Ακούγεται απίστευτο. Κι όμως, οι δύο μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ισπανίας, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα, βρήκαν λόγο να αφήσουν κατά μέρος τις ιστορικές διαφορές τους και να ενωθούν για ένα κοινό σκοπό: το χρέος.

Οι δύο ομάδες χωρίζονται ιστορικά για πολλούς λόγους, ο ισπανικός εμφύλιος, η δικτατορία, η εθνικιστική ταυτότητα εκτός γηπέδου, και ο σκληρός ανταγωνισμός εντός γηπέδου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά τη φυγή του Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2000, οι οπαδοί της Barca πέταξαν το κεφάλι ενός γουρουνιού στον αγωνιστικό χώρο την ώρα που ο Πορτογάλος μέσος ήταν έτοιμος να εκτελέσει κόρνερ. Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Χουάν Λαπόρτα, προβοκατόρικα έβαλε το πρόσωπό του σε μια υπαίθρια πινακίδα έξω από το στάδιο Μπερναμπέου της Ρεάλ Μαδρίτης που έγραφε: «Ελπίζω να σας ξαναδώ» στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η ESL πέθανε, η ιδέα ζεί 

Οι δύο ομάδες, ωστόσο, σήμερα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να υπερασπιστούν την ύπαρξη του σχεδίου για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Super League, η οποία κατέρρευσε μόλις 48 ώρες μετά την ίδρυσή της υπό το βάρος των αντιδράσεων από πολιτικούς και φιλάθλους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Η συμμαχία των δύο παραδοσιακών εχθρών επισημαίνει το γεγονός ότι παρ΄ότι η Super League τέλειωσε πριν καν αρχίσει, η δυσχερής οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται το ποδόσφαιρο διασφαλίζει ότι η ιδέα αυτή θα συνεχίζει να ζεί.

Τα δύο κλαμπ υποστηρίζουν ότι η νέα λίγκα είναι ζωτικής σημασίας έπειτα από μια δεκαετία στην οποία κυριάρχησαν στη διοργάνωση του UEFA Champions League –κερδίζοντας συνολικά έξι τίτλους- προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει αρκετή ροή χρημάτων. Αντίθετα με τους εταίρους τους στη Super League, η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα δεν υποστηρίζονται από μεγιστάνες, εταιρείες ιδιωτικού κεφαλαίου η πλούσιους Αραβες. Ιδιοκτήτες τους είναι οι οπαδοί.

«Η πίεση στις ομάδες να αναλάβουν περισσότερο έλεγχο των οικονομικών τους αυξάνεται εδώ και χρόνια,» δηλώνει ο Μαρία Ρούα Αγκέτε, της Omdia. «Ενώ η Super League είναι νεκρή, η UEFA κλονίστηκε συνθέμελα, είναι πιθανό πως οι αλλαγές στο σύστημα αποζημίωσης θα γίνουν ώστε να μειώσουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα για τα έσοδα,» τόνισε. Από τις δύο, η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει την πιο επείγουσα ανάγκη, κάτι που ο Λαπόρτα υποσχέθηκε προκειμένου να κερδίσει την κούρσα και να εκλεγεί πρόεδρος της καταλανικής ομάδας. Η Μπαρτσελόνα σημείωσε τον υψηλότερο κύκλο εργασιών στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου τα προηγούμενα δύο χρόνια, όμως ταυτόχρονα και τον υψηλότερο δανεισμό. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, το καθαρό χρέος της ήταν 488 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η ομάδα αναγκάστηκε να ζητήσει αναβολή στην πληρωμή χρέους σε όμιλο επενδυτών νωρίτερα στη διάρκεια του έτους. Η ομάδα ζητά από το άθλημα να εξετάσει άλλους τρόπους για τη δημιουργία νέας διοργάνωσης.

Στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ, υπερηφανεύεται για το ότι κατάφερε να διορθώσει τα οικονομικά του συλλόγου. Όμως τα χρέη διογκώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας με την ομάδα να παίζει σε άδεια γήπεδα. Στο διάστημα Απριλίου-Μαίου πέρυσι, όταν άρχισαν τα lockdowns, η ομάδα άντλησε 205 εκατ ευρώ σε τραπεζικά δάνεια, ανεβάζοντας το καθαρό χρέος της στα 241 εκατ ευρώ, 10 φορές πάνω σε ένα χρόνο.

Εκατομμυριούχος που έκανε περιουσία με τις κατασκευές, ο Πέρεθ ήταν ο αρχιτέκτονας του σχεδίου της Super League και παραμένει το κεντρικό πρόσωπο. Ο οικονομικός του σύμβουλος είναι η Key Capial Partners με έδρα τη Μαδρίτη, υπεύθυνη για το σχεδιασμό της λίγκας. Ο Ανας Λαγκράρι, εταίρος στην Key που προοριζόταν για τη θέση του γενικού γραμματέα, είναι παιδικός φίλος του Πέρεθ. Ο Πέρεθ υποστηρίζεί ότι η νέα διοργάνωση είναι απαραίτητη για να σωθεί το ποδόσφαιρο, όμως εντάσσεται και στο πλαίσο της παράδοσης που έχει η ομάδα ως πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής διοργάνωσης από τη δεκαετία του 1950. Η Ρεαλ έχει κατακτήσει το Champions League ή τον προκάτοχό του, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών, 13 φορές, περισσότερο από κάθε άλλον.

«Αυτό που κάναμε ήταν να δώσουμε στους εαυτούς μας μερικές εβδομάδες να σκεφτεί δεδομένης της εχθρότητας με την οποία μερικοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν τα προνόμιά τους, χειραγώγησαν το σχέδιο,» δήλωσε ο Πέρεθ σε ισπανική εφημερίδα την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Super League κατέρρευσε μετά την απόσυρση των έξι αγγλικών ομάδων, όμως η εταιρεία εξακολουθεί να υπάρχει. Οι ομάδες ανησυχούν μήπως βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα έως 300 εκατ ευρώ λόγω της παραίτησης τους, αλλά και με νομικές διαδικασίες, αν και κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο να συμβεί. Το όνειρο της διατήρησης της λίγκας ζωντανής βασίζεται κυρίως σε μια δικαστική απόφαση της 12 Απριλίου, η οποία έδινε εντολή στην UEFA να μην προχωρήσει σε κυρώσεις κατά των ομάδων που συμμετείχαν στο σχέδιο. Οι οργανωτές θεωρούν πως η απόφαση αυτή τους προσφέρει τη διαβεβαίωση ότι μπορούν να συνεχίσουν συζητήσεις επί των σχεδίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι