
Η πανδημία που ξέσπασε πέρυσι μπορεί να προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο σοκ στις κοινωνίες και τα κράτη, να βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και να οδήγησε στη χρεοκοπία χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια νοικοκυριά, υπάρχει όμως και ένας τομέας που δεν έδειξε να επηρεάζεται ιδιαιτέρως. Αντιθέτως, γνωρίζει περίοδο ευημερίας, η οποία δεν αποκλείεται να συνεχιστεί.
Πρόκειται για τις στρατιωτικές δαπάνες οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση του έγκυρου σουηδικού ινστιτούτου Sipri, αυξήθηκαν διεθνώς κατά 2,6% σε σύγκριση με το 2019, αγγίζοντας το κολοσσιαίο ποσό των 2 τρισ. δολαρίων (1.981 δισ. για την ακρίβεια). Κι αυτό τη στιγμή που το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,4%, ενώ σε πολλές χώρες το ποσοστό ήταν διψήφιο.
«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η πανδημία δεν είχε σοβαρή επίπτωση στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες», εκτίμησε ο Ντιέγκο Λόπεζ ντα Σίλβα, ερευνητής του ινστιτούτου, για να προσθέσει: «Μένει να διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο οι χώρες θα διατηρήσουν αυτό το επίπεδο δαπανών και κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή, πάντα σύμφωνα με το Sipri, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Φέρνει δε την αναλογία των στρατιωτικών δαπανών σε σύγκριση με το ΑΕΠ στο 2,4% σε παγκόσμιο επίπεδο, έναντι 2,2% το 2019.
ΗΠΑ και Κίνα
Είναι δε γεγονός ότι και οι πέντε κορυφαίες χώρες στη λίστα με τις περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες προχώρησαν πέρυσι στην αύξησή τους. Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μάλιστα, στις οποίες αντιστοιχεί το 39% των συνολικών δαπανών, το ποσοστό της αύξησης έφτασε στο 4,4%, με αποτέλεσμα το ποσό να διαμορφωθεί στα 778 δισ. δολάρια.

Ακολουθεί η Κίνα, με αύξηση της τάξης του 1,9% και μερίδιο 13% – αν και αρκετοί θεωρούν ότι τα πραγματικά δεδομένα είναι αρκετά υψηλότερα και το Πεκίνο δεν δίνει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται πως οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξήθηκαν πέρυσι για 26ο συνεχόμενο έτος, ένα «σερί» που αποτελεί ρεκόρ και αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει το καθεστώς της στη συγκρότηση μιας πανίσχυρης πολεμικής μηχανής που θα μπορεί να στηρίξει τις γεωπολιτικές και οικονομικές φιλοδοξίες του.
Ρωσία και Γερμανία
Στις επόμενες τρεις θέσεις έρχονται η Ινδία (αύξηση 2,1% και μερίδιο 3,7%), η Ρωσία (2,5% και 3,1% αντιστοίχως) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2,9% και 3%). Σε σχέση με τη Ρωσία, πάντως, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι παρά την αύξηση, οι τελικές δαπάνες ήταν κατά 6,6% χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2020.

Σε επίπεδο ηπείρων, παράλληλα, η μεγαλύτερη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες καταγράφηκε πέρυσι στην Αφρική (5,1% σε σύγκριση με το 2019), ενώ ακολουθούν η Ευρώπη (4%), η Αμερική (3,9%) και η Ασία και Ωκεανία (2,5%).
Εντύπωση προκαλεί, αναμφίβολα, και το γεγονός ότι ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες χώρες στη λίστα με τις στρατιωτικές δαπάνες, τη μεγαλύτερη αύξηση (5,2%) κατάγραψε η Γερμανία. Ένδειξη και αυτή ότι, έστω και σιωπηρά, το Βερολίνο αναπτύσσει και αυτή την πλευρά της γερμανικής ισχύος…


Latest News

Πώς μια παλιά φυλακή μεταμορφώνεται σε συγκρότημα διαμερισμάτων
Ένα συγκρότημα φυλακών με ιστορική σημασία μετατράπηκε σε συγκρότημα κατοικιών με την συμβολή της Πολιτείας

«Αγοράστε τοπικά» - Πίσω από την προτροπή της Etsy
Η πλατφόρμα Etsy απέναντι στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ - Τι θα συμβεί εάν αλλάξει και πάλι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες;

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των μεταχειρισμένων Tesla
Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες Tesla θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τη μάρκα και... τον ιδιοκτήτη της

Νέα επένδυση Chobani στη Νέα Υόρκη - 1,2 δισ. δολ. για νέο εργοστάσιο
Η νέα επένδυση της Chobani, έρχεται εναν μήνα μετά την ανακοίνωση επένδυσης στις εγκαταστάσεις της στο Αϊνταχο

JP Morgan: Η μάχη για τον έλεγχο της Fed - Ο Τραμπ δοκιμάζει τα όρια της νομισματικής ανεξαρτησίας
Η έκθεση της JP Morgan για τo πού φθάνουν τα όρια επιρροής του αμερικανού προέδρου - Γιατί είναι σημαντική η ανεξαρτησία της Fed

Κοντά σε προκαταρκτικές συμφωνίες για τους δασμούς με Ινδία και Ιαπωνία οι ΗΠΑ - Πρόοδρος με Κίνα
Αν και οι λεπτομέρειες μπορεί να πάρουν μήνες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με Ινδία και Κίνα

Τραμπ: Με τον Νετανιάχου «Έχουμε την ίδια γραμμή σε όλα τα θέματα»
Η τηλεφωνική επικοινωνία κάλυψε «πολλά θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν κ.λπ.», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση στο Truth Social

Η Raytheon (RTX) προειδοποιεί για πλήγμα 850 εκατ δολ. λόγω δασμών
Η Raytheon (RTX) ανέφερε έσοδα τριμήνου στα 20,3 δισ. δολάρια με κέρδη ανα μετοχή 1,47 δολ.

Bloomberg: Ο Μπέσεντ χαρακτήρισε «μη βιώσιμη» τη δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα - Αναμένει αποκλιμάκωση
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αυτά τα σχόλια σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές

Πώς αντιδρούν οι εταιρείες στους δασμούς Τραμπ
Αυξήσεις τιμών, αλλαγή προμηθευτών, μεταφορά παραγωγής και επενδύσεις είναι τα όπλα των εταιρειών απέναντι στους δασμούς Τραμπ