Δεδομένη είναι μετά τις ζημιές που εμφάνισε στη χρήση του 2020, η ενεργοποίηση από την Attica Bank του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία (άρθρο 27Α του Ν.4172/2013 -DTC), η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην είσοδο του Δημοσίου με μεγάλο ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο και στην απομείωση της περιουσίας των υφιστάμενων μετόχων της.

Το πρωί της Πέμπτης προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά η αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου της, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης, με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ζήτησε ενημέρωση για την κατάσταση της τράπεζας μετά τη δημοσιοποίηση των περυσινών αρνητικών αποτελεσμάτων της.

Η διοίκηση της Attica Bank έδωσε εξηγήσεις, επιτρέποντας την επιστροφή της μετοχής στο ταμπλό λίγο πριν τις 4 το απόγευμα, ωστόσο το limit down (-29,9%) δεν αποφεύχθηκε. Η ανησυχία προκλήθηκε από την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της περυσινής χρήσης που δημοσιοποίησε η τράπεζα το βράδυ της Μ. Τετάρτης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εμφάνισε ζημιές μετά από φόρους 306,41 εκατ. ευρώ, που μείωσαν τα ίδια κεφάλαιά της σε ετήσια βάση κατά 58%, στα 206,7 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο βήμα

Στην επιστολή της Attica Bank στην Κεφαλαιαγορά επισημαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για την αναπόφευκτη ενεργοποίηση του μηχανισμού DTC, κατόπιν ειδικής εισήγησης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Μετά την επικύρωση της απόφασης από τους μετόχους, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της τράπεζας, στο πλαίσιο του DTC, μετατρέπονται σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις από το Δημόσιο. Δηλαδή το κράτος καλείται να αποζημιώσει την τράπεζα επειδή δεν είναι δυνατός ο συμψηφισμός των ζημιών προηγούμενων ετών με τα τρέχοντα κέρδη.

Με βάση τη νομοθεσία, η τράπεζα σχηματίζει ειδικό αποθεματικό και εκδίδει παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (δικαιώματα μετατροπής – ‘warrants’), τα οποία αποδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο. Μετά την άσκησή τους ναι μεν διατηρεί στα ίδια επίπεδα τα κεφάλαιά της, ωστόσο την ίδια στιγμή απομειώνονται τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων.

Εξάλλου, οι τελευταίοι μπορεί να έχουν δικαίωμα εξαγοράς (‘call option’) των warrants, ωστόσο για να σώσουν τα ποσοστά τους καλούνται να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη. Από την άλλη, αν δεν το κάνουν, τα δικαιώματα αυτά μπορούν να προσφερθούν σε τρίτους. Σύμφωνα με αναλυτές, στο πιο πιθανό σενάριο οι νέες μετοχές να καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Δεν μπορούν ωστόσο να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ταυτόχρονης προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή, στην περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον.

Η τράπεζα πάντως διευκρινίζει ότι για την εφαρμογή του μηχανισμού DTC απαιτείται η οριστικοποίηση ειδικών λεπτομερειών, αλλά και η έκδοση Πράξης υπουργικού Συμβουλίου για τη διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, τεχνικής κατά βάση φύσεως. Προσθέτει δε πως το συνολικό ποσό της οριστικής και εκκαθαρισμένης απαίτησης της τράπεζας υπόκειται στον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2020, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρισκόταν στο 8,2%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Attica Bank, με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης «Ωμέγα» και την ένταξη των senior τίτλων που θα εκδοθούν στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ», ο δείκτης εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί κατά τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιπες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης του Επιχειρηματικού Σχεδίου 2021-2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις