο -0,57% χαμηλότερα από την προηγούμενη ώρα αλλά στο 24ωρο κερδίζει +5,70% ενώ στο επταήμερο χάνει πλέον -8,33%
• το Ethereum ETH επέστρεψε στα 2436,11 δολάρια με πτώση -1,69% από την προηγούμενη ώρα αλλά κέρδη +10,87% στο 24ωρο ενώ στο επταήμερο κερδίζει +7,24%
• το binance coin (BNB) ήταν στα 536,78 δολάρια με πτώση -1,39% από την προηγούμενη ώρα με κέρδη όμως +9,34% στο 24ωρο ενώ στο επταήμερο ενισύεται πλέον +0,12%
• το Tether ήταν στα 0,9999 δολάρια με πτώση -0,03% από την προηγούμενη ώρα και απώλειες -0.03% στο 24ωρο ενώ στο επταήμερο είναι στο 0,00%
• το XRP ήταν στα 1,16 δολάρια με -3,59% πτώση από την προηγούμενη ώρα αλλά κέρδη +10,35% στο 24ωρο, ενώ στο επταήμερο έχανε -22,18%
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές