Οι εισαγγελικές αρχές της Δανίας απέρριψαν όλες τις κατηγορίες σε βάρος των διευθυντικών στελεχών της τράπεζας Danske Bank που αφορούν σε ένα σκάνδαλο που έχει χαρακτηριστεί από την Κομισιόν ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως όσον αφορά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

«Δεν υπάρχει νομική βάση ή απόδειξη ότι οποιαδήποτε άτομα έχουν επιδείξει αμέλεια σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί μείζονα, έχοντας κατ’ αυτό τον τρόπο παραβιάσει τον νόμο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο γενικός εισαγγελέας, με αποτέλεσμα να εισηγηθεί τη μη άσκηση διώξεων.

Η υπόθεση παραμένει, ωστόσο, ανοιχτή στις ΗΠΑ, όπου διεξάγεται έρευνα για πιθανές εγκληματικές ενέργειες, με τη διοίκηση της τράπεζας να επιδιώκει να την κλείσει το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times. Επίσης, στη Δανία παραμένει ανοιχτός ο φάκελος που έχει να κάνει με τις ευθύνες της τράπεζας.

Επτά φορές το ΑΕΠ της Εσθονίας!

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο αφορά ένα ποσό της τάξης των 200 δις. ευρώ. Όπως παραδέχθηκε η ίδια η τράπεζα το 2018 – με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο τότε διευθύνων σύμβουλός της, Τόμας Μπόργκεν, όπως και ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της Δανίας, Χένροκ Χάμλαου-Χάνσεν – το παραπάνω ποσό αφορά χρήματα που προέρχονταν από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και «ξεπλύθηκαν» μέσω του παραρτήματος της Danske στην Εσθονία, την περίοδο 2007-’15.

Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να σημειώσουμε πως το 2017, το ΑΕΠ της Εσθονίας έφτανε τα 29 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο της Δανίας τα 324 δισ. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι το ποσό που «ξεπλύθηκε» μέσω της Danske είναι επταπλάσιο του ΑΕΠ της Εσθονίας και αντιστοιχεί περίπου στα δύο τρίτα εκείνου της Δανίας!

Η άκρη του νήματος σε αυτό το σκάνδαλο βρίσκεται στο 2007, όταν η Danske εξαγόρασε μια μικρή φινλανδική τράπεζα, την Sampo Bank, η οποία διέθετε στην Εσθονία ένα χαρτοφυλάκιο που περιλάμβανε πολλούς αλλοδαπούς. Όπως αποκάλυψαν οι μετέπειτα έρευνες, περισσότεροι από τους μισούς εκ των 15.000 πελατών της Danske στην Εσθονία θεωρήθηκαν ύποπτοι – με το 58% να προέρχεται από τη Ρωσία, τη Λετονία και την ίδια την Εσθονία.

Όλο το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την αποκάλυψη του σκανδάλου, υπήρχαν σημαντικές καταγγελίες και αποκαλύψεις – χωρίς, ωστόσο, να ληφθεί κάποιο αποφασιστικό μέτρο. Η υπόθεση είναι δε τόσο βρόμικη ώστε πιθανώς έχει οδηγήσει και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Αρκετοί θεωρούν, για παράδειγμα, πως ο θάνατος του Άιβαρ Ρέχε, επικεφαλής του παραρτήματος της Danske στην Εσθονία την επίμαχη περίοδο ο οποίος εξαφανίστηκε από το σπίτι του και βρέθηκε νεκρός το 2019 (με τις αρχές να κάνουν λόγο για αυτοκτονία), δεν είναι τυχαίος…

Παγκόσμιο «καρκίνωμα»

Είναι γνωστό, βεβαίως, ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα παγκόσμιο «καρκίνωμα». Για του λόγου το αληθές, υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες (διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σαρκός, πωλήσεις όπλων στη μαύρη αγορά  κ.λπ.) και «ξεπλένονται» κάθε χρόνο φτάνουν στα 1,7 τρισ. ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν κάπου στο 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Μέχρι σήμερα δε, τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και από την G7 και βεβαίως από ΗΠΑ και ΕΕ, για να περιοριστεί η έκταση αυτού του φαινομένου έχουν αποδειχθεί τουλάχιστον αναποτελεσματικά. Γιατί, άραγε;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως