O κορωνοϊός δεν αποτελεί πλέον τον υπ΄ αριθμόν ένα πονοκέφαλο για τους επενδυτές λόγω της επιτάχυνσης των προγραμμάτων εμβολιασμού. Αντίθετα, οι νέοι λόγοι ανησυχίας για τους επενδυτές είναι οι λέξεις «φούσκες» και «ομόλογα», όπως αναφέρεται στο μηνιαίο δελτίο ανάλυσης της BofA.

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν έξαρση όσων ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του χρέους (ένα ποσοστό-ρεκόρ 17% υποστηρίζει πως είναι ο βασικός λόγος ανησυχίας) καθώς οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν προγράμματα μαμούθ χρηματοδότησης και ανοικοδόμησης. Το χρέος της Ιταλίας προβλέπεται να υπερβεί το ρεκόρ του 1920 φέτος, ενώ το 40% των κρατών καταγράφουν ρεκόρ στην αναλογία χρέους/ΑΕΠ (το υψηλότερο ποσοστό από το 1993). Η Γαλλία ανακοίνωσε εντυπωσιακό άλμα του χρέους της πέρυσι, μάλιστα το ποσοστό ανόδου ήταν μεγαλύτερο από τις χώρες της περιφέρειας.

Οι επενδυτές έχουν αφήσει κατά μέρος τις προηγούμενες ανησυχίες τους, δηλαδή, την επιβράδυνση της Κίνας, τη ρευστότητα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το μήνυμα της ΕΚΤ

Η δήλωση της Λαγκάρντ είναι σαφής: «διατήρηση των ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης». Ωστόσο, τόσο οι αναλυτές επιτοκίων και η πιστωτική αγορά εμφανίζονται σε σύγχυση ως προς τον τελικό στόχο. Το 35% πιστεύει ότι η ΕΚΤ απλά προσπαθεί να επιβραδύνει, όχι να εμποδίσει, την ανοδική τάση των αποδόσεων. Μόλις το 2% πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να επαναφέρει τις αποδόσεις στα επίπεδα του Δεκεμβρίου και το 23% παραδέχεται ότι απλά δεν γνωρίζουν τι θέλει να πετύχει η ΕΚΤ. Λόγω της έλλειψης σαφήνειας, πιστεύουμε ότι η συνεδρίαση του Ιουνίου θα φέρει ρίσκα για αύξηση επιτοκίων. Κι όμως, οι πιστωτικές αγορές παραμένουν ήρεμες: μόλις το 8% βλέπουν το ξέσπασμα να έρχεται τον Ιούνιο.

Το τέλος των ημερών

Ποσοστό λίγο πάνω από το 60% των επενδυτών υποστηρίζει ότι το πιστωτικό ράλι τελειώνει όταν οι κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν το τέλος των υποστηρικτικών πολιτικών τους. Το 15% βλέπει το τέλος του ράλι όταν οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων επιστρέφουν σε θετικό έδαφος και μόλις λίγο κάτω από το 10% πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί όταν η Ευρώπη φτάσει το ποσοστό εμβολιασμού στο 50%.

Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει;

Τα δάνεια με εγγύηση δημοσίου ήταν πανάκεια για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στη διάρκεια της κρίσης και εξακολουθούν να αποτελούν συντριβάνι ρευστότητας. Τα κρατικά δάνεια στην Ιταλία ανέρχονται σε 160 δις ευρώ (8,4% του ΑΕΠ). Η αξία της ιταλικής πιστωτικής αγοράς σε εκκρεμότητα ανέρχεται σε 195 δις ευρώ. Ο κρατικός δανεισμός έγινε τόσο ουσιώδης στην Ευρώπη που είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα σταματήσει εύκολα αυτή η πολιτική. Οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι βλέποντας χαμηλούς ρυθμούς πτωχεύσεων το 2021, όμως όταν η συζήτηση αφορά κατηγορίες ενεργητικού με χαρακτηριστικά φούσκας, μόλις το 3% των επενδυτών θεωρεί ότι τα spreads σήμερα είναι προβληματικά.

Υβρις

Οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την αγορά, με τις μετοχές χρηματοπιστωτικών εταιρειών να δέχονται πιέσεις. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές έχουν πάρει θέσεις long σε μετοχές βιομηχανιών, αυτοκινήτων, υβριδικών. Ποιες είναι οι αντίθετες θέσεις long για τους επόμενους μήνες; Οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν sub fins, μετοχές κοινής ωφέλειας και διάρκειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή