Η business class ήταν αυτό το ήσυχο και άνετο καταφύγιο για όσους μπορούσαν να πληρώσουν ακριβά εισιτήρια, τουλάχιστον μέχρις ότου η πανδημία να καταστρέψει την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία. Ομως, τώρα που αεροπορικές πτήσεις άρχισαν δειλά-δειλά να επιστρέφουν, αυτό το κάποτε αποκλειστικό καταφύγιο βρίσκεται υπό επιδρομή απο τις μάζες των ταξιδιωτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Γεμάτοι από μετρητά και με ρεκόρ στα αεροπορικά μίλια, έπειτα από ένα χρόνο καθηλωμένοι στο έδαφος, οι ταξιδιώτες κλείνουν τις καλύτερες θέσεις για τα πρώτα ταξίδια τους. Ομως, αυτό που θέλουν δεν είναι το αναβαθμισμένο φαγητό και τα καλλυντικά που συνήθως προσφέρονται στα ακριβά εισιτήρια, αλλά να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα μόλυνσης από κορονοϊό που θα είχαν ταξιδεύοντας στην συνωστισμένη οικονομική θέση.

Η δημοφιλία αυτών των προσοδοφόρων θέσεων -ειδικά ανάμεσα σε επιβάτες που συνήθως θα στριμώχνονταν στην οικονομική θέση- αποτελεί ένα απρόσμενο δώρο για τις αεροπορικές εταιρείες που βρίσκονται αντιμέτωπες με ζημίες της τάξης των 174 δισ δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους. Καθώς οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι ταξιδιώτες αναδύονται ως η νέα αγορά προς εκμετάλλευση για τις αεροπορικές εταιρείες στην προσπάθειά τους να τονώσουν τον τζίρο τους.

Σταθερή προσφορά premium θέσεων

Οι εταιρείες μάλιστα έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν μόνιμοι “κάτοικοι” των business class θέσεων. Αερομεταφορείς όπως η Lufthansa και η Virgin Atlantic Airways αναρωτιούνται κατά πόσον τα επιχειρηματικά ταξίδια θα επιστρέψουν στα προ-κρίσης επίπδα. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον, θα υπάρχει μια σταθερή προσφορά premium θέσεων προς το γενικό επιβατικό κοινό που έχουν μετρητά, αεροπορικά μίλια ή έναν συνδυασμό των δύο.

Οι τιμές των εισιτηρίων βρίσκονται ήδη πολύ κάτω απο τα υψηλά τους επίπεδα καθώς οι αερομεταφορείς προσπαθούν να τονώσουν την ανάκαμψη της αγοράς. Τα εισιτήρια business class των Delta Airlines, Βritish Airways, American Airlines στα τέλη Μαίου θα κοστίζουν κάτι περισσότερο απο 3.000 δολάρια. Αυτές οι θέσεις, ειδικά για κρατήσεις τελευταίας στιγμής, θα κόστιζαν μέχρι 9.000 δολάρια πριν την πανδημία, σύμφωνα με τον Μπράϊαν Κέλι, ιδρυτή της The Points Guy. Ταξιδεύοντας απο το Μαϊάμι στη Νέα Υόρκη τον προηγούμενο μήνα, ο Κέλι είδε πως η πρώτη θέση ήταν πλήρης σε κάθε πτήση απο τα αεροδρόμια της Ν. Υόρκης τουλάχιστον τρείς εβδομάδες νωρίτερα. “Κάνω αυτή τη διαδρομή χρόνια και αυτό δεν το έχω ξαναδεί,” τόνισε. “Οι άνθρωποι κολυμπάνει στους πόντους,” υπογράμμισε ο Κέλι ο οποίος προβλέπει ότι η ζήτηση της αεροπορικά ταξίδια θα εκτιναχθεί στα ύψη.

Σύμφωνα με την Qantas Airways, οι επιβάτες κατακτούν μεγαλύτερο μερίδιο στις καμπίνες business class καθώς εξαργυρώνουν πόντους, επισημαίνοντας ότι οι πτήσεις με εισιτήρια εξαργύρωσης πόντων υπερδιπλασιάστηκαν σε επίπεδα ρεκόρ όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού τον περασμένο Νοέμβριο. Εκπρόσωπος της Delta δήλωσε ότι η όρεξη των πελατών για premium εμπειρία αυξήθηκε μαζί με τη ζήτηση για ταξίδια.

Η τάση αυτή αντισταθμίζει μερικώς την καχεκτική ανάκαμψη των παραδοσιακών πελατών business class θέσεων. Οι εταιρείες, σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, περιορίζουν τα αεροπορικά ταξίδια, είτε ως προφύλαξη ή για να εξοικονομήσουν χρήματα. Τα στελέχη που συνήθως ταξίδευαν στις ακριβές θέσεις τώρα κάνουν business μέσω τηλεδιασκέψεων, όπως “προστάζουν” οι καιροί με την εξ αποστάσεως εργασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή