Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις κατά του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν, αποδεικνύοντας ότι το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι βαθύ.

Σε νέα «επίθεσή» του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τίποτα δεν συνέβη, δεν υπήρξε καμία ανθρώπινη τραγωδία την 24η Απριλίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Μιλώντας αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος αφιέρωσε περίπου 35 λεπτά για να αναφερθεί στην διαφωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για πλήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Εξέφρασε μάλιστα το… παράπονό του προς τον ομόλογό του: «Εμείς είχαμε διαφορετική σχέση με εσένα Μπάιντεν, είχαμε μια άλλη επαφή, με είχες επισκεφτεί στο σπίτι μου».

Βλέπει πιέσεις πίσω από την απόφαση Μπάιντεν

«Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και αναληθείς εκφράσεις. Αυτές οι δηλώσεις μας θλίβουν έτι περαιτέρω. Πιστεύουμε ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατόπιν πιέσεων. Το γεγονός αυτό δεν εξαλείφει τις καταστροφικές συνέπειες για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στον απόηχο της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μάλιστα, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν θίγοντας το ζήτημα των Ινδιάνων και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κοιταχτείτε στον καθρέπτη, υπάρχει η ιστορία των Ινδιάνων».

Παράλληλα, υποστήριξε πως οι Αρμένιοι ήταν αυτοί που έσφαζαν τους Τούρκους κάνοντας λόγο για 150.000 νεκρούς Αρμένιους κι όχι 1, 5 εκατομμύριο.

Υπενθύμισε πάντως το ραντεβού των δύο ηγετών για τον ερχόμενο Ιούνιο αναφέροντας πως τότε πιστεύει πως θα γίνει μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Καταδίκη από την τουρκική Βουλή

Σήμερα, η τουρκική Βουλή καταδίκασε την απόφαση του Μπάιντεν σχετικά «με τα γεγονότα του 1915», χωρίς φυσικά να κάνει λόγο για γενοκτονία ή σφαγή των Αρμενίων.

«Ως Τουρκική Εθνοσυνέλευση, καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 24 Απριλίου 2021 σχετικά με τα γεγονότα του 1915. Μια δήλωση που είναι βασισμένη στα επιχειρήματα των αρμενικών λόμπι, τα οποία είναι αβάσιμα και δεν έχουν καμία ουσία πέρα από το να παραποιήσουν τα ιστορικά γεγονότα», ανέφερε η ανακοίνωση της τουρκικής Βουλής.

Υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει την εξουσία να κρίνει ιστορικά γεγονότα, η τουρκική Βουλή προτρέπει τον Μπάιντεν να κάνει ένα βήμα πίσω και να επιτρέψει την περιφερειακή ειρήνη.

«Αυτή η δήλωση είναι άκυρη για εμάς», καταλήγει. Οι Τούρκοι βουλευτές κάλεσαν τον Μπάιντεν να «επανεξετάσει» την απόφασή του, η οποία «αναπόφευκτα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις»

«Κραυγές» Τσελίκ

Εξίσου επιθετικός ήταν και ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του ΑΚΡ, ο οποίος ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «παραδόθηκε» στην αρμένικη διασπορά.

«Ο Μπάιντεν είναι όμηρος φανατικών ομάδων αρμενικών συμφερόντων της διασποράς. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδόθηκε σε μια φανατική ομάδα. Για να μπορούμε να μιλάμε για το έγκλημα της γενοκτονίας κάπου, πρέπει να υπάρχει απόφαση από διεθνές δικαστήριο. Η δήλωση Μπάιντεν είναι λανθασμένη σε ιστορικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο».

O Tσελίκ καταδίκασε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το οποίο ήταν το μόνο τουρκικό κόμμα που έκανε λόγο για γενοκτονία, απειλώντας μάλιστα με «σφαγή ανάλογη με αυτή του ΡΚΚ».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inbox
Εστίαση: «Ράλι» για το άνοιγμα – Ανυπόμονοι οι πολίτες, αιφνιδιασμένοι οι καταστηματάρχες
Inbox |

Εστίαση: «Ράλι» για το άνοιγμα – Ανυπόμονοι οι πολίτες, αιφνιδιασμένοι οι καταστηματάρχες

Οσο και εάν το θέλανε, το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου ξάφνιασε τους περισσότερους επιχειρηματίες και αρκετοί είναι αυτοί που θα αναβάλουν το άνοιγμα για λίγες μέρες αργότερα.

Εμβολιασμός : Επιταχύνεται η διαδικασία – Μπαίνουν στη σειρά οι νεότεροι με στόχο την ταχύτερη επίτευξη ανοσίας
Inbox |

Επιταχύνεται η διαδικασία εμβολιασμού - Πότε μπαίνουν στη σειρά οι νεότεροι

Την Τετάρτη, 21 Απριλίου, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 55 – 59. Το Σάββατο 24 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54