Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην αποθήκευση ενέργειας ανέδειξε το workshop που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Επενδύσεις, οι οποίες, είναι αναγκαίες αφενός για την επίτευξη του στόχου της διείσδυσης των ΑΠΕ αλλά και της ασφάλειας εφοδιασμού λόγω της εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής των αιολικών και φωτοβολταϊκών από τις καιρικές συνθήκες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης του ΙΕΝΕ ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθανάσιος Δαγούμας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τον Οκτώβριο του 2019 η εταιρία έχει δεχτεί 98 αιτήσεις για έργα αποθήκευσης, όπως υβριδικά, μπαταρίες και αντλησιοταμίευση. Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία ήταν το πρώτο που αδειοδοτήθηκε το 2011 στηριζόμενο σε πλαίσιο του 2000 για τις θερμικές μονάδες.

Τα αιτούμενα έργα αντιστοιχούν σε ισχύ 8,8 GW μαζί με εκείνο της Αμφιλοχίας, και σε 8,2 MW πλην αυτού. Για το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών η Αρχή έχει ανάψει το «πράσινο» φως εκτός 34 έργων ισχύος 4,5 GW που βρίσκονται υπό αξιολόγηση.

Ο κ. Δαγούμας σημείωσε πως εντός του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου η ομάδα εργασίας που έχει συστήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις που θα αποτελέσουν τον κορμό για τη σύνταξη νομοθετικού πλαίσιο που θα διέπει τους όρους λειτουργίας και τιμολόγησης των συγκεκριμένων έργων.

Η αποθήκευση με υδρογόνο

Στο workshop μίλησε και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ και πρώτος πρόεδρος της ΡΑΕ Παντελής Κάπρος.

Ο κ. Κάπρος σημείωσε πως οι πρώτες μορφές αποθήκευσης που θα τρέξουν στην αγορά θα είναι οι μπαταρίες και η αντλησιοταμίευση. Έδειξε όμως και τις μελλοντικές εξελίξεις με μορφές αποθήκευσης που θα στηρίζονται στο υδρογόνο και τα συνθετικά καύσιμα (e-fuels).

Κατά τον ίδιο οι μπαταρίες και η αντλησιοταμίευση θα είναι οι επικρατέστερες τεχνολογίες στην αποθήκευση έως ότου μειωθεί το κόστος της αποθήκευσης ενέργειας. Ο ίδιος με βάση και τις εκτιμήσεις του ΕΣΕΚ πρόβλεψε πως μέχρι το 2030 η διαθέσιμη ισχύς αποθήκευσης ενέργειας θα είναι στα 3 GW, το 2040 στα 7 GW και το 2050 στα 12 GW.

Ο καθηγητής τόνισε επίσης πως στόχος είναι η αξιοποίηση της αποθήκευσης ενέργειας σε συνδυασμό και με τις ΑΠΕ για τη σύναψη διμερών συμβολαίων (PPAs) μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας.

Στις προτάσεις του επίσης περιλαμβάνονται τα φορολογικά κίνητρα και η διευκόλυνση της χρηματοδότησης έργων με χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και η δυνατότητα των Διαχειριστών να αναπτύσσουν με ιδιώτες επενδυτές έργα αποθήκευσης. Σχετικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία ΑΔΜΗΕ και Sunlight.

Η αντλησιοταμίευση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Στην ίδια εκδήλωση η διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιούλα Τσικνάκου περιέγραψε το πρότυπο έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Σύμφωνα με την ίδια η εταιρία έχει λάβει την επενδυτική απόφαση για το έργο, με τις εργασίες του να εκκινούν τον Οκτώβριο.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει επίσης στα πλάνα της ένα ακόμη έργο αποθήκευσης ενέργειας που αξιοποιεί τις ΑΠΕ, τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι, Ρεθύμνου.

Πρόκειται για επένδυση 280 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο. Θα περιλαμβάνει αιολικά πάρκα 89 MW και σε συνδυασμό με το σύστημα αντλησιοταμίευσης στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου θα έχει εγγυημένη ισχύ 50 MW.

Η εξωστρέφεια της Mytilineos

Στο workshop του ΙΕΝΕ συμμετείχε και η Mytilineos. Με τον γενικό διευθυντή του Τομέα RSD (Ανάπτυξη ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας) Νίκο Παπαπέτρου να απαριθμεί ορισμένα εκ των σημαντικών έργων που έχει αναλάβει η εισηγμένη εκτός συνόρων.

Ο τομέας RSD τρέχει από το 2017 ως EPC και σε συνεργασία με την Gresham House έργα αποθήκευσης και υβριδικούς σταθμούς στη Μεγάλη Βρετανία. Η Gresham House ελέγχει το 40% της συγκεκριμένης αγοράς αποθήκευσης ενέργειας.

Η ελληνική εταιρία έχει κατασκευάσει υβριδικό σταθμό 2,5 MW στην Ιταλία για λογαριασμό της Eni και έχει αναλάβει υβριδικά έργα αποθήκευσης στη Νιγηρία, Τυνησία και το Πουέρτο Ρίκο, ισχύος πάνω από 30 MW. Το χαρτοφυλάκιο της μονάδας RSD της Mytilineos συμπληρώνεται και με έργα συνολικής ισχύος 500 MW.

Στην Ελλάδα διαθέτει pipeline 21 έργων, ισχύος 1,5 GW, με προστιθέμενη αξία για την Protergia.

Ο τομέας RSD της Mytilineos βρίσκεται στη φάση διερεύνησης νέων επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας στην Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης