Διάβασα ότι στον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου του 67 % των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) έσπευσαν να συμμετάσχουν και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Πρόκειται για … δωδέκατη περίπτωση εξαγγελίας, μέσω των κρατικών προϋπολογισμών και της ιστοσελίδας του ΤΑΙΠΕΔ της ιδιωτικοποίησης ή αποκρατικοποίησης ή παραχώρησης του 67% όχι μόνο του Λιμένος Ηγουμενίτσας, αλλά άλλων 12 μεγάλων λιμένων της χώρας, όπως του Λιμένος Καβάλας και του Λιμένος Αλεξανδρουπόλεως τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά παραμένουν ακόμα κατά 100% στο κράτος, στο μετοχολόγιο του κράτους.

Το ίδιο είχε ανακοινωθεί και πέρυσι, δηλαδή η διαγωνιστική διαδικασία που προβλέπει την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου των κρατικών εταιρειών Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας και Οργανισμός Λιμένος Καβάλας που πρόβλεπε την υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄.

Και θυμήθηκα με απογοήτευση, αγανάκτηση και απελπισία πολλά φαιδρά και ιλαροτραγικά που παρατηρούνται επί δεκαετίες σε αυτήν την καθημαγμένη οικονομικά, θεσμικά, ηθικά και κοινωνικά χώρα

Θυμήθηκα την παλιά κινηματογραφική ταινία με τους δύο Ιταλούς κωμικούς Φράνκο Γράνκι και Τσίτσο Ινκρασία, με τον πρώτο να λέει την παροιμιώδη φράση «Τσίτσο, το λιμάνει… φεύγει», καθώς έβλεπε να φεύγει το… καράβι, δηλαδή οι ελληνικές εξαγγελίες για… τάχα «αποκρατικοποιήσεις»!

Θυμήθηκα ότι από το πρώτο ήδη Μνημόνιο, δηλαδή από το 2010, η τότε κυβέρνηση και οι επόμενες μνημονιακές, είχε υποσχεθεί στην τρόικα ότι θα πραγματοποιούσε ιδιωτικοποιήσεις ποσού … 50 δισ. ευρώ!

Θυμήθηκα μάλιστα ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 έως και το 2019 προβλέπονταν έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ανά… τρίμηνο, που συνολικά θα ανέρχονταν σε 9,3 δισ. ευρώ, αλλά δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ!

Θυμήθηκα ότι στους κρατικούς προϋπολογισμούς από το 2011 (δηλαδή από το δεύτερο έτος του πρώτου Μνημονίου) και στο αντίστοιχο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων αναφέρονταν συνεχώς (χωρίς να ιδιωτικοποιηθούν ποτέ και οι τρεις παραπάνω Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας.

Θυμήθηκα ότι ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 εξαγγελλόταν η παραχώρηση/πώληση μετοχών των 12 μεγάλων λιμένων (σελίδα 155), όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ανακοινώσει επενδύσεις fast track και μάλιστα τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων!

Θυμήθηκα ότι για τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, για τον παραπάνω Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας αναφερόταν σε όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς μετά το 2011 ότι θα αποκρατικοποιούνταν κατά 100!!

Θυμήθηκα ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 εξαγγελόταν η διαδικασία μέσω συμβάσεων υποπαραχωρήσεων.

Θυμήθηκα ότι στον Προϋπολογισμό του 2019 αναγράφονταν και έσοδα τριών εκατ. ευρώ!

Θυμήθηκα ότι στους τελευταίους κρατικούς προϋπολογισμούς, δηλαδή του 2020 και το 2021 αναφερόταν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για το Λιμένα Αλεξανδρόυπόλεως, τον Λιμένα Ηγουμενίτσας και τον Λιμένα Καβάλας.

Θυμήθηκα ότι για το 2020 είχε τεθεί στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ποσού 1,2 ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν μόνο 58,5 εκατ. ευρώ και για το 2021 1,8 δισ. ευρώ, μολονότι, όπως αναφέρεται, ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί και δεν έχει ανακηρυχθεί πλειοδότης!

Θυμήθηκα ότι όλα αυτά για αποκρατικοποιήσεις, για παραχωρήσεις και για έσοδα τα έλεγαν για να τα ακούνε οι δανειστές, οι «θεσμοί» για να παίρνουμε τις δόσεις των δανείων από την τρόικα!

Θυμήθηκα ότι όταν έβλεπαν όλα αυτά οι ελεγκτές της τρόικας κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα ανά τρίμηνο για έλεγχο και διαπίστωναν ότι δεν είχαν γίνει οι υπεσχημένες ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα προαπαιτούμενα για τις δόσεις. Έτσι, ζητούσαν τη λήψη ισοδύναμων μέτρων για την κάλυψη των εσόδων από τη μη τήρηση των υπεσχημένων! Αλλά, επειδή δεν διέθεταν την απαιτούμενη τόλμη και ικανότητα, εφάρμοζαν τα πιο εύκολα “ισοδύναμα”μέτρα, δηλαδή περικοπές μισθών και άγριο “κούρεμα” (PSI) της … ιδιωτικής περιουσίας το 2012 για να μειωθεί τάχα το δημόσιο χρέος!

Θυμήθηκα ότι το 2012 το Δημόσιο εξασφάλισε από το “κούρεμα” της ιδιωτικής περιουσίας και των ασφαλιστικών ταμείων 137,9 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο 50 δισ. ευρώ πήγαν σε μείωση του δημόσιου χρέους και μόνο για το 2012, αφού στα επόμενα έτη έως και σήμερα το χρέος καλπάζει! Όπως προκύπτει από την έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος «Το Χρονικό της Κρίσης: 2010-2013», το συνολικό καθαρό όφελος (μείωση του χρέους) των 137,9 δις. ευρώ που προέκυψε από το «κούρεμα» μετριάστηκε σημαντικά λόγω της “διανομής” του ποσού σε αλλότριες σκοπιμότητες (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών 41 δισ. ευρώ, κάλυψη δημόσιων ελλειμμάτων, επαναγορά χρέους κλπ)!!!

Κι έτσι, και οι τρεις παραπάνω λιμένες εξακολουθούν να είναι στο Μετοχολόγιο του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 100% (κρατικός προϋπολογισμός 2021, σελίδες 150-151).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion