Δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ο τομέας της Ενέργειας και η Κλιματικής Κρίση στην Ελλάδα» διoργανώνει η διαΝΕΟσις τη Μεγάλη Τετάρτη 28/4 στις 18:30 (zoom link), με αφορμή τη δημοσίευση μιας εκτενούς έρευνας για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Ελλάδα εκλύει κάθε χρόνο σχεδόν 100 μεγατόνους CO2 στην ατμόσφαιρα. Όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., μέχρι το 2050 θα πρέπει να έχει πάει στο «0». Είναι ένας δύσκολος, περίπλοκος στόχος. Πάνω από το 1/3 των εκλύσεων αυτών σχετίζεται με την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγάλες και σημαντικές αλλαγές σε αυτό τον τομέα θα είναι απαραίτητες.

Τι θα σημαίνουν αυτές οι αλλαγές για τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε & καταναλώνουμε ενέργεια; Πώς θα πρέπει να μοιάζει ένα “Greek Green Deal”; Πώς θα υλοποιηθεί πρακτικά αυτή η μεγάλη μεταβολή χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή; Πώς θα μπορούσε μια στροφή σε “πράσινες” πηγές ενέργειας να προσελκύσει επενδύσεις και να πυροδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;

Κατά την έναρξη της συζήτησης, σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση θα πραγματοποιήσει ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου, ενώ την έναρξη της εκδήλωσης θα χαιρετίσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Στη συζήτηση, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλου, θα τοποθετηθούν οι:

Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.

Γιώργος Μανιάτης, Υπεύθυνος Έρευνας Κλαδικών Μελετών, ΙΟΒΕ – μέλος της ερευνητικής ομάδας της μελέτης για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα.

Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.

Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Πολιτικής, WWF Ελλάς.

Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος World Academy of Art and Science ; εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE); Συμπρόεδρος του UN SDSN Europe; Διευθύντρια του EIT Climate KIC Hub Ελλάδος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Γκέιτς: Αφού χρηματοδοτώ την προστασία του κλίματος… μπορώ να το μολύνω με τον τζετ μου
Green |

Ο προκλητικός βίος του κ. Γκέιτς: Πετάει με ρυπογόνα τζετ, ενώ μάχεται υπέρ του κλίματος

Τι είπε ο πολύς κύριος Γκέιτς όταν ρωτήθηκε αν είναι υποκριτικό από τη μια να δηλώνει υποστηρικτής του κλίματος και από την άλλη να πετάει με το ιδιωτικό τους τζετ που επιβαρύνει το περιβάλλον