Η φετινή τουριστική περίοδος ξεκινά επισήμως στις 17 Μαΐου μαζί με την επανέναρξη των διεθνών πτήσεων και εν γένει των συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των κρατών, που έχουν προγραμματίσει οι κυβερνήσεις. Η αβεβαιότητα όμως για το τι ταξίδια θα κάνουν εν τέλει οι διψασμένοι για φυγή από την καθημερινότητα Ευρωπαίοι, δεν έχει διαλυθεί. Και τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά.

Πού θα επιτραπεί εν τέλει να ταξιδέψει κανείς; Και με ποιες προϋποθέσεις; Πλήρως εμβολιασμένος ή αρκεί και μία δόση; Και από ποια χώρα προέλευσης; «Θα έχει προλάβει να πρασινίσει η χώρα μου μέχρι να πάρω τη θερινή άδειά μου;», σκέφτονται πολλοί. Διότι ο κίνδυνος μιας καραντίνας εν καιρώ διακοπών καραδοκεί ως εφιάλτης.

Έχοντας τέτοιου είδους ερωτήματα να τους ταλανίζουν, πολλοί αναβάλλουν τις θερινές τους εξορμήσεις και μεταθέτουν χρονικά τις καλοκαιρινές τους διακοπές για το φθινόπωρο. Τη διαπίστωση αυτή κάνουν οι τουριστικοί πράκτορες που καταγράφουν μια εκτίναξη των κρατήσεων για το φθινόπωρο από πελάτες που συνήθως ενδιαφέρονται να κάνουν τις διακοπές τους στην καρδιά του καλοκαιριού. Από νέους που δεν έχουν ακόμη κάνει οικογένεια, από νεαρά ζευγάρια με πολύ μικρά παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο ή από γονείς εφήβων που εμπιστεύονται να αφήσουν τα παιδιά τους μόνα κάποιες ημέρες στο σπίτι.

Η Ρόδος των ονείρων τους

Οι κρατήσεις για το φθινόπωρο είναι αυξημένες κατά 50% στην Thomas Cook, ενώ η εταιρεία διοργάνωσης υπερπολυτελών ταξιδιών Kuoni διαπιστώνει ότι οι πελάτες της συνωστίζονται για να κλείσουν διακοπές το μήνα Οκτώβριο!

Σε ποιους προορισμούς, όμως, μπορεί να έχει κανείς έναν υψηλό βαθμό ασφάλειας ότι η ομπρέλα της θάλασσας, που θα νοικιάσει, θα τον προστατεύει από τον ήλιο και όχι από τη βροχή; Στην Ελλάδα και στην Καραϊβική, σημειώνει το BBC επικαλούμενο την Thomas Cook. «Η Ελλάδα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τις φθινοπωρινές διακοπές, με τη Ρόδο να είναι το νησί με τη μεγαλύτερη ζήτηση και να ακολουθούν η Σαντορίνη και η Μύκονος», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ που δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ο βρετανικός όμιλος ΜΜΕ.

Και δίνεται πάραυτα η εξήγηση για τις προτιμήσεις που εξυπακούεται ότι αφορούν κατά κύριο λόγο Βρετανούς πελάτες της Thomas Cook: «Πολλοί πελάτες μας αποφάσισαν να κάνουν διακοπές εφέτος εντός βρετανικής επικράτειας τον Ιούλιο και το Αύγουστο. Όσοι όμως ονειρεύονται μια βδομάδα στον ήλιο της Μεσογείου προγραμματίζουν για αργότερα την αναχώρησή τους. Διότι το Ντέβον είναι υπέροχο, αλλά το Ντέβον του Οκτωβρίου δεν έχει καμία σχέση με το Ντέβον του Ιουλίου».

Κανάρια και Καραϊβική

Είναι προφανές ότι η μοναδική διαφορά του μήνα Οκτωβρίου από τον Ιούλιο στα ελληνικά νησιά έχει να κάνει μόνο με την ώρα που δύει ο ήλιος. Ειδικά αν ξεμείνει κανείς μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη και αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θερινή ώρα, η αίσθηση ότι φθινοπωριάζει και σκοτεινιάζει νωρίς είναι ικανή ακόμα και να σκοτώσει την ανεμελιά των διακοπών – εφόσον συνδυάζεται μάλιστα με τη θέα μαθητών εν ώρα διαλείμματος σε προαύλια σχολείων…

Δεύτερα σε δημοφιλία μετά τα ελληνικά νησιά έρχονται τα Κανάρια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC. Και έπεται η πιο εξωτική Καραϊβική. Η Kuoni δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες από τις κρατήσεις της, αλλά σημειώνει ότι η πλειονότητα των πελατών της ενδιαφέρεται για διακοπές τον Οκτώβριο.

«Πολλοί πελάτες μας έχουν ξεγράψει κάθε ελπίδα για να κάνουν εφέτος διακοπές τους θερινούς μήνες και ψάχνουν να βρουν ηλιόλουστους προορισμούς για τον Οκτώβριο», σημειώνει στέλεχος της εταιρείας.

Η μεγάλη προτίμηση των Βρετανών για διακοπές τον Οκτώβριο καταγράφεται και από τις έρευνες των ενδιαφερομένων στις τουριστικές ιστοσελίδες. Η BritishAirways Holidays καταγράφει την σαφή αυτή τάση, ενώ σημειώνει ότι κάποιοι έχουν διαγράψει πλήρως την προοπτική θερινών διακοπών εφέτος και ψάχνουν προορισμούς για το… Δεκέμβριο – με πρώτη προτίμηση τη Νέα Υόρκη.

Η Travelzoo, αντίθετα, προβλέπει ότι εφέτος ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα αποδειχθούν «σπουδαίοι μήνες για να ταξιδέψει κανείς». Σε έρευνα μεταξύ 2.000 μελών της που διενήργησε η εταιρεία την περασμένη βδομάδα διαπίστωσε ότι η πλειονότητα προγραμματίζει διακοπές τους μήνες αυτούς.

Ζητούν σταθερές αποφάσεις

Βεβαίως οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι όσο κορυφώνεται η ζήτηση για διακοπές το φθινόπωρο τόσο αυξάνονται οι τιμές των «πακέτων» που προσφέρονται για την περίοδο αυτή. Και προσθέτουν ότι πρέπει οι κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να δώσουν το πράσινο φως για τα ταξίδια που θα επιτρέψουν. Να διευκρινίσουν δίχως αμφιταλαντεύσεις και αστερίσκους τις χώρες προέλευσης από τις οποίες θα δεχθούν εφέτος τουριστικούς επισκέπτες.

«Υπάρχει μια νευρικότητα και μια ανησυχία σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν εφέτος στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν αυτή η αβεβαιότητα. Πρέπει οι κυβερνήσεις να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Να μας δώσουν το πράσινο φως για να οριστικοποιήσουμε τα προγράμματά μας. Κάτι τέτοιο θα έδινε αυτοπεποίθηση σε μας και εμπιστοσύνη στους πελάτες μας», δήλωσε στο BBCη βρετανική Ένωση Ανεξάρτητων Γραφείων Ταξιδίων (Associationof Independent Tour Operators).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός