Σχεδόν μια εβδομάδα έχει περάσει από την ημέρα που οι μεγαλύτεροι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώθηκαν εικονικά για να εστιάσουν στην παγκόσμια κλιματική κρίση.

 Κι απ΄ ό,τι φαίνεται οι μεγάλες τράπεζες σπεύδουν να επιβιβαστούν στο τρένο αυτής της προσπάθειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι JPMorgan Chase & Co και Bank of America Corp, δύο από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοδότησης της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, ενίσχυσαν τις δεσμεύσεις του για βιώσιμα και σχέδια καθαρής ενέργειας, ενώ ακολούθησαν οι Citigroup και Morgan Stanley.

 Εν τω μεταξύ, ρεκόρ μετρητών συνεχίζει να εισρέει σε funds που σχεδιάστηκαν για επενδυτές με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Το παγκόσμιο ενεργητικό υπό διαχείριση των αμοιβαίων κεφαλαίων και ETFs που έχουν την κλιματική αλλαγή ως βασικό θέμα, τριπλασιάστηκαν πέρυσι στα 177 δις δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Inc. Συνολικά, 76 νέα funds εμφανίστηκαν στην αγορά το 2020, ανεβάζοντας το σύνολο της αγοράς αυτής στα 400. Η Ευρώπη παραμένει πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους, με 282 (στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2020) έναντι μόλις 42 στις ΗΠΑ.

Σε πέντε κατηγορίες η αγορά 

Με τόσες πολλές επιλογές, τι πρέπει να κάνει ο μέσος επενδυτής; Η Morningstar δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση 31 σελίδων στην προσπάθειά της να δώσει απάντηση σ’  αυτό το ερώτημα. Η εταιρεία ερευνών σπάει την αγορά σε πέντε κατηγορίες: χαμηλό άνθρακα, κλιματικά συνειδητοποιημένη, κλιματικών λύσεων, πράσινων ομολόγων και καθαρής ενέργειας/τεχνολογίας.

 Στην πρώτη κατηγορία, τα funds επενδύουν σε εταιρείες με βάσει το σχετικά ήπιο αποτύπωμα άνθρακα που έχουν (DNB Global Lavkarbon, Amundi IS Equity Europe Low Carbon και TIAA–CREF Social Choice Low Carbon Equity είναι μερικά funds που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία).

 Στη δεύτερη κατηγορία, τα funds «βλέπουν» εταιρείες που είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, όπως: (Aviva Investors Climate Transition Euro Equity, DNCA Invest Beyond Climate και Lyxor S&P Europe Paris–Aligned Climate ETF).

 Στην τρίτη κατηγορία, τα funds εστιάζουν αποκλειστικά σε εταιρείες που συμβάλουν στην μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, όπως: (Candriam SRI Equity Climate Action και Wellington Climate Strategy).

 Τα funds πράσινων ομολόγων επενδύουν σε εργαλεία χρέους που βοηθούν στη χρηματοδότηση σχεδίων καθαρής ενέργειας (LO Funds Global Climate Bond και DPAM L Bonds Climate Trends Sustainable).

Τέλος, τα funds καθαρής ενέργειας/τεχνολογίας συγκεντρώνουν τα ενεργητικά τους σε εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας (First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy Index και RobecoSAM Smart Energy).

 Αλλα funds που μπορούν να συσχετισθούν με το περιβάλλον είναι Hartford Climate Opportunities, Pimco Climate Bond, New Alternatives στις ΗΠΑ και Impact Environmental Leaders στην Ευρώπη.

Οι μετοχές τύπου Α του New Alternative Fund αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 20,3% την προηγούμενη πενταετία, ενώ οι μετοχές Α του Hartford Climate Opportunities Fund αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 16,9% την ίδια περίοδο, έναντι ετήσιου ρυθμού αύξησης 17,1% του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green