Με πυλώνα της ανοδικής ορμής τα κέρδη των ΠΕΙΡ +15% ΑΛΦΑ +5% ΕΥΡΩΒ +4,33% και ΕΤΕ +3,77% στις 10:45 και τζίρο που στο πρώτο τέταρτο έπιασε τα 7 εκατ. και στο ημίωρο ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ, τότε ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 915,6 μονάδες ενισχυμένος κατά +1,78%. Ενώ στο πρώτο τέταρτο ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν 2,1% ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στις 2224,25 μονάδες και ο ΔΤΡ των τραπεζών κέρδιζε +4,52%. Το πλήθος των ανοδικών μετοχών στις 11:00 έφθασε τα 67 με πτωτικές 8 μετοχές.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,52%), αφού οι επενδυτές έδωσαν στην ΑΛΦΑ μεταβολή +5,4% μετά το +1,98% την Παρασκευή, η ΕΤΕ διαπραγματεύεται στο +3,7% από -0,62% την προηγούμενη, ΕΥΡΩΒ στο +4,1% από -2,55% την προηγούμενη και η ΠΕΙΡ ενισχύεται 27,6% μετά από άνοδο +13,07%.

Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν με λιγότερο ενθουσιασμό από τα blue chip με μεταβολή +1,64% από +1,29% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Στις ανοδικές μετοχές στο ταμπλό με αξιόλογες συναλλαγές εκτός των blue chip στις 10:50 συναντάμε τις ΚΑΜΠ +1,26%, ΚΟΥΑΛ +4,25%, ΑΒΑΞ +5,21% ΕΥΑΠΣ +2,25% ΑΒΕ +3,45% και ΙΝΤΚΑ +2,30%.

Η αναπάντεχη αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από ΒΒ- στην οποία προχώρησε ο οίκος Standard & Poors έχει σημαντικό μερίδιο στην αποτύπωση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στο ταμπλό της Αθηναϊκής αγοράς. Η έκθεση περιλαμβάνει τις θετικές προσδοκίες τους για τις προοπτικές της οικονομίας, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου την κλίμακα για ελληνικό αξιόχρεο εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εάν η ανάκαμψη της χώρας αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων. Ανέφεραν ακόμα ως παράγοντα υπέρ της αναβάθμισης τη βελτίωση στην πορεία του προϋπολογισμού και τη σημαντική μείωση στα ΝΡΕs (τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το σημαντικό γεγονός που αναμένουν οι θεσμικοί επενδυτές και οι ιδιώτες αφορά στην κατανομή των νέων μετοχών της ΠΕΙΡ που θα προκύψουν από την ΑΜΚ. Με υπερκάλυψη κατά 2,5 φορές ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά 180 εκατ. νέων μετοχών Πειραιώς Financial Holding στην Ελλάδα, καθώς κατατέθηκαν αιτήσεις για περίπου 453 εκατ. μετοχές και το ποσό που δεσμεύτηκε φθάνει στα 520 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι παλαιοί μέτοχοι, εφόσον εγγράφηκαν, θα λάβουν κατά προτεραιότητα 23,8 νέες μετοχές για κάθε 1 μετοχή Πειραιώς, που είχαν κατά την εκκίνηση της συνεδρίασης της 19ης Απριλίου. Με βάση τα στοιχεία επεξεργασίας των αιτήσεων, η ζήτηση από παλαιούς μετόχους της Πειραιώς θα μπορούσε να καλύψει μόνη τη δημόσια προσφορά. Ωστόσο, οι παλαιοί μέτοχοι, που εγγράφηκαν, δικαιούνται, βάσει της προνομιακής μεταχείρισης, να λάβουν κατά προτεραιότητα περίπου 90 εκατ. μετοχές. Οι υπόλοιπες περίπου 90 εκατ. μετοχές θα δοθούν αναλογικά σε όσους εγγράφηκαν χωρίς να έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ειδικής προτίμησης σε όσους εκ των παλαιών μετόχων προχώρησαν σε υπερ-εγγραφή.

Υπάρχει επίσης ως προσδοκία που ωθεί ανοδικά η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI και η επλίδα να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα blue chips, που με αξιώσεις διεκδικούν μία θέση στους δείκτες του οίκου.

Αύριο ή μεθαύριο θα γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στην ΑΜΚ της Πειραιώς, τον ακριβή αριθμό μετοχών που τους αναλογεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών