Oι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα εν μέσω της πανδημίας ήταν από τους τυχερούς, αφού δεν επήλθε καμία μεταβολή στην οικονομική τους κατάσταση. Καμία αναστολή εργασίας, καμία απόλυση. Στη διάρκεια της πανδημίας ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως οι υγειονομικοί και οι αστυνομικοί, εργάστηκαν με ζήλο, ξεπέρασαν τα όριά τους και χάρη σε αυτούς η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χώρων με τις καλές επιδόσεις αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Σωστά η πολιτεία, για να προστατεύσει τους δημόσιους υπαλλήλους, απαγόρευσε την αθρόα προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, επέβαλε τα προκαθορισμένα ραντεβού και ενθάρρυνε την οnline εξυπηρέτηση.

Δυστυχώς η εμπειρία 12 μηνών πανδημίας έδειξε ότι το σύστημα απέτυχε. Η εξυπηρέτηση των πολιτών έγινε ένας πραγματικός γολγοθάς. Οσοι προσπάθησαν να πάρουν ένα χαρτί από δημόσια υπηρεσία μπορούν να το πιστοποιήσουν. Το ηλεκτρονικό σύστημα των ραντεβού δεν λειτούργησε ποτέ. Στην προσπάθεια μέσω τηλεφώνου να λάβεις μια ημερομηνία επίσκεψης ερχόσουν αντιμέτωπος με βαριεστημένους υπαλλήλους που σε παρέπεμπαν στο (προβληματικό) ηλεκτρονικό ραντεβού.

Από ένα σημείο και μετά κατέβασαν και τα τηλέφωνα. Οι άδειες ειδικού σκοπού άδειασαν τα γραφεία. Ενας ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος τι θα έκανε; Εκεί που έβγαζε πέντε δικαιολογητικά την ημέρα θα μπορούσε να διεκπεραίωνε δέκα για να ξεμπλοκάρει το σύστημα. Αυτό θα έπρεπε τουλάχιστον να απαιτήσει ο προϊστάμενός του. Εις μάτην.

Πίσω από την ανωνυμία, την ατιμωρησία αλλά και τη μεταξύ τους αλληλεγγύη οι υπάλληλοι έγιναν «αόρατοι».

Ενα τελευταίο παράδειγμα ανεπαρκούς λειτουργίας του Δημοσίου είναι το άνοιγμα των Λυκείων. Οσοι γονείς έχουν παιδιά σε δημόσια Λύκεια μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι κάνουν μάξιμουμ τρεις ώρες την ημέρα μάθημα. Λείπουν σχεδόν τα δύο τρίτα των καθηγητών, επικαλούμενοι άδειες ειδικού σκοπού, ασθένεια και ένταξη σε ευπαθή ομάδα.

Η πολιτεία φρόντισε να ανοίξει με ασφάλεια τα σχολεία μέσα από τα self tests, αλλά δεν υπολόγισε τη συμμετοχή του διδασκαλικού προσωπικού. Καλύτερα το online μάθημα με τα εξάωρα και τα επτάωρα παρά αυτή η κοροϊδία που ζούνε μαθητές και γονείς κάθε ημέρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion